Meer dan 51.000 minderjarige migranten verdwenen in Europa: “Mensen verdwijnen tussen de scheuren van het systeem”

Archiefbeeld© Kristof Vadino

De afgelopen drie jaar werden er in Europa meer dan 51.000 verdwijningen van alleenreizende minderjarigen geregistreerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het collectief Lost In Europe waaraan De Standaard, Knack en VRT NWS meewerkten. “Het migratiesysteem is gebroken, mensen vallen tussen de scheuren”, zegt de bevoegde Europese commissaris.

rte, jvh
Bron: De Standaard

Een groot aantal kwetsbare jongeren en kinderen verdwijnt van de radar tijdens hun migratie door Europa. Velen van hen lopen het risico slachtoffer te worden van uitbuiters en criminelen. In 19.250 van de 51.433 gevallen ging het om Afghanen. De meeste verdwijningen gebeurden in Italië (22.899), gevolgd door Oostenrijk (20.077), België (2.241) en Duitsland (2.005).

België op derde plaats

België staat dus op de derde plaats qua verdwijningen. De verdwenen personen zijn vooral afkomstig uit Afghanistan, gevolgd door Algerije, Eritrea, Ethiopië en Marokko. “De relatief lage erkenningsgraad van Afghanen in België draagt bij tot het hoge aantal verdwijningen”, zegt Fedasil-woordvoerder Arno Morsa. Zij hebben vaak een ander bestemmingsland op het oog en verlaten de open centra van Fedasil vaak snel.

Ook de dienst Voogdij van de FOD Justitie houdt cijfers bij van het aantal verdwijningen: 2.257 in de afgelopen drie jaar. Daarvan zijn er 343“onrustwekkend”, omdat het gaat om erg jonge kinderen, omdat ze nood hebben aan medicatie of omdat er aanwijzingen zijn dat hun leven in gevaar is. De verschillen tussen Fedasil en de dienst Voogdij liggen deels aan verschillen in procedures en aan het feit dat de dienst Voogdij ook cijfers bijhoudt van jongeren die op privéadressen verbleven.

“Mensen vallen tussen de scheuren”

“Asielzoekers zijn in één lidstaat geregistreerd, duiken vervolgens onder, of gaan met de hulp van smokkelaars naar een andere lidstaat. Het migratiesysteem is gebroken en er vallen mensen tussen de scheuren”, zegt Ylva Johansson, de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken. Maar “met het nieuwe migratiepact gaan we het systeem repareren”, klinkt het. “Dat moet leiden tot een veel betere bescherming van niet-begeleide minderjarigen.” Zo zullen alleenreizende minderjarigen automatisch in de asielprocedure terechtkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen