Op de terreinen van PTS werden heel wat bomen en planten aangebracht.© Leen Van de Sande

Leerlingen PTS vergroenen eigen speelplaats: “Extra groen heeft heel wat voordelen”

Mechelen -

PTS Mechelen, de voormalige tuinbouwschool, ontving vrijdag het label Groene Oase van de provincie Antwerpen. De leerlingen van de school zorgden de afgelopen maanden voor een groenere speelplaats. Vooral naast het nieuwe gebouw van de school werden er beplantingen aangebracht.

Stijn Van de Sande

PTS Mechelen opende onlangs haar nieuw Groentjesgebouw. Nu is ook de buitenruimte rond het nieuwe schoolgebouw onder handen genomen. De leerlingen zaaiden zelf gras en er werden verschillende nieuwe bomen en planten aangeplant, waaronder beuk, eik, haagbeuk en kerselaar. Er werd gekozen voor een mix van meerdere inheemse soorten die de speelplaats niet alleen verfraaien, maar die ook bijdragen aan een sterkere biodiversiteit.

De vergroening van de speelplaats maakt deel uit van het project Groene Oase van de provincie Antwerpen, dat scholen aanmoedigt om te ontharden. PTS ontving een subsidie van 2.500 euro en kreeg vrijdag het label van Groene Oase. “Door scholen te ondersteunen bij het vergroenen van hun speelplaats, werken we aan een biodiverse en klimaatrobuuste provincie”, vertelt gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes (N-VA).

Jan De Haes (rechts) overhandigde het label Groene Oase aan de schooldirectie.© Leen Van de Sande

“Zeker in een stedelijke context is extra groen meer dan welkom”, aldus de gedeputeerde. “Bovendien tonen studies aan dat leerlingen die kunnen ontspannen in het groen in plaats van op een betonnen vlakte, beter geconcentreerd zijn tijdens de lessen en ook rustiger terug in de klas komen. Daarnaast zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en maken we kinderen en jongeren bewust van de natuur om hen heen, zodat ze er beter zorg voor dragen.”

Opendeurdag

De voormalige tuinbouwschool is een van de 202 scholen die dankzij de steun van de provincie tegen 2025 een groenere speelplaats krijgen. Wie de Groene Oase zelf wil komen ontdekken, kan op zondag 5 mei een bezoek brengen aan de opendeurdag. Tussen 10 en 16 uur zet de school haar deuren open en kunnen geïnteresseerden er kennis maken met STEM-opleidingen binnen de pijlers Plant, Techniek en Wetenschappen.

De groene speeltplaats van PTS.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners