Pedro Sánchez en Begoña Gómez.© AFP

Corruptieonderzoek gestart naar vrouw van Spaanse premier

In Spanje loopt een onderzoek naar de vrouw van premier Pedro Sánchez voor beïnvloeding en corruptie. Dat heeft een Spaanse rechtbank woensdag aangekondigd. Een anticorruptiecollectief heeft een klacht ingediend tegen Begoña Gómez.

blg
Bron: BELGA

Het onderzoek naar Begoña Gómez is gestart op 16 april na een klacht van de vereniging “Manos limpias” (propere handen). Justitie wil verder geen verklaringen doen over het onderzoek.

Spaanse media berichten dat het onderzoek zich richt op contacten van Gómez met particuliere bedrijven die van de overheid geld of opdrachten hebben ontvangen. Zo zou Gómez banden hebben gehad met het Spaanse toerismeconcern Globalia, de eigenaar van onder meer Air Europa. Ze zou in 2020 een rol hebben gespeeld bij overheidssteun aan Air Europa, dat tijdens de coronacrisis in grote problemen kwam en om steun aanklopte.

Gomez leidde toen IE Africa Center, een stichting gelinkt aan een handelsschool in Madrid. Volgens de online krant El Confidencial ondertekende de stichting een partnerschap met Globalia in 2020. Gomez zou aan een privévergadering met de CEO van Globalia, Javier Hidalgo, hebben deelgenomen, toen Globalia met de overheid over het reddingsplan onderhandelde. 

Vertrouwen in justitie

Sánchez, die sinds medio 2018 premier van Spanje is, zei in een reactie vertrouwen te hebben in de Spaanse justitie.

Manos limpias, opgericht in 1995, stelde zich burgerlijke partij in verschillende rechtszaken voor corruptie. De vereniging zou banden hebben met extreemrechts door de algemene secretaris Miguel Bernad, een gewezen verantwoordelijke van de partij Frente Nacional die in 1993 is ontbonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER