Direct naar artikelinhoud
Live

Sportblog - Imponerende zegereeks Roger Federer na 17 zeges ten einde

Van fabelachtige doelpunten tot nieuwe sporthelden. Nieuws over prestaties, transfers, records en opvallende tweets uit de sportwereld.

Sportblog -  Imponerende zegereeks Roger Federer na 17 zeges ten einde
Beeld epa

24:22 maandag 19 maart 2018

Aan de ongeslagen reeks van maar liefst zeventien gewonnen wedstrijden van Roger Federer is een einde gekomen. Tennisser Juan Martin del Potro bracht de Zwitser zijn eerste nederlaag toe in 2018. De 29-jarige Argentijn won daarmee het toernooi van Indian Wells. Hij versloeg de als eerste geplaatste Federer na ruim tweeënhalf uur met 6-4 6-7 (8) 7-6 (2).

Federer schreef dit jaar al de Australian Open en het ABN AMRO World Tennis Tournament op zijn naam en heroverde in Rotterdam de nummer één positie. In Californië was hij op weg om het toernooi voor de zesde keer te winnen, maar de derde toernooizege op rij zat er voor de Zwitser net niet in.

'Geniet ervan. Je hebt goed gespeeld en was op het einde de betere tennisser, hoewel we elkaar niet veel ontliepen vandaag', zo prees de 36-jarige Federer zijn tegenstander.

Sportblog -  Imponerende zegereeks Roger Federer na 17 zeges ten einde
Beeld epa

03:46 donderdag 8 maart 2018

Graham Arnold zal Bert van Marwijk na het WK in Rusland opvolgen als bondscoach van Australië. Dat bevestigt Arnolds huidige werkgever Sydney FC. Van Marwijk volgde de in november opgestapte Ange Postecoglou op en is alleen aangesteld voor het WK. Arnold moet Australië daarna naar het WK van 2022 in Qatar leiden.

Arnold, oud-aanvaller van onder meer Roda JC en NAC Breda, was ook al in beeld om het Australische voetbalelftal te leiden in Rusland. De 54-jarige Australische trainer wilde zich echter focussen op zijn club Sydney FC in strijd om prolongatie van de landstitel. De Australische voetbalbond FFA besloot vervolgens om met Van Marwijk in zee te gaan.

Nadat Guus Hiddink opstapte als bondscoach van Australië, na het WK van 2006 in Duitsland, werd Arnold ook al aangesteld als eindverantwoordelijke. Een jaar later werd hij opgevolgd door weer een andere Nederlandse trainer, Pim Verbeek. In 2010 ging hij als assistent van Verbeek mee naar het WK in Zuid-Afrika.

Graham Arnold.Beeld epa

05:39 woensdag 21 februari 2018

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence had tijdens zijn bezoek aan de Winterspelen in Zuid-Korea een ontmoeting gepland met de Noord-Koreaanse delegatie, maar die zegde op het laatste moment af, zo berichten Amerikaanse media.

Pence was in Pyeongchang om onder meer de openingsceremonie van de Olympische Spelen bij te wonen. Een dag later zou hij Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en Kim Yong-nam, het ceremoniële staatshoofd van Noord-Korea, ontmoeten. Die zegden twee uur van tevoren af.

De Amerikaanse vicepremier Mike Pence en Kim Yo Jong, zus van de Noord-Koreaanse leider, zaten achter elkaar bij de openingsceremonie.Beeld afp

23:27 vrijdag 9 februari 2018

De KNVB heeft het bezwaar van Roda JC tegen het afkeuren van een doelpunt in de verloren bekerwedstrijd tegen Willem II afgewezen. De Limburgers verzochten om de laatste fase van de kwartfinale in Tilburg te laten overspelen met een voorsprong van 3-2 voor Roda. De videoscheidsrechter had de 3-2 vorige week afgekeurd, waarna Willem II via strafschoppen de halve finales bereikte.

23:26 vrijdag 9 februari 2018

Het Amerikaans Olympisch Comité USOC heeft excuses aangeboden voor de manier waarop het is omgesprongen met de grote misbruikzaak rond turnarts Larry Nassar. Vele tientallen turnsters werden misbruikt door de arts. ‘We hadden meer kunnen doen en we moeten daarvoor nu onze verantwoordelijkheid nemen’, verklaarde USOC-voorzitter Larry Probst kort voor aanvang van de Winterspelen in Pyeongchang.

15:20 vrijdag 9 februari 2018

Jan Siemerink is de nieuwe teammanager van Ajax. De oud-tennisser en voormalig directielid van tennisbond KNLTB is de opvolger van Tjerk Smeets, die in dienst is getreden als technisch directeur bij de Nederlandse honkbalbond KBSB.

'Dankzij mijn topsportachtergrond weet ik wat er van de spelers gevraagd wordt en wat ze nodig hebben om te kunnen presteren', zei Siemerink. 'De jaren na mijn tennisloopbaan heb ik, met name als captain van het Daviscup-team, een nog beter beeld gekregen van de totale organisatie rondom een sportploeg. Na gesprekken met Edwin van der Sar en Marc Overmars (beiden directielid bij Ajax) werd ik steeds enthousiaster over de functie, dus ik ben blij dat ze voor mij gekozen hebben.'

Siemerink (47) was tussen 1989 en 2002 tennisprof. In het enkelspel won hij vier 4 ATP-toernooien en was de veertiende plek in 1998 zijn hoogste positie op de wereldranglijst.

Sportblog -  Imponerende zegereeks Roger Federer na 17 zeges ten einde
Beeld ANP

18:52 maandag 5 februari 2018

Clarence Seedorf gaat weer als trainer aan de slag. Hij moet Deportivo La Coruña behoeden voor degradatie uit de Spaanse LaLiga. Deportivo bevestigde maandag de komst van de oud-speler van Ajax, Sampdoria, Internazionale, Real Madrid, Milaan en Botafogo. Seedorf is een contract tot aan het einde van het seizoen overeengekomen.

De 41-jarige Seedorf arriveerde maandagmiddag in het noorden van Spanje. Op een vliegveld liet de oud-international weten uit te kijken naar zijn nieuwe functie. Deportivo La Coruña staat teleurstellend achttiende in de hoogste Spaanse voetbalklasse die twintig clubs telt.

De ploeg verloor vrijdag van Real Sociedad (0-5). Trainer Cristobal Parralo werd na die smadelijke nederlaag ontslagen. Seedorf leidt dinsdag al de training van zijn nieuwe club. De 87-voudig international debuteert volgende week maandag als Real Betis op bezoek komt.

Seedorf staat voor zijn derde avontuur als hoofdcoach. Hij was in 2014 een half jaar trainer van AC Milan en ook bij het Chinese Shenzhen FC was zijn verblijf in 2016 maar van korte duur. Seedorf is op dit moment als enige Nederlandse hoofdtrainer actief in één van de vijf grootste competities van Europa.

Twitter bericht wordt geladen...

Seedorf komt aan in La Coruna.Beeld epa

05:42 donderdag 1 februari 2018

Het aantal bekende slachtoffers van Larry Nassar is tot 265 opgelopen. Dat bleek woensdag in de Amerikaanse staat Michigan waar woensdag een derde proces tegen de voormalige arts van het Amerikaanse turnteam van start ging.

De afgelopen weken bleek bij een andere rechtszaak dat meer zeker 160 meisjes waren misbruikt door Nassar. Hij kreeg een gevangenisstraf van 50 tot 175 jaar, bovenop een eerdere celstraf van 60 jaar voor het bezit van kinderporno. In de Verenigde Staten kunnen straffen op elkaar gestapeld worden, ook al kan de veroordeelde niet lang genoeg in leven zijn om ze uit te zitten. Mogelijk krijgt Nassar in de nieuwe rechtszaak die deze week van start ging nog eens 40 tot 125 jaar extra celstraf.

In Michigan staat hij terecht voor misbruik in een achterkamertje van de Twistars turnclub in Dimondale. De turnarts gaf toe dat hij drie meisjes die hij in Dimondale medische zorg had moeten verlenen seksueel misbruikte. Eén van de meisjes was jonger dan dertien, de andere twee waren vijftien en zestien jaar oud. De eerste getuige die woensdag aan bod kwam vertelde dat Nassar haar een eerste keer misbruikte toen ze amper negen was. Er worden 65 getuigen verwacht, maar dat aantal kan oplopen.

Op het vorige proces stonden er aanvankelijk 80 getuigen op de rol, maar vonden uiteindelijk bijna 160 vrouwen de moed om hun verhaal te komen doen. Onder hen waren de olympische kampioenen Aly Raisman en Jordyn Wieber. De rechter verklaarde woensdag dat 265 van Nassars slachtoffers geïdentificeerd zijn, ‘en dat hij er in de staat Michigan, de VS en wereldwijd wellicht nog veel meer maakte’.

Twitter bericht wordt geladen...

06:12 dinsdag 16 januari 2018

Robin Haase is dinsdag gestrand in de eerste ronde van de Australian Open. De enige Nederlandse deelnemer bij de mannen ging in Melbourne vier sets onderuit tegen de veel lager geklasseerde Italiaan Lorenzo Sonego: 6-3 7-5 6-7 (6) 7-5.

Haase is de nummer 43 van de wereld en staat daarmee veel hoger dan de 22-jarige Italiaan, die pas is terug te vinden op plaats 219. Ondanks een goed begin van Haase, was het echter de qualifier uit Italië die de partij domineerde. In de vier sets gaf de Italiaan na een stroeve start weinig breakkansen weg aan de dertigjarige Nederlander.

In de derde set leek Sonego in de tiebreak toe te gaan slaan, maar poetste Haase vijf matchpoints weg om alsnog te set te grijpen. Eén vroege break in de vierde set leek Haase alsnog fataal te worden, maar opnieuw kon Sonego het niet afmaken. Enkele games later lukte hem dat wel.

Ook Richèl Hogenkamp werd uitgeschakeld in de eerste ronde. De 25-jarige Nederlandse was in Melbourne niet opgewassen tegen de Spaanse Lara Arruabarrena. Na een klein uur spelen was het 6-1 6-2 voor de Spaanse. Voor Hogenkamp was het de tweede keer dat ze in actie kwam in het hoofdtoernooi in Melbourne. In 2015 strandde ze eveneens in de eerste ronde.

Twitter bericht wordt geladen...

Robin Haase in Australië.Beeld epa

11:37 dinsdag 9 januari 2018

Sven Kramer gaat na de Winterspelen in februari in Zuid-Korea nog zeker twee jaar door met schaatsen. De 31-jarige Fries heeft zijn contract met Team LottoNL-Jumbo met twee jaar verlengd, tot en met 2020. Mogelijk zet hij zijn indrukwekkende loopbaan daarna ook nog voort. Na zijn actieve schaatscarrière zal Kramer in elk geval betrokken blijven bij de ploeg van de huidige succescoach Jac Orie.

Het oude contract van Kramer liep dit jaar na Pyeongchang 2018 af. De drievoudig olympisch kampioen had vorig jaar zomer bevestigd dat hij was benaderd door KPN om een eigen schaatsploeg te beginnen, mogelijk ook met Orie. Bij de ploegpresentatie eind oktober liet Kramer zijn toekomst nog open. Orie daarentegen sprak duidelijk zijn voorkeur uit voor een verlengde samenwerking met Team Oranje, de organisatie van de gecombineerde schaats- en wielerploeg van LottoNL-Jumbo.

'Ik ben heel erg blij met deze contractverlenging', liet Kramer weten. 'Uit de aanbieding blijkt veel waardering voor mijn prestaties die ik de afgelopen jaren heb geleverd. En ik ben er dan ook op gebrand om tijdens de komende Olympische Spelen mijn erelijst verder uit te breiden. Daarnaast vind ik het erg mooi dat Team LottoNL-Jumbo na mijn actieve carrière mijn expertise wil inzetten. Maar vooralsnog blijf ik voor 100 procent gefocust om de ambities op het ijs waar te maken.'

Kramer rijdt sinds het seizoen 2014-2015 voor LottoNL-Jumbo. Hij veroverde onder leiding van Orie drie wereldtitels allround, drie Europese titels allround en zes keer goud bij de WK afstanden. 'Ik heb veel vertrouwen in zijn aanpak', zei Kramer over Orie. 'Zijn werkwijze bevalt mij erg goed en slaat ook steeds beter aan. Hoe beter wij elkaar kennen, des te beter we op elkaar ingespeeld raken. Ik ben ervan overtuigd dat er nog ruimte voor verbetering is.'

Ook Orie reageerde opgetogen op het nieuwe contract van Kramer. 'Sven is niet alleen een uitzonderlijke goede schaatser, maar hij heeft ook een voorbeeldfunctie binnen en buiten de ploeg. Hij stelt zich altijd zeer professioneel op en heeft oog voor het teambelang.'

Sven Kramer krijgt zijn Olympische outfit uitgereikt in Hotel Papendal voorafgaand aan de teamoverdracht voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, begin januari.Beeld anp

17:46 vrijdag 5 januari 2018

Wesley Sneijder zet zijn voetbalcarrière voort in de zandbak van Qatar. De 33-jarige voetballer maakte vrijdag bekend dat hij de overstap maakt van het Franse OGC Nice naar Al-Gharafa Sports Club in Qatar. ‘Ik ga naar Qatar. Een mooi avontuur en leuke uitdaging. Ben super blij om dat aan te gaan samen met m’n gezin’, zegt hij op de website van entertainmentprogramma RTL Boulevard.

Sneijder moet nog wel de medische keuring ondergaan. Hij staat, als alles goed verloopt, maandag al op het trainingsveld bij zijn nieuwe club. De spelmaker gaat voor anderhalf jaar tekenen bij Al-Gharafa.

De middenvelder verruilde afgelopen zomer de Turkse club Galatasaray voor Nice. De voormalig Ajacied kwam mede door blessures bij de Franse club uit de Ligue 1 nauwelijks aan voetballen toe. Hij speelde slechts in acht wedstrijden en zat vaak op de bank. De afgelopen weken werd al volop gespeculeerd over een snel vertrek van Sneijder uit Nice. Hij leek op weg naar de nieuwe Amerikaanse club Los Angeles FC, maar het wordt een ongetwijfeld lucratieve verhuizing naar Qatar.

Al-Gharafa staat momenteel zevende in de nationale competitie. De ploeg heeft een Turkse trainer, oud-international Bülent Uygun. In het oliestaatje wordt in 2022 het WK voetbal gehouden.

Sneijder, die ook voor Real Madrid en Internazionale voetbalde, loste afgelopen jaar Edwin van der Sar af als recordinternational van het Nederlands elftal. De nummer tien speelde in november tegen Roemenië zijn 133e interland. Hij zei tijdens een training in november nog dat hij zich zal melden bij het Nederlands elftal, 'zolang ik fit en gretig ben’.

Wesley Sneijder tijdens een training bij zijn oude club in Nice.Beeld afp

08:55 donderdag 4 januari 2018

Tennisser Andy Murray speelt niet op de Australian Open. De organisatie van de eerste grand slam van dit jaar liet weten dat de Schotse topspeler nog te veel last heeft van een blessure aan een heup.

'Het is vervelend, maar ik kan niet meedoen', liet Murray weten. 'Ik ben er gewoon nog niet klaar voor. Nu ga ik zo snel mogelijk naar huis om te kijken wat de beste manier is om weer fit te worden. Hopelijk sta ik snel weer op de baan.'

Murray kwam sinds zijn uitschakeling op Wimbledon door de heupblessure niet meer in actie in een officiële wedstrijd. Hij speelde in november wel een demonstratiepartij tegen Roger Federer. Vorige week verscheen hij ook in Abu Dhabi op de baan voor een korte partij tegen de Spanjaard Roberto Bautista-Agut.

De Australian Open beginnen op 15 januari.

13:24 zondag 31 december 2017

Schaatser Kai Verbij mag alsnog de 1.000 meter rijden op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. De sprinter, die zich op eigen kracht voor de 500 meter plaatste, heeft van de selectiecommissie een aanwijsplek gekregen. Verbij was tijdens zijn race geblesseerd geraakt en verscheen daarom niet aan de start van de kilometer op het Olympisch Kwalificatietoernooi. Door de aanwijsplek voor Verbij mist diens ploeggenoot Thomas Krol de Olympische Spelen, ondanks zijn derde plaats op de 1.000 meter.

Verbij heeft zijn aanwijsplaats afgedwongen door zijn goede vorm, zijn bronzen medaille bij het wereldkampioenschap vorig jaar en zijn podiumplekken bij de wereldbekers dit seizoen.

Ook als Verbij niet op tijd herstelt van zijn spierblessure, rijdt Thomas Krol niet. Hein Otterspeer is aangewezen als eerste reserve, omdat hij - in tegenstelling tot Krol - ook goed uit de voeten kan op de 500 meter.

Hieronder vindt u de Olympische schaatstselecties voor de vrouwen en de mannen.
Vrouwen:
500 meter: Anice Das, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors
1.000 meter: Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Ireen Wüst
1.500 meter: Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra
3.000 meter: Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Carlijn Achtereekte
5.000 meter: Anouk van der Weijden en Esmee Visser
Ploegenachtervolging: Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra
Massastart: Irene Schouten en Anouk van der Weijden

Mannen:
500 meter: Ronald Mulder, Kai Verbij en Jan Smeekens
1.000 meter: Kjeld Nuis, Koen Verweij en Kai Verbij
1.500 meter: Kjeld Nuis, Koen Verweij en Patrick Roest
5.000 meter: Bob de Vries, Sven Kramer en Jan Blokhuijsen
10.000 meter: Sven Kramer en Jorrit Bergsma
Ploegenachtervolging: Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen
Massastart: Koen Verweij en Sven Kramer

Thomas Krol werd derde op de 1.000 meter bij het Olympisch Kwalificatietoernooi.Beeld ANP

15:35 woensdag 27 december 2017

De vice-premier van Rusland, Vitali Moetko, treedt terug als voorzitter van het organisatiecomité van het WK voetbal. 'Het wordt tijd dat ik me op mijn werk in de regering ga concentreren', zei hij ter toelichting. Moetko stond onder grote druk sinds hij door het Internationaal Olympisch Comité voor het leven is verbannen van de Spelen wegens betrokkenheid bij het dopingschandaal in Rusland.

Veel mensen vonden dat hij ook niet kon aanblijven als voorzitter van het organisatiecomité van het WK. De FIFA zag echter nog geen reden om te breken met de invloedrijke Rus.

Moetko maakte maandag al bekend dat hij zijn functie als voorzitter van de voetbalbond van Rusland voor zes maanden neerlegt. De bedoeling is dat Alexander Sorokin de rol van Moetko in het organisatiecomité voor het WK gaat overnemen. Alexander Sorokin zal Moetko ook voor een half jaar vervangen als voorzitter van de voetbalbond van Rusland.
Bron: ANP

05:10 maandag 25 december 2017

Saoedi-Arabië heeft zeven Israëlische spelers deelname heeft geweigerd aan de WK snelschaken, deze week in Riyad. Dat meldt de wereldbond FIDE. Hun visumaanvraag is genegeerd.

‘Het is het oude systeem. Ze hebben domweg niet gereageerd', aldus Israel Gelfer, een van de vicevoorzitters van de wereldbond FIDE. Gelfer vertelde dat alles in het werk is gesteld om de Saoedi's over te halen de schakers uit Israël in te schrijven voor het evenement. De landen onderhouden geen diplomatieke betrekkingen.

Volgens Gelfer gaat Israël de FIDE nu vragen Saoedi-Arabië de organisatie van deze WK's in 2018 en 2019 te ontnemen. Gebeurt dat niet dan zal de zaak worden aangekaart bij het Hof van Arbitrage voor Sport in Zwitserland. Het is niet duidelijk of ook andere schakers toegang is geweigerd, maar spelers uit Qatar hielden er al wel rekening mee dat ze geen visa zouden krijgen.

De WK snelschaken in Saoedi-Arabië zijn opmerkelijk. Vorig jaar zei de grootmoefti van het land nog dat de islam schaken afkeurt omdat het tijdsverspilling is en leidt tot rivaliteit en strijd onder de spelers. Sjeik Abdulaziz Al-Sheikh schaart schaken onder gokken en verwees in een interview naar de koran waarin gokken, verdovende middelen en afgoderij verboden worden. Volgens de moefti leidt schaken ook tot geldverspilling omdat het de rijken rijker en de armen armer maakt.

19:35 zondag 24 december 2017

De Amerikaanse tennisster Serena Williams maakt nog deze maand haar rentree op de baan. De huidige nummer 22 van de wereldranglijst heeft haar deelname bevestigd aan een demonstratietoernooi in Abu Dhabi (28-30 december). Ze beviel op 1 september van haar dochtertje Alexis Olympia.

In januari van dit jaar won Williams, toen ze al zwanger was, voor de zevende keer het Australian Open. Dat was meteen ook het einde van haar seizoen. Op 15 november trad ze in het huwelijk.

'Ik verheug me erop om mijn rentree in Abu Dhabi te maken', liet de voormalige nummer één van de wereld weten. 'Het Mubadala World Tennis Championship stond lange tijd symbool voor de start van het seizoen bij de mannen. Ik blij dat ik de eer krijg om als een van de eerste vrouwen deel te nemen.'

Williams neemt het 30 december op tegen de 20-jarige Jelena Ostapenko uit Letland. De winnares van Roland Garros speelde nooit eerder tegen haar Amerikaanse rivale.

Serena WilliamsBeeld afp

22:40 dinsdag 19 december 2017

Dafne Schippers, Tom Dumoulin en het vrouwenvoetbalteam waren vanavond de winnaars op het jaarlijkse Sportgala. Ze kregen respectievelijk de prijs voor Sportvrouw, Sportman en Sportploeg van het Jaar.

Voor Schippers was het de tweede keer dat ze de prijs in ontvangst mocht nemen. Deze zomer pakt de atlete opnieuw de wereldtitel op de 200 meter sprint. Achter haar eindigden zeilster Marit Bouwmeester en wielrenster Anna van der Breggen.

De uitverkiezing van Tom Dumoulin zal voor weinigen als een verrassing komen. Als eerste Nederlandse mannelijke wielrenner won hij deze zomer de Giro d’Italia. 'De man in het roze' bleef coureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer voor.

Ook een winnaar die niemand zal verbazen: de voetbalsters. De ploeg won dit jaar op eigen bodem het EK en maakte het vrouwenvoetbal terstond tot geliefde kijksport op de Nederlandse tv. Daar konden het mannenhockeyteam en de mannenshorttrackploeg niet tegen op.

Tijdens het sportgala stemmen de aanwezige sporters op hun favoriet in iedere categorie. Hun stem telt voor de helft. De andere helft neemt een vakjury voor haar rekening, dit jaar onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor.

Wielrenner Tom Dumoulin en atlete Dafne Schippers tijdens het Sportgala.Beeld anp
De Europese titel in eigen land heeft het Nederlands vrouwenvoetbalteam de verkiezing tot Sportploeg van het Jaar opgeleverd.Beeld anp

03:56 zondag 17 december 2017

De Franse zeiler François Gabart heeft zondag het wereldrecord solo rond de wereld zeilen verbeterd in een tijd van 42 dagen, 16 uur en 35 seconden. Dat is 6 dagen en 10 uur sneller dan het vorige record.

De 34-jarige zeiler, die voor het eerst het record aanviel, passeerde om 02.45 uur met zijn trimaran Macif de virtuele lijn tussen het eiland Ouessant, ten westen van Frankrijk, en Lizard Point, in het zuiden van Groot-Brittannië. Het vorige record, van een jaar oud, stond op naam van Thomas Coville, eveneens een Fransman.

Het is overigens niet het eerste record dat Gabart op zijn naam schrijft. In 2013 werd hij de jongste winnaar van de Vendée Globe, een prestigieuze zeilrace rond de wereld voor solozeilers.

Sportblog -  Imponerende zegereeks Roger Federer na 17 zeges ten einde
Beeld afp
Sportblog -  Imponerende zegereeks Roger Federer na 17 zeges ten einde
Beeld afp

24:26 maandag 11 december 2017

Ted-Jan Bloemen heeft op de laatste dag van de wereldbeker schaatsen in Salt Lake City voor een grote stunt gezorgd. De Hollandse Canadees verbeterde op de afsluitende 5000 meter het wereldrecord van de afwezige Sven Kramer. Bloemen eindigde op de Utah Olympic Oval in een tijd van 6.01,86. Daarmee dook hij ruimschoots onder de mondiale toptijd van Kramer, die ruim tien jaar geleden in Calgary op 6.03,32 uitkwam. Bloemen pakte twee jaar geleden op dezelfde baan ook al het wereldrecord op de 10.000 meter van Sven Kramer af met een tijd van 12.36,30. De twee rivalen leverden dit seizoen in Heerenveen (5000 meter), Stavanger (10.000 meter) en Calgary (5000 meter) al prachtige man-tegen-man gevechten. Steeds won Kramer, maar de Friese grootmeester liet Salt Lake City bewust schieten. Mede daardoor kon Bloemen op de snelste schaatsbaan ter wereld toeslaan.

Kramer, olympisch en wereldkampioen op de 5000 meter, gaf de voorkeur aan een trainingskamp in Italië. Hij wil goed uitgerust beginnen aan het olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand in Thialf.

Voor de 31-jarige Bloemen, die sinds 2014 voor Canada uitkomt, was het pas zijn derde wereldbekerzege op een individuele afstand. Hij won vrijdag ook al goud met het Canadese team op de ploegachtervolging.

Bob de Vries (in achtste in 6.11,93) en Erik Jan Kooiman (zestiende en laatste in 6.23,70) kwamen in Salt Lake City niet in de buurt van het podium.

Ted-Jan Bloemen

In Nederland kreeg Bloemen als profschaatser te weinig kansen; in Canada rijdt hij wereldrecords (+)

Ted-Jan Bloemen.Beeld reuters

24:05 zondag 10 december 2017

Kickbokser Rico Verhoeven heeft zijn wereldtitel bij de zwaargewichten van promotor Glory met succes verdedigd. De 28-jarige Brabander versloeg zaterdag in Ahoy in Rotterdam zijn Belgisch-Marokkaanse uitdager Jamal Ben Saddik. Daarmee nam Verhoeven revanche voor zijn nederlaag zes jaar geleden tegen Ben Saddik, die toen bij zijn debuut als profbokser de Brabander knock-out sloeg.

Verhoeven moest in de eerste ronde van 3 minuten een paar rake klappen van de ruim 2 meter lange Ben Saddik incasseren, maar vocht zich terug in de partij. Terwijl de in België geboren Marokkaan steeds vermoeider werd, groeide Verhoeven zichtbaar in het gevecht. Met een harde trap op het hoofd van zijn uitdager leidde Verhoeven in de vijfde en laatste ronde de beslissing in. De Brabander sloeg Ben Saddik vervolgens met een paar rake klappen de touwen in. De aangeslagen Marokkaan kon na acht tellen rust nog even verder, maar Verhoeven beukte hem direct terug, waarna de scheidsrechter een einde maakte aan de partij.

,,Zoals ik vooraf al had gezegd: ik had nog een appeltje met hem te schillen. En dat heb ik gedaan'', zei Verhoeven. ,,Hij heeft me in de eerste ronde een paar keer pijn gedaan. Ik was wat angstig en maakte ook een paar foutjes. Dus ik moet terug naar de tekentafel en zorgen dat ik nóg beter word.''

Verhoeven mag zich al sinds 2013 de wereldkampioen van Glory noemen. Met zijn bijnaam 'King of Kickboxing' wist hij zijn titel nu al zes keer met succes te verdedigen. Verhoeven won vorig jaar ook het veelbesproken prestigegevecht met Badr Hari. De Amsterdammer moest in de tweede ronde met een armblessure opgeven. Volgend jaar komt het mogelijk tot een titelgevecht tegen Badr Hari. De Marokkaan maakte zaterdag bekend dat hij voor Glory de ring in gaat en Verhoeven greep die kans direct aan om zijn rivaal uit te dagen. ,,Ik wacht op je!''

Verhoeven schopt Ben Saddik.Beeld anp
Kickbokser Rico Verhoeven.Beeld anp

10:41 donderdag 7 december 2017

Ajax heeft de net achttienjarige Perr Schuurs gecontracteerd. De verdediger en aanvoerder van Fortuna Sittard staat per 1 januari 2018 bij de Amsterdamse voetbalclub onder contract, maakte Ajax donderdag bekend.
Het lopende seizoen maakt Schuurs, die voor 4,5 jaar tekende, nog af op huurbasis bij de Limburgse club. Over de transfersom die Fortuna ontvangt zijn geen mededelingen gedaan.

De jeugdinternational maakt een sterk seizoen door bij Fortuna en hij werd bij aanvang als zeventienjarige door trainer Sunday Oliseh zelfs benoemd tot aanvoerder. Schuurs speelde in totaal al 38 wedstrijden in de Jupiler League en scoorde daarin vijf keer.

Ajax contracteerde eerder vleugelspeler Hassane Bandé. De negentienjarige Burkinees komt over van KV Mechelen en sluit in de zomer aan bij de Amsterdamse selectie.

Twitter bericht wordt geladen...

Ted-Jan Bloemen
Beeld anp

21:36 maandag 27 november 2017

Voormalig Ajax-coach Frank de Boer staat er niet afwijzend tegenover om bondscoach van het Nederlands elftal te worden. Als de KNVB bij hem komt om Dick Advocaat op te volgen, wil hij serieus over die baan nadenken. In het programma Peptalk bij Ziggo Sport zei de oud-trainer van Ajax, Inter Milan en Crystal Palace dat hij niet op voorhand 'nee' zegt.

De Boer: 'Ik wil er wel over nadenken. Ik ben een doener, sta graag op het veld en werk het liefst elke dag met een groep spelers. Als bondscoach is dat niet zo, dus dat moet ik dan wel meenemen.' Behalve De Boer wordt ook Ronald Koeman, oud-trainer van Everton, veel genoemd als nieuwe trainer van het Nederlands elftal.

De Boer heeft zijn handen vrij sinds hij in september werd ontslagen bij Crystal Palace. Hij was toen pas 77 dagen in dienst. Ook bij Internazionale, zijn vorige werkgever, werd hij snel weggestuurd wegens tegenvallende resultaten.

De Boer, die met Ajax vier seizoenen op rij de landstitel behaalde, werkte al eerder bij het Nederlands elftal. De voormalige verdediger ging na het EK van 2008 aan de slag als assistent van bondscoach Bert van Marwijk. De Boer voerde die functie uit tot december 2010, toen hij bij Ajax aan de slag ging. De boer ziet het bondscoachschap van Saoedi-Arabië, dat nog een trainer voor het WK zoekt, niet zitten, zei hij bij Ziggo.

Twitter bericht wordt geladen...

Frank de Boer.Beeld AFP

10:12 dinsdag 21 november 2017

De Skateboard Federatie Nederland is toegetreden als aspirantlid tot het NOCNSF. De leden stemden maandag tijdens de algemene vergadering van de sportkoepel in met de komst van de bond.

Twee disciplines van het skateboarden verkregen in 2016 de olympische status: street en park. 'Er is sinds 2004 contact geweest over mogelijke aansluiting. De Skateboard Federatie heeft een lang traject doorlopen en voldoet inmiddels aan de eisen. We heten ze van harte welkom', zei voorzitter André Bolhuis van NOCNSF.

Hij ontving uit handen van SFN-voorzitter Bram Waterman een skateboard. Een paar maanden geleden bezocht de Volkskrant de presentatie van de Nederlandse skateboardselectie op Papendal. 'Er is zeker nog een professionaliseringsslag te maken', aldus bondscoach Sjoerd Vlemmings. 'En sommige mensen zijn bang dat kinderen straks 'naar skateboardtraining gaan', om daarna 'lekker op straat te kunnen voetballen'. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Skateboarden draait om vrijheid. Dat zal nooit verdwijnen.'

Olympische skateboarden

Alleen al in Nederland staan 300 duizend jongeren regelmatig op een skateboard, zegt Bram Waterman, oprichter van de Skateboard Federatie Nederland (SFN). Lang niet alle skateboarders zijn blij met de extra aandacht nu hun sport olympisch is geworden. De angst is dat een groot deel van de aantrekkingskracht van het skaten, nu toch vooral een braaf-anarchistische subcultuur met eigen mode en media, verloren gaat.

11:16 donderdag 16 november 2017

Uit het persbericht van PEC Zwolle: 'Vanmiddag maakt Ryan Thomas, die vorige week zondag na Vitesse - PEC Zwolle begon aan zijn wereldreis van 46.000 kilometer, via Panama de laatste 12.000 kilometer van zijn trip. Als alles volgens schema verloopt, zal Thomas vrijdagochtend rond de klok van elf uur op Schiphol landen.'

Thomas heeft zich niet geplaatst voor het WK. Verslaggever Iwan Tol sprak de international van Nieuw-Zeeland over zijn bizarre reizen om een wedstrijd te spelen. 57 vlieguren, ga er maar aan staan. In dit stuk geeft hij acht tips om toch fit te blijven.

Zoals: hou jezelf een beetje voor de gek. Thomas: 'Soms hoor ik ploeggenoten klagen over de uitwedstrijd naar Roda JC. Dan denk ik bij mezelf: waar gaat het over, een busreis van drie uurtjes? Reizen is a mindgame. Je moet jezelf een beetje voor de gek houden. Zodra ik het vliegtuig instap, verander ik de tijd op mijn horloge en telefoon zodat mijn hoofd al in de Nieuw-Zeelandse tijdzone zit. Daar is het 12 uur later. Vervolgens probeer ik er niet meer aan te denken. Het is hoe dan ook zwaar, zeker de terugreis. Maar misschien is het ook wel iets mentaals: alles zit er op, je gaat weer terug naar je normale leven.'

Olympische skateboarden
Beeld anp

05:21 donderdag 16 november 2017

Peru heeft zich als 32ste en laatste land gekwalificeerd voor het WK voetbal van 2018 in Rusland. Het Zuid-Amerikaanse land versloeg woensdag in de hoofdstad Lima Nieuw-Zeeland in de tweede wedstrijd van de play-offs met 2-0. Het eerste duel in Wellington was in 0-0 geëindigd.
In de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep was Peru als vijfde geëindigd.

De ploeg moest in twee wedstrijden met Nieuw-Zeeland uitvechten wie het laatste WK-ticket kreeg. Peru is na Brazilië, Uruguay, Argentinië, Colombia het vijfde Zuid-Amerikaanse land dat meedoet aan het WK. Voor het land is het de eerste keer sinds 1982 dat het meedoet aan een eindronde van het WK.

Luis Advincula werkt zich langs Kosta Barbarouses.Beeld photo_news

19:23 woensdag 15 november 2017

Giampiero Ventura is ontslagen als bondscoach van de nationale voetbalploeg Italië. Hij wordt zoals verwacht verantwoordelijk gehouden voor de pijnlijke uitschakeling van de viervoudig wereldkampioen door Zweden in de play-offs voor deelname aan de mondiale eindronde van volgend jaar in Rusland.

Italië ontbrak in 1958 voor het laatst op een WK. De 69-jarige Ventura was sinds het EK van 2016 bondscoach van Italië. Hij trad in de voetsporen van Antonio Conte, de huidige trainer van Chelsea. Onder Ventura eindigde Italië als tweede in een kwalificatiegroep, achter Spanje. In de play-offs bleek Zweden over twee duels met 1-0 te sterk.

Ventura kreeg al veel kritiek op het tegenvallende spel van zijn ploeg in de WK-kwalificatie. Hem werd de afgelopen dagen zwaar verweten dat hij aanvaller Lorenzo Insigne tijdens het beslissende duel met de Zweden op de bank hield. Ventura won als trainer geen belangrijke prijs en werkte nooit bij traditionele topploegen als Juventus, AC Milan of Internazionale. Hij had wel de reputatie een neusje voor talent te hebben.

Carlo Ancelotti is volgens veel Italiaanse media een voorname kandidaat om Ventura op te volgen. Hij werd eerder dit seizoen ontslagen bij Bayern München. Ook Roberto Mancini zou in beeld zijn Italië er weer bovenop te helpen.

Olympische skateboarden
Beeld reuters
Olympische skateboarden
Beeld epa

02:29 dinsdag 14 november 2017

Tennisser Rafael Nadal heeft zich teruggetrokken uit de ATP Finals in Londen. 'Ik ben niet klaar om te spelen', zei de Spaanse nummer één van de wereldranglijst na zijn nederlaag tegen de Belg David Goffin.

Nadal liet zich in Londen verrassen door Goffin, die voor het eerst deelnam aan het prestigieuze eindejaarstoernooi: 7-6 (5) 6-7 (4) 6-4. Goffin miste in de tweede set maar liefst vier wedstrijdpunten, maar liet in derde set zien dat hij de betere tennisser was in de volgepakte O2 Arena van Londen.

In die beslissende set ging de Spanjaard steeds moeizamer bewegen. Zijn slepende knieblessure speelde hem opnieuw parten. 'Ik heb gevochten in de wetenschap dat dit mijn laatste wedstrijd van het seizoen was', zei Nadal na afloop. 'Mijn seizoen is nu voorbij.'

De Spanjaard trok zich anderhalve week geleden met een knieblessure terug van het toernooi van Parijs en dacht dat hij voldoende hersteld was om aan de ATP Finals deel te nemen. Nadal zal in Londen door zijn landgenoot Pablo Carreno Busta worden vervangen.

Rafael NadalBeeld afp

08:27 maandag 6 november 2017

Fred Grim neemt afscheid van de KNVB. De huidige assistent van bondscoach Dick Advocaat (samen met Ruud Gullit) zit de komende interlands tegen Schotland en Roemenië voor het laatst op de bank bij het Nederlands elftal, laat hij in De Telegraaf weten.

'Na Roemenië is het avontuur bij de bond voorbij en richt ik me op een nieuwe uitdaging als zelfstandig clubcoach', zegt Grim, die na het ontslag van Danny Blind driemaal als bondscoach fungeerde alvorens Advocaat het overnam. Grim was daarvoor bondscoach van Jong Oranje en werkte als hoofdtrainer bij Almere City FC.

Fred Grim - rechts - op de bank naast Advocaat en Gullit.Beeld anp

09:44 vrijdag 3 november 2017

Topman Sergio Marchionne van Ferrari heeft de komende besprekingen met Liberty Media, sinds januari eigenaar van de commerciële rechten van de Formule 1, onder druk gezet. De Italiaanse teamleider dreigt met een vertrek uit de koningsklasse van de autosport als de Amerikaanse bazen een weg inslaan die de belangen van Ferrari schaadt.

'De Formule 1 zit in ons dna vanaf de dag dat we zijn geboren', liet Marchionne weten. 'Maar als we de zandbak blijven veranderen en dan op een punt belanden dat de zandbak onherkenbaar wordt, wil ik er niet meer in spelen', sprak hij een tikje raadselachtig.

Ferrari is het enige team dat sinds het eerste WK-seizoen in 1950 tot de Formule 1 behoort. Marchionne kan er naar eigen zeggen niet mee zitten, dat hij mogelijk verantwoordelijk is voor een historisch vertrek. 'Hoe ik me dan zou voelen? Als een miljoen dollar, want dat zou betekenen dat ik met een alternatief bezig zou zijn, een meer rationele optie ook.'

Liberty presenteerde afgelopen dinsdag in Parijs de plannen voor de toekomst. Onder meer met een nieuw, goedkoper en simpeler motorontwerp wil de Amerikaanse directie vanaf 2021 de kosten voor de teams reduceren, de inkomsten eerlijker verdelen en de competitie wat meer in balans krijgen. Marchionne zei dat hij voorstander is van een vermindering van de financiële lasten van de Formule 1, maar dat hij twijfelt aan andere strategische voorstellen, zonder dat hij daarop inhoudelijk inging.

'We willen de unieke positie van Ferrari op de markt behouden en versterken', betoogde Marchionne, die een overstap naar een andere raceklasse niet uitsluit. Komende dinsdag praat Liberty met de Formule 1-teams over de hervormingen.

Teambaas Toto Wolff van Mercedes liet zich eerder deze week al sceptisch uit over de motorplannen voor de Formule 1. Volgens de Oostenrijker valt de nieuwe krachtbron juist veel duurder uit. 'Het is hun visie en voorstel, maar Mercedes accepteert dit niet. En ook de andere teams zijn niet erg onder de indruk', zei Wolff, die afgelopen zondag met zijn kopman Lewis Hamilton de wereldtitel veroverde.

Olympische skateboarden
Beeld photo_news

Hoe Ferrari aan zijn bevoorrechte status kwam

Ferrari is het enige team dat elk jaar miljoenen krijgt, ongeacht het aantal gewonnen races of behaalde punten. Ferrari is Formule 1 en niet omgekeerd.

Formule 1: de eredivisie van de autosport

Door het succes van Max Verstappen trekt de Formule 1 in Nederland een breder publiek. Maar in wat voor sport is hij eigenlijk succesvol? Een inkijkje in het imperium van de Formule 1.

05:43 donderdag 2 november 2017

De Astros hebben voor het eerst de World Series gewonnen. Het honkbalteam uit Houston versloeg in de nacht van woensdag op donderdag in eigen stad de Dodgers in de zevende wedstrijd van de finale met 5-1.

In de tweede inning was het al 5-0. In het 55-jarig bestaan hadden de Astros nog nooit de World Series gewonnen. George Springer werd benoemd tot MVP: Most Valuable Player.

George Springer van de Astros.Beeld afp

11:46 woensdag 1 november 2017

Oud-voetballer Abubakari Yakubu is dinsdag op 35-jarige leeftijd overleden. De Ghanese voetbalbond maakte dat in een tweet bekend. De Ghanees voetbalde onder meer voor Ajax en Vitesse. Hij was al lange tijd ernstig ziek.

'Ons medeleven gaat uit naar de familie van deze voormalig Black Star', meldde de voetbalbond van Ghana waarvoor Yakubu zestien interlands speelde. De Black Stars is de bijnaam van de nationale voetbalploeg van het Afrikaanse land.

De middenvelder debuteerde in het seizoen 1999-2000 bij Ajax en kwam 65 competitieduels voor de Amsterdamse club in actie. Twee keer pakte hij met Ajax de landstitel: in 2002 en 2004. Na die laatste titel verhuisde Yakubu naar Vitesse, waarvoor hij vijf seizoenen uitkwam. In 2009 beëindigde hij zijn loopbaan.

Ajax sprak op de website van 'verdrietig nieuws' en wenste de nabestaanden 'veel sterkte met de verwerking van dit verlies.' Ook Vitesse had op de website meelevende woorden voor familie, vrienden en naasten. Yakubu werd aan het einde van zijn eerste seizoen bij de Arnhemmers door de supportersvereniging gekozen tot speler van het jaar.

Abubakari Yakubu (R) in 2003.Beeld anp

21:47 donderdag 26 oktober 2017

Het ledenaantal van de KNVB is in het seizoen 2016-2017 afgenomen. De voorbije jaren nam het aantal bij de bond aangesloten voetballers steeds toe. De KNVB meldde donderdag in het jaarverslag een daling van ruim 1procent tot 1.217.545.

Vooral onder jongens en meisjes jonger dan 13 jaar is voetbal minder populair. Het aantal vrouwelijke leden steeg met 0,7 procent naar 154.048. De KNVB kan pas in het volgende jaarverslag concluderen wat het effect is van de Europese titel die de Nederlandse vrouwen in augustus veroverden.

Bestuurlijk kende de bond een moeilijk jaar. Bert van Oostveen stapte op als directeur betaald voetbal, de raad van commissarissen (rvc) werd ontmanteld en technisch directeur Hans van Breukelen vertrok.

Met de formatie van een nieuwe rvc en de benoeming van Eric Gudde tot directeur betaald voetbal hoopt de KNVB in rustiger vaarwater te komen.

De voetbalbond sloot het boekjaar af met een positief saldo van 1,8 miljoen euro, al is het aanzienlijk minder dan een jaar eerder. Destijds was het positieve resultaat 3,2 miljoen euro.

Formule 1: de eredivisie van de autosport
Beeld anp

Lees ook: 'We hebben fouten gemaakt, het moet anders'

De top van voetbalbond KNVB zit in de verdrukking. Keihard is het oordeel van de buitenwereld over de bestuurlijke chaos. Voorzitter Michael van Praag en directeuren Jean Paul Decossaux en Jan Dirk van der Zee zijn schuldbewust (+).

06:49 vrijdag 20 oktober 2017

Met de Nederlandse honkbal-international Kenley Jansen als afsluitende werper hebben de Los Angeles Dodgers de World Series bereikt. De Dodgers verpletterden regerend kampioen Chicago Cubs (11-1) en beslisten zo de best-of-seven serie met 4-1.

Mede door een grand-slam homerun stond er in de derde slagbeurt al een beslissende 7-0 voor de Dodgers op het scorebord. Kenley Jansen mocht zoals gebruikelijk de wedstrijd uitgooien. Daarna vierden de 30-jarige Curaçaoenaar en zijn ploeggenoten een uitbundig feest op het veld. De laatste keer dat de Dodgers, die zich het komende jaar kampioen van de National League mogen noemen, de World Series wonnen, was in 1988.

De tegenstander van de Dodgers moet komen uit de tweestrijd in de American League tussen de Houston Astros en de New York Yankees. In die best-of-seven serie leidt New York met 3-2 in wedstrijden en heeft dus nog een zege nodig. De zesde wedstrijd is in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) in Houston.

De World Series beginnen dinsdag 24 oktober. De ploeg die in de finale van de Amerikaanse honkbalcompetitie als eerste vier wedstrijden wint, is wereldkampioen en opvolger van de Chicago Cubs.

Kenley Jansen (links) en zijn ploeggenoten van de LA Dodgers vieren het bereiken van de World Series.Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

Profiel Kenley Jansen

Hij is een van de best betaalde spelers van de Amerikaanse honkbalcompetitie. 80 miljoen dollar krijgt de pitcher van de LA Dodgers. En dat terwijl hij eigenlijk catcher wilde zijn.

14:56 dinsdag 17 oktober 2017

De nationale voetbalploeg van Zweden stuit op Italië in de play-offs voor het WK van volgend jaar in Rusland. Beide landenteams werden dinsdag tijdens de loting in Zürich aan elkaar gekoppeld.

De beste acht nummers twee van de negen Europese kwalificatiegroepen namen deel aan de loting. Zweden eindigde in punten gelijk met het Nederlands elftal, maar werd op basis van een beter doelsaldo tweede. De andere play-offs zijn: Kroatië - Griekenland, Denemarken - Ierland en Zwitserland - Noord-Ierland.

Zwitserland, Italië, Denemarken en Kroatië genoten een beschermde status tijdens de loting. Noord-Ierland, Zweden, Ierland en Griekenland hielden al rekening met een zware tegenstander. De duels in de play-offs worden tussen 9 november en 15 november afgewerkt.

Profiel Kenley Jansen
Beeld anp

04:40 zondag 15 oktober 2017

De Duitse triatleet Patrick Lange heeft de Ironman op Hawaii gewonnen. De 31-jarige Lange zette op het wereldkampioenschap triatlon een nieuw parcoursrecord neer.

Na het zwemmen (3,86 km) en het fietsen (180 km) lag Lange nog op negen minuten achterstand van de Canadees Lionel Sanders. Ook halverwege de afsluitende marathon over 42,2 km was hij nog altijd zes minuten verwijderd van de koppositie. Maar Lange leek op het laatste stuk hernieuwde energie te hebben gekregen, terwijl bij Sanders het beste eraf was.

Met nog minder dan vijf kilometer te gaan, liep hij de koploper voorbij om solo af te gaan op de finish. Daar bleek hij met zijn eindtijd van 8.01,40 zelfs ruim twee minuten sneller dan het record dat sinds 2011 op naam stond van de Australiër Craig Alexander.

,,Hier heb ik altijd van gedroomd'', zei Lange, terwijl hij een Duitse vlag uit het publiek pakte. ,,Oh mijn god, ik kan het niet geloven. Ik heb altijd, als kind al, gedroomd om deze titel te pakken.''

Sanders, die acht jaar geleden met triatlon begon om zijn drugsverslaving te lijf te gaan, eindigde uiteindelijk als tweede, terwijl de Brit David McNamee derde werd.

Profiel Kenley Jansen
Beeld ap
Profiel Kenley Jansen
Beeld epa

08:22 donderdag 12 oktober 2017

Honkballer Mariekson 'Didi' Gregorius heeft New York Yankees in de play-offs van de MLB naar de finale van de American League geslagen. De geboren Amsterdammer, international van Oranje, leidde de Yankees met twee homeruns langs Cleveland Indians (5-2). De ploeg uit New York bekroonde daarmee een knappe inhaalrace in de best-of-fiveserie, waarin het na verlies van de eerste twee duels alsnog de winst pakte: 3-2.

Cleveland Indians stond vorig seizoen in de World Series, de grote finale van het Amerikaanse honkbalseizoen. Daarin moesten de Indians buigen voor Chicago Cubs (3-4).

Gregorius sloeg de bal woensdagavond in Cleveland al in de eerste inning over de hekken. De 27-jarige korte stop deed dat in de derde inning nogmaals, met één ploeggenoot op de honken. Gregorius werd daarmee de held van de Yankees, die het in de finale van de American League opnemen tegen Houston Astros. Inzet van de best-of-zevenserie is een plek in de World Series. 'Ik ben zo trots op deze jongens', zei manager Joe Girardi van de Yankees.

De andere finalist voor de World Series komt uit de National League, waar de Antilliaanse pitcher Kenley Jansen met Los Angeles Dodgers al de eindstrijd heeft bereikt. De Dodgers treffen daarin Washington Nationals of Chicago Cubs. De stand is daar 2-2, nadat de Nationals woensdag met 5-0 hadden gewonnen van de titelhouder in de Major League.

Meer honkbal

Johnny Gregorius en Ardley Jansen spelen in Rotterdam, hun broertjes in de Major League. 'Door onze broertjes leven we toch een beetje onze profdroom'

Uit 2015: Didi Gregorius, opvolger van het icoon van de New York Yankees

Didi Gregorius viert zijn homerun met Starlin CastroBeeld anp

01:06 maandag 9 oktober 2017

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en zijn vrouw zijn zondag uit protest opgestapt tijdens de American footballwedstrijd van Indianapolis Colts en San Francisco 49ers. Ze besloten het stadion van de Colts te verlaten omdat enkele spelers van de bezoekende ploeg knielden tijdens het Amerikaanse volkslied.

Diverse spelers uit de National Football League (NFL) knielen tijdens het volkslied al sinds vorig jaar, als vorm van protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen. President Donald Trump uitte hier vorige maand felle kritiek op. Trump ziet het knielen als een gebrek aan respect voor het volkslied en de Amerikaanse vlag. Na zijn kritiek knielden steeds meer spelers.

Amerikaanse journalisten schrijven dat het lijkt dat Pence al vooraf van plan was om weg te lopen bij de wedstrijd. Hij koos een team waarvan veel spelers knielen bij het volkslied, en zou het weglopen hebben gebruikt als pr-stunt voor zijn kiezers. Ook een tweet van Trump hint op een vooropgezet plan: ‘Ik heb vicepresident Pence gevraagd het stadion te verlaten als ook maar één speler zou knielen en daarmee een gebrek aan respect toont voor ons land.’

De organisatie van de NFL wilde niet reageren op de actie van Pence. Speler Eric Reid zei in een reactie dat het een publiciteitsstunt lijkt: 'Kan iemand zich herinneren wanneer hij voor het laatste naar een footballwedstrijd is geweest?'. Hij vervolgt: 'Zo ziet systematische onderdrukking er dus uit. Een machtig man komt naar een wedstrijd, twittert wat en loopt weg in een poging onze doelen onderuit te halen.'

De vicepremier plaatste zelf op Twitter een foto waarop hij en zijn vrouw te zien zijn tijdens het volkslied met hun hand op het hart met de opmerking: 'We zijn trots om samen met alle Colts te staan voor onze soldaten, onze vlag en ons volkslied’.

Mike Pence en zijn vrouw staan met hun hand op het hart tijdens het volkslied bij aanvang van de wedstrijd.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

06:22 vrijdag 6 oktober 2017

Ook na 17 kwalificatiewedstrijden is het nog altijd niet duidelijk of Argentinië zich gaat plaatsen voor het WK Voetbal volgend jaar in Rusland. Lionel Messi scoorde in de thuiswedstrijd tegen Peru weer niet in het nationale shirt. Argentinië kwam niet verder dan 0-0.

De Argentijnen kregen, tegen een zeer verdedigend ingesteld Peru, vooral voor rust voldoende kansen om te scoren, maar met name aanvoerder Lionel Messi had het vizier niet op scherp staan. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Argentinië steeds minder mogelijkheden. In de blessuretijd wist de Argentijnse doelman een drama te voorkomen door ternauwernood een vrije trap van Peru uit zijn doel te houden.

Argentinië staat nu zesde in de stand. Dat is niet voldoende voor kwalificatie. Het moet dinsdag in de uitwedstrijd tegen het uitgeschakelde Ecuador winnen om tenminste een vijfde plaats te bereiken. Die klassering zou betekenen dat Argentinië via een play-off alsnog de eindronden kan bereiken. Ook Uruguay mag nog geen tickets naar Rusland boeken. Een teleurstellende 0-0 bij laagvlieger Venezuela was daarvoor niet voldoende. Chili deed goede zaken door een 2-1 zege op Ecuador en Paraguay mag ook nog hopen na een 2-1 overwinning in en tegen Colombia. Bolivia-Brazilië eindigde in 0-0.

Brazilië is als enige Zuid-Amerikaanse land dat zich tot nu toe wist te plaatsen voor het WK. Uruguay (28 punten) heeft als nummer twee in de stand nog altijd de beste papieren, daarachter strijden Chili (26), Colombia (26), Peru (25), Argentinië (25) en Paraguay (24) om de resterende plaatsen.

Twitter bericht wordt geladen...

Messi na afloop van de wedstrijd.Beeld AFP

14:31 donderdag 5 oktober 2017

De Braziliaanse politie heeft Carlos Arthur Nuzman, de grote baas van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016, gearresteerd op verdenking van omkoping en corruptie. De 75-jarige Braziliaan zou een illegale rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van de Spelen, in 2009. Daarbij zouden leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn omgekocht.

De federale politie van Brazilië deed vorige maand een inval in het huis van Nuzman. Hij moest zich toen op het politiekantoor melden voor verhoor.

Nuzman is al decennialang een prominent figuur in de Braziliaanse sport. Eerst als volleyballer, later als voorzitter van de nationale volleybalbond en sinds 1995 als hoogste baas van het olympisch comité in zijn land.

Met Nuzman werd ook Leonardo Gryner aangehouden. Hij is de voormalige directeur van het Braziliaans olympisch comité.

De ethische commissie van het IOC begon eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van het mondiale sportevenement aan de Braziliaanse stad. Aanleiding is een transactie van 1,5 miljoen dollar van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt nu samen op met het IOC en de Braziliaanse politie in het onderzoek. De zaak staat inmiddels bekend onder de noemer 'Unfair Play'.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.

De internationale boksbond voor amateurs AIBA heeft alle scheidsrechters en juryleden die actief waren op de Olympische Spelen geschorst. Het gaat om de 36 officials die de bokspartijen in Rio de Janeiro beoordeelden.

Carlos Arthur Nuzman wordt afgevoerd in een politieautoBeeld anp

11:25 donderdag 5 oktober 2017

Wielrenner Samuel Sanchez is ontslagen door zijn ploeg BMC nu ook de uitkomst van de test van zijn B-staal positief is. De 39-jarige Spanjaard werd bij een controle buiten wedstrijden om op 9 augustus betrapt op het groeihormoon GHRP-2.

Vlak voor de Giro d'Italia werd de jonge Italiaanse renner Stefano Pirazzi ook positief bevonden op hetzelfde middel. Zijn status is alleen in niets te vergelijken met die van de Spanjaard, die olympisch kampioen werd in 2008 in Beijing. Sánchez won in zijn carrière vijf etappes in de Ronde van Spanje. In de Vuelta stond de renner ook twee keer op het podium, in 2009 (tweede) en 2007 (derde).

Met het wegvallen van Alberto Contador en Denis Menchov staat hij nu ook genoteerd als tweede in de Tour de France van 2010. De kans is klein dat hij na zijn schorsing nog terugkeert in het wielrennen.

Davide Rebellin(L), Samuel Sanchez of Spain (M), en Fabian Cancellara na de wegrace in PekingBeeld anp

22:15 maandag 2 oktober 2017

Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, is gestopt als voorzitter van het zogenoemde technisch hart van Ajax. Het technisch hart, ingevoerd tijdens de ‘revolutie’ van Johan Cruijff om Ajax te hervormen, bepaalt het technische beleid binnen de club.

Het hart kreeg afgelopen zomer kritiek te verduren, onder meer vanwege het onverwachte vertrek van trainer Peter Bosz naar Borussia Dortmund, twijfels over de aanstelling van de onervaren trainer Marcel Keizer en het in veel ogen matige transferbeleid, waarbij de selectie niet genoeg werd aangevuld na het vertrek van belangrijke spelers als Sanchez, Klaassen en Traoré.

Directeur spelersbeleid Marc Overmars zal de vergaderingen voorzitten, in plaats van Van der Sar. De twee andere leden van het technisch hart blijven assistent Dennis Bergkamp, tevens individueel trainer en de brug tussen eerste elftal en jeugd, alsmede hoofd-opleidingen Said Ouaali. Zij blijven verantwoording schuldig aan directeur Van der Sar. Die zegt: ‘Andere clubs hebben een technisch directeur. Wij blijven van mening dat een driemanschap zoals ons technisch hart is, waarbij alle disciplines vertegenwoordigd zijn, het beste is voor onze club. Waarbij ik als algemeen directeur verantwoordelijk blijf.’

Willem Vissers

Ajax-directieleden Marc Overmars en Edwin van der Sar op de tribune in augustus 2017.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

19:07 vrijdag 29 september 2017

Marieke Keijser heeft in de lichte skiff bij de WK roeien in Florida zilver veroverd. De 20-jarige Nederlandse versnelde na 700 meter vanaf de vierde positie. Halverwege nam ze zelfs de leiding maar die moest ze 300 meter voor de finish weer prijsgeven. Met een eindtijd van 7.41 was ze iets langzamer dan Kirsten McCann uit Zuid-Afrika (7.38,78). De Amerikaanse Mary Jones pakte het brons.

'In de halve finale heb ik echt energie lopen sparen zodat ik vandaag top zou zijn', zei Keijser na afloop van haar zilveren race. 'Tijdens de race wist ik wat ik moest doen. Elke twintig slagen zei ik tegen mezelf dat ik beter ben dan de rest. Ik moest het vandaag gewoon voor elkaar krijgen.'

Keijser, die lid is van de Rotterdamse roeivereniging KR&ZV De Maas, werd dit jaar al wereldkampioen bij de beloften. In haar eerste jaar bij de senioren heeft ze nu al direct een zilveren WK-medaille te pakken. Het is de eerste medaille voor de Nederlandse roeiploeg op de WK in Sarasota, Florida.

WK Roeien
Het Nederlandse roeien staat er stukken beter voor dan vier jaar geleden.

Marieke Keijser (links) naast Kirsten McCann en Mary Jones.Beeld epa

Twitter bericht wordt geladen...

12:06 vrijdag 29 september 2017

Nee, geen Wesley Sneijder, geen Klaas Jan Huntelaar en geen Robin van Persie bij de selectie voor de laatste duels in de WK-kwalificatiereeks tegen Wit-Rusland en Zweden. De oudgedienden worden niet opgeroepen door bondscoach Dick Advocaat, liet hij vandaag weten. Wel geselecteerd: onder anderen Jurgen Locadia, die vorig weekend nog vier keer scoorde voor PSV, en Ryan Babel.

Het WK is ver weg voor het Nederlands elftal. Oranje moet eerst de tweede plaats van de poule bereiken, door twee keer te winnen en zes doelpunten in te lopen op Zweden. Mocht dat lukken, dan bestaat nog het risico dat Oranje de slechtste van de negen nummers twee is en alsnog afvalt. Van slechts enkele groepen is de nummer twee nog te achterhalen. De rangorde van de nummers twee is nog onvoorspelbaar, door een aantal sleutelduels in andere groepen en het wegvallen van de punten tegen de nummer laatst.

Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar tijdens het WK van 2014Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

15:51 donderdag 28 september 2017

Bayern München heeft trainer Carlo Ancelotti ontslagen. Bayern ging woensdag kansloos onderuit bij Paris Saint-Germain (0-3). Het betrof de grootste nederlaag ooit van de Duitse club in de groepsfase van de Champions League. Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge keek met afgrijzen naar het slappe verweer van zijn ploeg. 'Hier moeten we over praten en er consequenties uit trekken', zei hij.

De 58-jarige Ancelotti was pas bezig met zijn tweede seizoen bij Bayern. Hij sloot zijn eerste jaar af met de landstitel. Ancelotti werd als trainer ook kampioen met AC Milan, Chelsea en Paris Saint-Germain. Hij won met AC Milan twee keer de Champions League en met Real Madrid eenmaal.

AncelottiBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

12:05 donderdag 28 september 2017

De Zesdaagse van Amsterdam, een zesdaagse wielerwedstrijd op de baan, gaat dit jaar niet door, schrijft Het Parool. 'Er is amper nog contact geweest/ We hebben nog gesproken over een kortere variant, maar dat idee is nooit van de grond gekomen', zegt Joep van de Voort, de Nederlandse projectleider, in de Amsterdamse krant.

Zesdaagsen bestaat al ruim 100 jaar. Het is een combinatie van volksvermaak en topsport. Zes dagen lang strijden koppels op onderdelen als aflossing, achtervolging en supersprint met elkaar om punten. Een ronde voorsprong nemen bij een onderdeel levert weer extra punten op. In Rotterdam gaat de Zesdaagse vooralsnog dit jaar wel door.

Zesdaagse van Amsterdam in 2010Beeld anp

Zesdaagse Rotterdam

Lang voor de voorjaarsklassiekers en de meerdaagse koersen rijden wegrenners als Dylan Groenwegen en Niki Terpstra hun razendsnelle rondjes op de baan in Rotterdam. Het is niet zonder risico, maar zij worden er beter van.

08:32 donderdag 28 september 2017

Paris Saint-Germain heeft op duidelijke wijze de macht gegrepen in groep B van de Champions League. De Franse grootmacht rekende woensdag in Parijs af met de Duitse kampioen Bayern München (3-0), waar Arjen Robben genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank en pas in de 69e minuut mocht invallen voor Thomas Müller.

De eindstand was toen al bereikt. Op aangeven van zijn landgenoot Neymar opende Dani Alves met een schot van dichtbij in de 4e minuut de score. De Braziliaanse verdediger nam de bal niet perfect aan, maar Sven Ulreich wachtte te lang en gooide zichzelf niet voor de bal (1-0). De vervanger van de geblesseerde doelman Manuel Neuer ging na een half uur spelen ook niet vrijuit bij de 2-0 van Edinson Cavani. Neymar nam, na voorbereidend werk van Kylian Mbappé, na ruim een uur spelen zelf de 3-0 voor zijn rekening.

Bayern neemt het de komende twee wedstrijden in de strijd om de tweede plek op tegen Celtic. De Schotse kampioen kwam in punten op gelijke hoogte met Bayern door in Brussel met 3-0 van Anderlecht te winnen. Leigh Griffiths maakte in de 38e minuut de openingstreffer voor Celtic, dat twee weken terug met 0-5 verloor van Paris Saint-Germain. Serigne Mbodji passeerde kort na rust zijn eigen doelman en zorgde zo voor de 2-0. Scott Sinclair scoorde in blessuretijd.

Anderlecht verloor de eerste speelronde ook al met 3-0 van Bayern en is nog puntloos.

Neymar krijgt een knuffel van CavaniBeeld anp

Champions League

FC Qarabag verliest van AS Roma, maar had buiten het veld al gewonnen. De spelers van FC Qarabag voelen zich politieke vluchtelingen. De Champions League biedt hun de mogelijkheid daar aandacht voor te vragen.

En zo gaat dat, met het verval van een land in het Europese clubvoetbal: verliezen, wegzakken op de Europese ranglijst, steeds sterkere tegenstanders treffen, blijven verliezen. Feyenoord is een speelbal in de Champions League, zo bleek in Napels opnieuw.

08:29 dinsdag 26 september 2017

Basketballer LeBron James heeft op een persconferentie gezegd dat de mensen die op president Trump hebben gestemd 'een fout hebben gemaakt'. 'Ik wil het beste voor de Amerikaanse bevolking, ongeacht huidskleur of ras. We weten dat dit het beste land ter wereld is, maar we hebben nog steeds problemen zoals iedereen.'

De grote vedette van Cleveland Cavaliers verwijt Trump dat hij sport gebruikt om mensen te verdelen. 'Sport is iets goeds. Sport biedt voor ieder wat wils, ongeacht huidskleur of ras. Het brengt mensen samen. Ik laat geen persoon, ongeacht zijn macht of invloed, de sport gebruiken als platform om ons te verdelen.'

Trump botste de afgelopen dagen met topbasketballers in de NBA. De Amerikaanse president kondigde aan dat hij de toekomstig basketbalkampioen niet zal uitnodigen om naar het Witte Huis te komen. Trump reageerde op basketballers van Golden State Warriors die verklaarden dat ze een traditioneel bezoek aan de leider van de Verenigde Staten niet zagen zitten.

'Naar het Witte Huis komen, wordt als een grote eer beschouwd voor een team dat een kampioenschap heeft gewonnen. Stephen Curry twijfelt. Daarom is de uitnodiging ingetrokken', twitterde Trump. James steunde zijn collega's van Golden State Warriors en noemde Trump een 'zwerver' op Twitter.

LeBron James liet eerder ook al weten dat hij weinig op heeft met Trump.

LeBron JamesBeeld anp

Sporters vs. Trump

Column Willem Vissers: 'Het is dapper dat sporters, met hun invloed, populariteit en verbindende kracht, durven ageren tegen de machtigste man van hun land. En het protest op het sportveld zwelt aan. Hou vol, mannen. Als de topsporters in Amerika ook maar voor één procent kunnen bijdragen aan het ontmantelen van het ongeleide projectiel Trump, hebben ze een grotere prestatie geleverd dan in welke wedstrijd ook.'

Amerikaanse footballspelers hebben zondag in groten getale geprotesteerd tijdens het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd. Al knielend trotseerden zij president Donald Trump, die sporters die dat doen vrijdag 'klootzakken' (of letterlijk: sons of bitches') had genoemd tijdens een rally in Alabama.

Twitter bericht wordt geladen...

18:05 vrijdag 22 september 2017

Na de sensatie tegen Vitesse wacht de amateurs van voetbalclub Swift opnieuw een prachtig duel: woensdag 25 oktober staan de mannen in de Kuip tegenover landskampioen Feyenoord in de tweede ronde van de KNVB-beker.

Die dag treffen ook Ajax en De Dijk elkaar. Het is nog onduidelijk of die bekerwedstrijd op Sportpark Schellingwoude in Amsterdam of in het Olympisch stadion wordt gespeeld. FC Volendam treedt op donderdag 26 oktober op als gastheer van PSV.

Alle bekerduels in de tweede ronde worden op dinsdag 24 oktober, woensdag 25 oktober en donderdag 26 oktober gespeeld. NEC en Achilles'29 openen de tweede ronde in het Goffertstadion. Beide clubs trappen op 24 oktober om 18.30 uur af.

AVV Swift-keeper Bogdan Constantin viert de overwinning op VitesseBeeld anp

13:56 vrijdag 22 september 2017

De ploegentijdrit bij de WK wielrennen voor mannen en vrouwen wordt vanaf 2020 niet meer verreden. Dat heeft de nieuwe voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie UCI aangekondigd. 'In Innsbruck in 2018 en in Yorkshire in 2019 worden deze WK-wedstrijden nog wel gehouden, maar vanaf 2020 niet meer. Deze tijdritten worden op verzoek van de teams afgeschaft', liet de 44-jarige Fransman weten bij Direct Velo.

De Fransman werd gisteren verrassend verkozen tot nieuwe voorzitter van de UCI. Hij kreeg donderdag tijdens het UCI-congres in de Noorse stad Bergen meer stemmen dan Brian Cookson, de zittende voorzitter van de UCI.

De tijdritten voor merkenteams werden in 2012 voor de eerste keer in het WK-programma opgenomen. De animo om deel te nemen was de laatste jaren echter niet zo groot. In Doha verschenen vorig jaar bij de mannen slechts acht WorldTourteams aan de start. In Bergen streden afgelopen zondag elf ploegen mee. Zowel bij de mannen als vrouwen zegevierde Team Sunweb.

Succes Sunweb

De Duits-Nederlandse formatie Sunweb behaalde zowel goud bij vrouwen en mannen op het onderdeel ploegentijdrit. De grote vraag: waarin maken zij het verschil?

Edvald Boasson Hagen in actie tijdens het WK in BergenBeeld anp

08:13 donderdag 21 september 2017

De Oostenrijkse stad Innsbruck heeft de parcoursen voor de WK wielrennen in 2018 gepresenteerd. De wegrace voor de mannen springt eruit met bijna 5000 hoogtemeters in een rit over 265 kilometer. De laatste berg voor de finish heeft een maximaal stijgingspercentage van 25 procent. 'Alles is uit de kast gehaald om er een bijzonder uitdagend parcours van te maken', aldus voorzitter Brian Cookson van de internationale wielrenunie UCI.

De klimmers komen bij de mannen en vrouwen aan hun trekken in de tijdritten en op de weg, maar de wegrace voor de mannen spant wel de kroon in zwaarte. Na een zogeheten olympisch circuit in Tirol, met beklimmingen van de Grandenwald (2,6 km met gemiddelde van 10,5 procent) en de Igls (7,9 km met gemiddelde van 5,7 procent). Tot slot volgt de venijnige slotklim naar Gramartboden (2,8 km met gemiddelde van 11,5 procent). De vrouwen rijden 156,7 km met ruim 2400 hoogtemeters.

De dag dat Dumoulin wereldkampioen werg

Tom Dumoulin werd met overmacht na 31 kilometer de eerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden bij de mannen. Een historische zege, op één van de mooiste dagen uit zijn carrière.

Twitter bericht wordt geladen...

11:02 maandag 18 september 2017

Trainer Andries Jonker heeft maandag zijn ontslag gekregen bij VfL Wolfsburg. De 54-jarige Amsterdammer moet vertrekken vanwege de tegenvallende resultaten van de Duitse club in de Bundesliga. Wolfsburg, waarbij Jeffrey Bruma, Paul Verhaegh en Riechedly Bazoer spelen, staat met vier punten uit vier wedstrijden op de veertiende plek.

Jonker werd eind februari aangesteld als opvolger van de ontslagen Valérien Ismaël. De Nederlander slaagde erin om de Duitse kampioen van 2009 op het nippertje te behoeden voor degradatie. De ploeg van Jonker redde zich via de play-offs, waarin het net te sterk was voor Eintracht Braunschweig. Een slechte competitiestart kost hem nu zijn baan.

Direct na de nederlaag zaterdag bij VfB Stuttgart (1-0) voerde de clubleiding al crisisoverleg. Maandag volgde de beslissing om Jonker weg te sturen. 'Niet alleen de nederlaag in Stuttgart, maar ook het gebrek aan ontwikkeling van de ploeg was voor ons reden om deze stap te nemen', zei bestuursvoorzitter Wolfgang Hotze. 'We bedanken Andries Jonker en zijn staf voor het feit dat ze Wolfsburg afgelopen seizoen op de valreep in de Bundesliga hebben gehouden.'

Andries Jonker met de mascotte van WolfsburgBeeld anp

17:41 vrijdag 15 september 2017

Dafne Schippers maakt kans om opnieuw Europees atlete van het jaar te worden. Ze is genomineerd vanwege de prolongatie van haar wereldtitel op de 200 meter, in augustus in Londen.

In 2014 en 2015 wist ze de titel al in de wacht te slepen. Vorig jaar won de Spaanse olympisch kampioene hoogspringen Ruth Beitia. Bij de mannen kwam de Brit Mo Farah, olympisch kampioen op de 5000 en 10.000 meter, als winnaar uit de bus.

De winnaar van dit jaar wordt op 14 oktober in de Litouwse hoofdstad Vilnius bekendgemaakt. Er zijn tien genomineerden.

Dafne Schippers nadat ze de 200 meter in Londen heeft gewonnen.Beeld epa

22:08 donderdag 14 september 2017

Bert van Marwijk is niet langer de bondscoach van Saoedi-Arabië en gaat dus ook niet met de ploeg naar het WK in Rusland volgend jaar. Hij wordt opgevolgd door de Argentijn Edgardo Bauza. Van Marwijk is naar eigen zeggen uit de onderhandelingen over zijn toekomst gestapt, omdat een aantal mensen uit zijn staf zijn ontslagen en hij zich niet in Saoedi-Arabië wil vestigen. Dat meldt hij aan de NOS.

‘Ik ben de onderhandelingen gestopt. Afgelopen week, na kwalificatie voor het WK, is een aantal mensen uit mijn staf ontslagen. Dat vind ik onacceptabel’, aldus de voormalig bondscoach.

Hij voegt toe dat de voetbalbond ook van hem eist dat hij in Saoedi-Arabië moet gaan wonen. ‘Dat is voor mij niet onderhandelbaar. Ik wil daar niet permanent naartoe.’

Hij vertelt de NOS dat de spelers zich niet kunnen verplaatsen in het besluit van de bond. 'Ze vinden het onbegrijpelijk dat ik weg moet. Ze wilden dolgraag met mij naar het WK.'

Eerder deze maand plaatste Van Marwijk zich met nationale ploeg van het Arabische land voor het WK na een zege op Japan. De trainer eindigde in 2010 met Oranje in de finale van het WK in Zuid-Afrika. Zijn ploeg verloor toen met 1-0 van Spanje.

Bert van Marwijk wordt op handen gedragen door de spelers van het nationale team van Saoedi-Arabië na de 1-0 overwinning op Japan begin september.Beeld ap

11:57 zondag 10 september 2017

Zeiler Nicholas Heiner heeft bij het WK in de olympische Finnklasse in Hongarije het brons behaald. De Nederlander dankte het eremetaal aan een sublieme zege in de medalrace op het Balatonmeer.

De Zweed Max Salminen ging als koploper de slotrace in, die hij als achtste beëindigde en met die klassering nog net de titel wist de pakken. Hij had nog één puntje voorsprong op de Fransman Jonathan Lobert, die de medalrace als vijfde afsloot.

Heiner kwam net tekort voor het zilver. De omstandigheden op het Balatonmeer waren de afgelopen dagen niet bepaald gunstig voor de zeilers. Door gebrek aan wind moesten veel races worden afgelast. (ANP)

19:59 vrijdag 8 september 2017

Jean-Julien Rojer heeft met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau de US Open gewonnen. Rojer en Tecau waren in de finale in New York met 6-4 en 6-3 te sterk voor de Spanjaarden Feliciano López en Marc López (geen familie). Een break in de vierde game van de tweede set bracht de beslissing.

Het is de tweede grandslamtitel voor de 36-jarige tennisser, die twee jaar geleden met dezelfde partner Wimbledon op zijn naam schreef. Na een matig vorig seizoen is deze overwinning de bekroning op de comeback van het ervaren tennisduo.

In een opmerkelijke overwinningsspeech refereerde Rojer naar het T-shirt dat hij droeg, met daarop het Vrijheidsbeeld. 'Na alle tragische gebeurtenissen in Charlottesville wil ik vrede en vrijheid promoten. Hopelijk gaan we met z'n allen die kant op. Ik kom hier al sinds mijn twaalfde, ik vind dit een geweldig land. Ik ben blij dat ik hier mag komen om mijn werk te doen. Hopelijk gaan we die kansen voor iedereen creëren.'

Links Rojer met de trofee en zijn T-shirt met daarop het Amerikaanse Vrijheidsbeeld.Beeld AFP

11:30 vrijdag 8 september 2017

De Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer heeft met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau de eindstrijd bereikt van de US Open. Het koppel rekende in de halve finale af met de nummers één van de plaatsingslijst, de Fin Henri Kontinen en John Peers uit Australië. Rojer en Tecau herstelden zich knap van een slechte openingsset en trokken de partij naar zich toe: 1-6 7-6 (5) 7-5.

De dubbelspecialist uit het Nederlandse Daviscupteam staat voor de tweede keer in zijn carrière in de finale van een grandslamtoernooi. De 36-jarige Rojer veroverde twee jaar geleden met de vier jaar jongere Tecau de titel op Wimbledon. Ze kunnen in New York hun tweede grandslamzege pakken. Rojer en Tecau treffen in de finale de winnaars van de partij tussen de Amerikaanse tweelingbroers Bob en Mike Bryan en de Spanjaarden Feliciano López en Marc López.

Kontinen en Peers overrompelden Rojer en Tecau in de eerste set, die met twee vroege breaks al na 21 minuten was beslist. De Nederlander en zijn Roemeense maat herpakten zich in de tweede set. Ze lieten op 5-4 een setpunt liggen, maar sloegen in de tiebreak alsnog toe. Daar zag het niet naar uit toen Kontinen en Peers bij een voorsprong van 5-3 nog maar twee punten nodig hadden voor de winst. De winnaars van de Australian Open maakten daarna echter een paar fouten en schonken Rojer en Tecau daarmee de setwinst.

In de beslissende set zorgde Rojer met een prachtige actie meteen voor een break voorsprong. Nadat Rojer en Tecau op 3-1 een kans hadden laten liggen op een tweede break, leverden ze zelf hun service in. De beslissing viel in de elfde game, waarna Rojer het op eigen service afmaakte. ‘Ik ben trots op hoe we hebben gevochten', zei de geboren Antilliaan.

Twitter bericht wordt geladen...

07:39 donderdag 7 september 2017

Roger Federer is uitgeschakeld in de kwartfinales van de US Open. De Zwitser trok in New York aan het kortste eind tegen de Argentijn Juan Martin del Potro (7-5 3-6 7-6 (8) 6-4).

'De beste speler heeft gewonnen, zonder twijfel, en daar heb ik geen probleem mee', zei Federer na afloop. De 36-jarige tennisveteraan won eerder dit jaar al twee grandslamtitels: de Australian Open en Wimbledon. Van 2004 tot 2008 was hij oppermachtig op de hardcourt van New York, toen hij vijf achtereenvolgende jaren de US Open won.

Op de tweede set na was Del Petro de sterkste man op de baan. 'Dit was mijn beste partij tot dusver in dit toernooi', stelde hij tevreden vast. 'Ik deed eigenlijk alles goed.' De Argentijn is een goede titelkandidaat, zegt Federer. 'Ik denk dat hij momenteel meer kans maakt tegen Rafa (Nadal, red.) dan ik.'

Del Potro: 'Ik deed eigenlijk alles goed.'Beeld getty

07:29 woensdag 6 september 2017

De nationale voetbalploeg van Argentinië heeft zichzelf in de strijd om deelname aan het WK voetbal van 2018 opnieuw een slechte dienst bewezen. Met sterspeler Lionel Messi kwam de nummer twee van het vorige WK niet verder dan 1-1 tegen Venezuela, een team dat al geen kans meer heeft op deelname aan de eindronde in Rusland.

Door het gelijkspel bleef Argentinië vijfde in de Zuid-Amerikaanse groep, waarvan de eerste vier zich rechtstreeks plaatsen. Venezuela kwam in Buenos Aires zelfs verrassend aan de leiding. Jhon Murillo scoorde kort na rust, maar door een eigen doelpunt van Rolf Feltscher was het vier minuten later alweer gelijk.

Koploper Brazilië, dat gelijkspeelde bij Colombia, heeft het WK-ticket al op zak. De Colombianen zagen Uruguay (2-1-winst bij Paraguay) de tweede plaats overnemen. Peru, dat met 2-1 won bij Ecuador, is de nummer vier. De nummer vijf heeft recht op een play-off tegen Nieuw-Zeeland.

Twitter bericht wordt geladen...

21:38 dinsdag 5 september 2017

Bert van Marwijk heeft zich met Saoedi-Arabië geplaatst voor het WK voetbal, dat volgend jaar in Rusland wordt gehouden. De Nederlandse trainer boekte met zijn elftal in eigen land een overwinning (1-0) op Japan en eindigde daardoor als tweede in de groep. Dit was, achter de al geplaatste nummer één Japan, voldoende.

Van Marwijk voerde een 'gouden wissel' door met Fahd Al Muwallad. Die maakte na ruim een uur de bevrijdende treffer voor een uitzinnige menigte in het Koning Abdullah Sport City van Jeddah.

Door de zege van Saoedi-Arabië werd Australië veroordeeld tot het spelen van play-offs. Zij hadden evenveel punten als Saoedi-Arabië, maar een lager doelsaldo. Australië won eerder op de dag met een klein verschil (2-1) van Thailand.

Saoedi-Arabië speelde vier keer eerder op het WK: in 1994, 1998, 2002 en 2006. De eerste wedstrijd was in 1994 in de Verenigde Staten uitgerekend tegen Nederland, dat in Washington met 2-1 won. Feyenoorder Gaston Taument maakte het beslissende doelpunt. Op dat evenement drong Saoedi-Arabië door tot de achtste finales, waarin Zweden te sterk was. In de drie volgende pogingen overleefde het land de groepsfase niet.

Voor Van Marwijk is het de tweede keer dat hij als bondscoach naar het WK gaat. Eerder bereikte hij met Nederland de eindronde van Zuid-Afrika in 2010. Hij beleefde daar grote successen en strandde pas in de finale in het Soccer City van Johannesburg tegen Spanje, 0-1.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:04 dinsdag 5 september 2017

Robin van Persie gaat ervan uit dat hij drie weken aan de kant moet blijven vanwege de blessure die hij heeft oplopen aan zijn knie. De spits van de Turkse club Fenerbahçe heeft dit dinsdag via Twitter laten weten.

De medische staf van Fenerbahçe verklaarde eerder dat hij tijdens zijn rentree bij het Nederlands elftal de voorste kruisband van zijn linkerknie heeft ingescheurd. De 34-jarige spits raakte donderdag als invaller geblesseerd in de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (4-0).

'Ik baal ervan dat een verklaring over mijn blessure zonder mijn toestemming naar buiten is gebracht', aldus Van Persie. 'Ik heb een lichte knieblessure, waarmee ik naar verwachting zo'n drie weken aan de kant zal staan. Dit is gebaseerd op de mening van diverse kniespecialisten, die scans hebben bekeken en testen hebben gedaan. Daarnaast kon ik ook nog doorspelen nadat ik geblesseerd was geraakt. Ik kijk ernaar uit om binnenkort de training te hervatten.'

Van Persie raakte donderdag als invaller geblesseerd in de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk.Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

10:40 dinsdag 5 september 2017

De Franse wielerploeg AG2R La Mondiale heeft twee van zijn renners uit de Ronde van Spanje gehaald. De ploegleiding besloot de Fransman Alexandre Geniez en Nico Denz uit Duitsland dinsdag voor de start van de zestiende etappe, een individuele tijdrit, terug te trekken. AG2R nam deze harde maatregel nadat beelden waren opgedoken waarop te zien is hoe Geniez en Denz zich zondag tijdens de zware bergetappe door de Sierra Nevada lieten voorttrekken door een ploegleidersauto.

'We bieden onze verontschuldigingen aan de organisatie en het publiek aan voor dit onsportieve gedrag van onze renners, dat in strijd is met onze waarden en normen', meldde AG2R in een verklaring. Op de beelden, vermoedelijk gemaakt vanuit een andere ploegleiderswagen, is te zien hoe Geniez en Denz zich bergop lange tijd vasthouden aan de auto. Beide renners speelden geen rol van betekenis in het klassement.

AG2R heeft nu nog maar vijf renners in de Vuelta. Eerder vielen Domenico Pozzovivo en Axel Domont uit.

Renners zondag bij Alcala la Real.Beeld epa

Twitter bericht wordt geladen...

15:30 zondag 3 september 2017

Max Verstappen (19) begon er zondag voor de GP van Italië zelf maar over: in de dertiende race van het seizoen starten in de RB13 (Red Bull) vanaf plaats dertien: ‘Dat wordt weer geweldig’, grapte hij cynisch over het seizoen waarin pech hem achtervolgt als een klopgeest. En inderdaad, het raceweekeinde op Monza eindigde opnieuw teleurstellend.

Hij finishte uiteindelijk als tiende, op ruim een ronde achter winnaar Lewis Hamilton, met als troost één WK-puntje. Allen was het deze zondag niet domme (motor)pech die van zijn race een sof maakte.

Verstappen was gebrand op een goede wedstrijd, nog geen week na zijn dramatische thuisrace op Spa (uitvalbeurt in achtste ronde). En dankzij een topstart won hij in Italië meteen vijf plekken.

Dus toen hij in de derde ronde de Williams van Felipe Massa voor zich zag, twijfelde hij niet: inhalen. Maar de gelouterde Braziliaan liet zich niet aan de kant zetten. Toen Verstappen hem in de eerste chicane probeerde te passeren, gaf Massa geen duimbreed toe. De twee auto’s raakten elkaar. Het leverde Verstappen een lekke rechtervoorband, kapotte neus en een gat in zijn vloer op.

Na een pitstop om de schade te repareren kwam hij als laatste terug de baan op. Weg was het uitzicht op een goed resultaat, in een race waarbij hij misschien wel op het podium had kunnen staan, zei teambaas Christian Horner na de wedstrijd. Red Bull oogde opmerkelijk sterk op het snelle Monza. Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo, die drie plaatsen achter Verstappen was gestart, finishte als vierde.

De Australiër koos bedachtzaam zijn momenten uit om toe te slaan. Iets dat Verstappen misschien ook had moeten doen, gaf hij twee uur na de race toe. Want dat er een beter moment zou komen om Massa in te halen in zijn snellere Red Bull was zo goed als zeker. ‘Maar dat is allemaal achteraf’, zei hij. ‘Ik ben niet iemand die conservatief rijdt, zeker niet in dit seizoen. Ik heb niets te verliezen en dan wil je zo snel mogelijk naar voren. Vorig jaar lukten dit soort acties vaak wel. Dit jaar zit gewoon niets mee.’

Max Verstappen (R) in gevecht met Felipe Massa tijdens de Grand Prix van Italië. Verstappen verliest de strijd met een lekke band.Beeld anp

12:20 zondag 3 september 2017

De Nederlandse judoploeg verlaat de wereldkampioenschappen in Boedapest zonder medailles. Individueel was er in de Hongaarse hoofdstad al geen enkel succes, op de slotdag ging het ook mis in de landenwedstrijd.

De gemengde equipe van bondscoach Maarten Arens verloor in het nieuwe evenement, dat ook op de Olympische Spelen in Tokio (2020) wordt toegevoegd aan het programma, met 4-2 van Rusland.

15:39 vrijdag 1 september 2017

Robin van Persie mist zondag de thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie. De aanvaller van Fenerbahçe heeft een knieblessure opgelopen tijdens het duel van donderdag met Frankrijk. Hij moet voorlopig rust houden.

Van Persie kwam na een uur als invaller in het veld. Het was het eerste optreden van de 34-jarige Rotterdammer in de nationale ploeg sinds 13 oktober 2015, toen hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië mocht invallen. De selectie van Oranje bestaat nu nog uit 23 internationals. Kevin Strootman ontbreekt omdat hij tegen Frankrijk een rode kaart kreeg en een schorsing moet uitzitten.

Advocaat heeft nog geen nieuwe spelers opgeroepen. Gaat Klaas-Jan Huntelaar Van Persie vervangen, zoals Willem Vissers vrijdagochtend opperde?

Nederland verloor donderdagavond kansloos met 4-0 in het Stade de France. De kans op plaatsing voor het WK in Rusland is hierdoor geminimaliseerd. Franse en Nederlandse media hebben geen goed woord over voor 'de afgang' van Oranje.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

06:41 vrijdag 1 september 2017

Oud-Ajaxspeler Ricardo Kishna keert terug naar Nederland. Hij speelt komend seizoen voor ADO Den Haag, dat hem huurt van Lazio Roma. De overstap komt op de laatste dag van de transfermarkt. Kishna is geboren in Den Haag en speelde van 2001 tot 2010 in de jeugdopleiding van de club. Daarna stapte hij over naar Ajax, dat hem in 2015 verkocht aan Lazio. Sinds de winterstop speelde hij op huurbasis voor Lille.

Jeffrey van As, manager voetbalzaken van ADO, zegt dat hij Kishna als Hagenaar wel volgde, maar dat hij er geen rekening mee hield dat hij ooit voor de club zou uitkomen. ‘Daar ga je pas over nadenken als het ineens tot de mogelijkheden behoort.’ Van As zegt dat Kishna zelf graag in zijn geboortestad wilde spelen. ‘Dit is een absolute win-winsituatie.’

Keeper Tim Krul gaat weer in Engeland voetballen. Hij wordt door Newcastle United verhuurd aan Brighton & Hove Albion. Beide clubs zijn gepromoveerd naar de Premier League. Krul speelde het afgelopen seizoen eerst op huurbasis voor Ajax, maar hij kwam nooit in actie voor de hoofdmacht. In de winterstop stapte de international over naar AZ. Newcastle United pikte hem in 2005 op uit de jeugd van ADO Den Haag.

Ajax heeft afscheid genomen van een paar spelers die de afgelopen jaren nauwelijks hebben gespeeld. Queensy Menig (22) gaat naar het Franse FC Nantes, de Kroaat Robert Muric vervolgt zijn loopbaan bij Sporting Braga in Portugal. Nathan Leyder keert terug naar België, waar hij gaat spelen voor VW Hamme op het derde niveau.

Twitter bericht wordt geladen...

Ricardo Kishna, midden, bij Lille.Beeld EPA

01:23 vrijdag 1 september 2017

Deze zomer zijn er 648 transfers van voetballers geweest van, naar en binnen Nederland. Dat is met 65 overschrijvingen 11 procent meer dan in de zomer van 2016 en een transferrecord. Dat blijkt uit de cijfers van de KNVB. In totaal 232 spelers maakten de overstap naar een buitenlandse club, 167 spelers kwamen van het buitenland naar Nederland en 249 spelers verkasten binnen Nederland van club.

De transfermarkt sloot de laatste dag van augustus om middernacht. Tachtig spelers maakten in de laatste 24 uur de overstap.
De overstap van Mike van den Steenhoven van Amstelveen Heemraad naar Telstar was deze zomer de eerste transfer die de KNVB behandelde. De laatste overschrijving deze transferperiode was van Roel van de Sande. Hij ging op huurbasis van RKC Waalwijk naar FC Oss.

11:04 donderdag 31 augustus 2017

De bus van de Ierse wielerploeg Aqua Blue Sport is vannacht in vlammen opgegaan. De ploeg rijdt momenteel de Vuelta in Spanje. Van de bus van het Ierse team is door brandstichting vrijwel niets meer over.

Aqua Blue Sport spreekt van een 'laffe aanval'. Niemand raakte bij de brand gewond. De politie in Spanje heeft één verdachte opgepakt.

De uitgebrande bus van Aqua Blue SportBeeld twitter

Twitter bericht wordt geladen...

11:54 woensdag 30 augustus 2017

Door een 2-1 nederlaag tegen de Verenigde Arabische Emiraten moet coach Bert van Marwijk met zijn Saoedi-Arabië hopen op een uitglijder van Japan en Australië voor plaatsing voor het WK van 2018 in Rusland.

De Saoedi’s waren lange tijd op weg naar de eerste plaats in de poule en daarmee directe plaatsing voor het WK, maar door twee nederlagen op rij (in juni was Australië met 3-2 te sterk) lijkt de ploeg van Van Marwijk te zijn veroordeeld tot een derde plaats in de poule. Saoedi-Arabië staat gedeeld tweede, een punt achter koploper Japan en op gelijke hoogte met Australië, maar beide landen hebben twee wedstrijden te spelen. Voor Saoedi-Arabië wacht alleen nog de thuiswedstrijd tegen Japan. De nummers één en twee kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK, de nummer drie moet play-offs spelen om een ticket te bemachtigen.

‘Ik weet dat verliezen bij sport hoort. Maar voor mij is dit het meest teleurstellende moment sinds ik twee jaar terug aan deze baan begon’, aldus de Nederlandse bondscoach van Saudi-Arabië na de nederlaag tegen de Emiraten. ‘In de tweede helft lieten we zien beter te kunnen voetballen dan de Verenigde Arabische Emiraten, maar we verloren te veel duels, zowel door de lucht als over de grond.’

Van Marwijk moet hopen op een gelijkspel van Australië en Japan, donderdag in een onderlinge confrontatie.

Bert van Marwijk.Beeld ANP
Bert van Marwijk, met naast hem zijn assistent en schoonzoon Mark van Bommel.Beeld ANP
Dit is het meest teleurstellende moment sinds ik twee jaar terug aan deze baan begon
Bert van Marwijk

23:27 dinsdag 29 augustus 2017

Titelverdedigster Angelique Kerber is al uitgeschakeld in de eerste ronde van de US Open. De Duitse was niet opgewassen tegen de negentienjarige Japanse Naomi Osaka. De Aziatische won de partij met 6-3 6-1.

Kerber schreef vorig jaar de Australian Open en de US Open op haar naam en haalde de finale van Wimbledon. Ze werd voor de tweede keer in haar loopbaan de nummer één van de wereld. Maar dit seizoen vallen haar prestaties tegen. In Australië en Wimbledon verloor ze in de vierde ronde. Op Roland Garros werd ze ook in de eerste ronde uitgeschakeld. Ze raakte haar eerste plaats op de mondiale ranglijst kwijt aan de Tsjechische Karolina Pliskova.

In New York hoopte ze op een ommekeer, maar de jonge Japanse Osaka domineerde de partij. Voor Osaka was het haar eerste overwinning op een speelster uit de top tien.

Hoewel ze uitkomt voor Japan heeft ze vooral binding met Amerika. Met haar Japanse moeder en vader uit Haïti verhuisde ze op driejarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Ze maakte vorig jaar ook al indruk op de US Open. Ze leek in de partij tegen de Amerikaanse Madison Keys op weg naar een plek in de vierde ronde, maar gaf een 5-1 voorsprong in de derde set uit handen. Ze kon haar tranen op de baan niet bedwingen. In haar partij tegen Kerber dacht ze aan de wedstrijd terug. 'Ik wilde zo'n teleurstelling niet nog een keer meemaken. Ik ben heel blij dat ik het nu wel af heb kunnen maken', zei Osaka.

De vroegtijdige uitschakeling kwam bij Kerber hard aan. Ze was met goede hoop naar New York gereisd. 'Natuurlijk had ik gehoopt dat ik bij dit toernooi een andere weg zou in kunnen slaan. Ik moet mijn kop niet in het zand steken. Ik weet dat ik uit een diep dal moet komen, maar ik ga nu zeker niet opgeven', zei Kerber.

Door haar resultaat in New York zal ze uit de top tien van de wereldranglijst wegzakken. 'Helaas is dit jaar alles anders. Ik had ook zeker mijn dag niet vandaag.'

Angelique Kerber uit Duitsland.Beeld ap
Naomi Osaka uit Japan.Beeld afp
Naomi Osaka uit Japan.Beeld ap

11:10 maandag 28 augustus 2017

Ajax heeft net voor de transferdeadline Siem de Jong bij de club gehaald. De oud-Ajacied tekent voor drie jaar, schrijft de NOS. Vorig jaar speelde De Jong nog bij PSV, op huurbasis.

De Jong verhuisde in 2014 van Ajax naar Newcastle United. Door blessures speelde hij weinig. Na de degradatie kwam hij niet meer voor in de plannen van coach Rafael Benitez.

En komt er voor 31 augustus nog een De Jong? Rodger Linse, een van de grote zaakwaarnemers van Nederland, zat op de tribune bij VVV - Ajax. Hij sprak met voetbalverslaggever Willem Visserns: 'Hij wil best naar Ajax, maar niemand doet wat. 'Denk je dat Ajax met Nigel de Jong die wedstrijd tegen Nice nog had weggegeven? En tegen Rosenborg?'

Siem de JongBeeld anp

10:42 zaterdag 26 augustus 2017

De ploegleiding van Sunweb heeft Warren Barguil zaterdag uit de Ronde van Spanje gezet. De Franse klimmer, die na dit seizoen vertrekt naar Fortuneo-Oscaro, moet naar huis omdat hij zich niet heeft gehouden aan de ploegorders.

Zo weigerde Barguil vrijdag in de finale van de zevende etappe te wachten op kopman Wilco Kelderman, die een lekke band had opgelopen. Kelderman verloor daardoor kostbare seconden op zijn concurrenten voor het algemeen klassement.

De ploegleiding van Sunweb besloot zaterdagochtend, kort voor de start van de achtste rit, om Barguil uit de Vuelta te halen. De Fransman won enkele weken geleden in de Tour de France twee etappes en schreef ook het bergklassement op zijn naam. Kort na de Tour werd bekend dat Barguil de ploeg van manager Iwan Spekenbrink na dit seizoen gaat verlaten.

Update: De achtste etappe werd uiteindelijk gewonnen door de Fransman Julian Alaphilippe van van Quick-Step. Kelderman finishte samen met ploeggenoot Sam Oomen op een kleine twee minuten van winnaar en steeg twee plaatsen in het klassement, naar de twaalfde plek. (ANP)

BarguilBeeld photo_news

18:31 vrijdag 25 augustus 2017

De Franse voetballer Ousmane Dembélé vertrekt naar Barcelona. Dat heeft zijn club Borussia Dortmund vrijdag bevestigd. De club van trainer Peter Bosz ontvangt 105 miljoen euro voor de Franse vleugelspits. Dat bedrag kan door bonussen oplopen tot maximaal 147 miljoen euro.

Dat zou de twintigjarige Dembélé de op één na duurste voetballer van de wereld maken. Alleen Paris Saint-Germain betaalde onlangs meer voor Neymar (222 miljoen euro). Tot die megatransfer mocht middenvelder Paul Pogba zich de duurste speler noemen. Juventus ontving vorig jaar 105 miljoen euro van Manchester United voor de middenvelder.

Dembélé geldt bij Barcelona als opvolger van Neymar. De Franse aanvaller tekent een vijfjarig contract bij de Spaanse club. Die verbintenis bevat ook een clausule dat hij voor 400 miljoen euro mag vertrekken.

Dembélé deed er de afgelopen weken alles aan om een overgang te forceren. Zo verscheen hij zonder aankondiging niet op de training van coach Peter Bosz. Dortmund besloot de Fransman vervolgens te schorsen. Dembélé voetbalde slechts één seizoen voor Borussia Dortmund, dat hem overnam van Rennes. Hij komt zondag aan in Barcelona en wordt een dag later medisch gekeurd.

Dembele, links, tijdens een interland van Frankrijk.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

12:10 vrijdag 25 augustus 2017

Robin van Persie is terug bij het Nederlands elftal. Bondscoach Dick Advocaat heeft de topscorer aller tijden van Oranje opgenomen in zijn selectie voor de komende interlands tegen Frankrijk en Bulgarije in de WK-kwalificatie.

De 34-jarige aanvaller van Fenerbahçe speelde zijn laatste interland op 13 oktober 2015 tegen Tsjechië, drie dagen nadat hij als invaller tegen Kazachstan op honderd interlands was gekomen.

Van Persie liep twee weken geleden een lichte blessure op maar speelde zondag een helft tegen Trabzonspor. Donderdag ging hij na een klein uur naar de kant in het duel met Vardar in de voorronde van de Europa League.

'Ik denk dat hij nog steeds een van de beste aanvallers is die we hebben', zei Advocaat over Van Persie. 'Hij was een beetje aan het kwakkelen met zijn fitheid, maar ik denk dat hij nog steeds een goede bijdrage kan leveren. Daarom is hij erbij.'

Donny van de Beek debuteert in de selectie van Oranje. Advocaat heeft ook Karim Rekik weer opgeroepen. Davy Klaassen ontbreekt wegens een blessure.

Oranje speelt op donderdag 31 augustus in Parijs tegen Frankrijk. Bulgarije is op zondag 3 september te gast in de ArenA.

De dag dat Dumoulin wereldkampioen werg
Beeld getty
De dag dat Dumoulin wereldkampioen werg
Beeld ap

19:11 donderdag 24 augustus 2017

Lieke Martens is uitgeroepen tot de beste vrouwelijke voetballer van Europa. De 24-jarige Limburgse ontving haar prijs donderdag in het Grimaldi Forum van Monaco, tijdens de loting voor de Champions League. Martens blonk onlangs uit op het EK in eigen land, waar ze met Oranje de Europese titel veroverde. Ze werd verkozen door een panel van coaches en journalisten.

'Dit is fantastisch, ik ben sprakeloos', reageerde een dolgelukkige Martens. 'Zonder mijn ploeggenoten had ik dit nooit gered. Ik wil ze heel erg bedanken.'

De linksbuiten uit het dorpje Nieuw Bergen werd na de gewonnen EK-finale tegen Denemarken (4-2) gekozen tot beste speelster van het toernooi. Martens maakte op de Europese eindronde indruk met haar dribbels en doelpunten. De nummer elf van Oranje toonde aan waarom ze kort voor het EK een lucratief contract kon ondertekenen bij FC Barcelona, na enkele succesvolle jaren in Zweden.

Bij de heren is Christiano Ronaldo tot beste voetballer van Europa verkozen. De Portugees werd kampioen met Real Madrid en had met 12 doelpunten een groot aandeel in de winst van Real Madrid van de Champions League.

Twitter bericht wordt geladen...

Lieke Martens op het podium tijdens de huldiging voor haar prestaties bij het EK vrouwenvoetbal.Beeld anp

15:29 donderdag 24 augustus 2017

Manchester United is teruggekeerd op het besluit om Zlatan Ibrahimovic geen contract aan te bieden. De 35-jarige Zweed ondertekende donderdag een contract dat hem nog een jaar lang aan de Engelse club bindt. Hij krijgt rugnummer 10 toebedeeld.

Ibrahimovic raakte in april zwaar geblesseerd aan zijn rechterknie en moest een operatie ondergaan voor volledig herstel. United wenste daarop niet verder te willen gaan met de Zweed, al liet de club van coach José Mourinho de optie open hem in een later stadium een nieuwe verbintenis aan te bieden. United stond toe dat hij op het trainingsveld van de club zijn hersteltrainingen afwerkte.

Terwijl de Zweed herstellende is van knieleed kwam hij tot overeenstemming met United. Hij is naar verwachting tot medio november uitgeschakeld.

Ibrahimovic wordt de tweede spits achter Romelu Lukaku, die deze zomer voor 85 miljoen euro overkwam van Everton. Hij speelde afgelopen seizoen 46 wedstrijden voor de 'Mancunians', waarin hij 28 doelpunten wist te maken.

Twitter bericht wordt geladen...

Zlatan Ibrahimovic.Beeld photo_news
Zlatan Ibrahimovic.Beeld afp

14:15 woensdag 23 augustus 2017

Wayne Rooney stopt per direct als international van Engeland. De aanvaller van Everton heeft dat in een zelf uitgegeven verklaring woensdag laten weten.

Rooney, die het grootste deel van zijn loopbaan bij Manchester United speelde, kwam 119 keer voor de nationale elf uit. Hij scoorde 53 keer voor Engeland.

15:06 maandag 21 augustus 2017

Zijn laatste wedstrijd als topatleet eindigde hinkend in een anticlimax. Maar zijn nieuwe leven als entrepreneur pakt Usain Bolt meteen groot aan. De gouddelver op WK’s en Olympische Spelen kondigde maandag aan dat zijn franchisebedrijf Franjam vijftien nieuwe restaurants onder de naam Usain Bolt’s Tracks & Records zal openen in het Verenigd Koninkrijk. In Jamaica heeft Bolt al drie restaurants. Zijn ambitie is om er een wereldwijde keten van te maken. 'Voor Jamaica is het de eerste keer dat een lokaal concept een internationale organisatie wordt', aldus Franjam-directeur Gary Matalon. Bolt zelf zei blij te zijn dat hij de Jamaicaanse keuken waarvan hij zo houdt met de rest van de wereld kan delen. Het logo van de restaurantketen ligt voor de hand: Bolts eigen bliksemschichtgebaar.

Usain Bolt doet zijn 'bliksemschichtgebaar' tijdens de laatste dag van het WK in Londen. Het gebaar is het logo van de restaurants.Beeld AFP

08:02 vrijdag 18 augustus 2017

De lucratieve deal rond de Colombiaanse Ajax-verdediger Davinson Sanchez is eindelijk rond. De verdediger vertrekt naar verluidt voor zo'n 45 miljoen euro naar Tottenham Hotspur, aldus Voetbal International.

Voor de Colombiaanse verdediger moest Ajax een jaar geleden ongeveer 10 procent van dat bedrag neertellen. Zonder die deal staat Ajax al 35 miljoen in de plus.

Ondanks de financiële voorspoed, gaat het sportief minder met de club uit Amsterdam. 'De zucht naar almaar meer geld, naar voordeeltjes en slimme dealtjes irriteert naast veel fans inmiddels ook menig speler', aldus voetbalverslaggever Bart Vlietstra.

Ajax verloor gisteren met 0-1 van Rosenborg BK in de kwalificatie voor de Europa League. Ook het eerste competitieduel ging verloren.

Over Ajax

Is Marc Overmars schuldig aan malaise bij Ajax? Financieel oké, sportief onder de maat

Het was veelzeggend dat het voor het duel nauwelijks over Rosenborg ging, maar veel meer over de 21-jarige Ajax-verdediger Sánchez

14:52 donderdag 17 augustus 2017

Wielrenner Samuel Sánchez is betrapt op het gebruik van doping. Dat meldt wielerbond UCI donderdagmiddag op zijn website.

De 39-jarige Sánchez werd bij een controle buiten de wedstrijd om op 9 augustus betrapt op GHRP-2, een groeihormoon. De olympisch kampioen op de weg van de Spelen van Peking in 2008 zou zaterdag van start gaan in de Ronde van Spanje. BMC meldt dat zijn plek wordt ingenomen door de Belg Loïc Vliegen.

De Amerikaanse wielerformatie voert een zero tolerance beleid. 'We zijn extreem teleurgesteld om dit nieeuws te moeten melden, vlak voor de start van de Vuelta.' De Spanjaard is voorlopig geschorst. Hij beschikt over de mogelijkheid een contra-expertise aanvragen.

Sánchez eindigde in de Tour de France van 2010 als tweede. In de Vuelta stond de renner twee keer op het podium, in 2009 (tweede) en 2007 (derde).

Twitter bericht wordt geladen...

Samuel Sánchez.Beeld afp

14:33 donderdag 17 augustus 2017

Voetballer Mats Hummels staat 1 procent van zijn miljoenensalaris af aan Common Goal. De voetballer van Bayern München is daarmee de tweede speler van allure die zich inzet voor het initiatief, dat de voetbalsport voor minderbedeelde kinderen toegankelijk maakt.

Manchester United-speler Juan Mata kwam met het idee om 1 procent van zijn salaris over te maken naar het goede doel. Hij riep meerdere voetbalsterren op om zijn voorbeeld te volgen. ‘Ik hoop met dit initiatief de wereld te kunnen veranderen, al is het maar een klein beetje’, zei Mata.

Hummels reageerde positief op diens verzoek. Common Goal bestaat uit een groep straatvoetballers, die 120 goede doelen vertegenwoordigt uit 80 landen. ‘Toen ik hoorde van het bestaan van Common Goal, besefte ik dat het een kans was voor de voetbalsport om de wereld te verbeteren. Ik wil daar onderdeel van zijn’, aldus Hummels, die hoop dat nog meer voetballers zich aansluiten.

Twitter bericht wordt geladen...

09:10 donderdag 17 augustus 2017

'Hij is op dit moment niet goed genoeg om deel uit te maken van het team', dit zegt Claus Steinlein, technisch directeur van Midtjylland - de Deense club van Rafael van der Vaart, in de Deense krant Ekstrabladet.

De 34-jarige Van der Vaart is dus niet geselecteerd voor de de play-offs van de Europa League tegen Apollon Limassol, een club uit Cypres. Ook Van der Vaart reageert in de krant: 'Ik begrijp niet waarom ik niet bij de selectie zit.'

Volgens Van der Vaart is hij topfit. 'Ik denk dat ik elke dag mijn waarde bewijst voor training, maar blijkbaar niet genoeg om in het team te komen.'

Het eerste seizoen bij Midtjylland viel Van der Vaart tegen. Hij kwam er min of meer per toeval terecht. 'Ze hadden misschien nooit gedacht dat ik dat zou willen, maar ze kregen mee dat mijn vriendin hier woonde en ze dachten: laten we het proberen', liet hij eerder optekenen in een openhartig interview met de Volkskrant.

Aan stoppen denkt hij niet, zegt hij in Ekstrabladet. 'Ik heb nog veel te geven, denk ik.'

Op bezoek bij Van der Vaart

De herfst van zijn loopbaan voelt als de lente. Liefde met een nieuwe vrouw, een kind op komst, voetbal in de marge van de Europese top. Op bezoek bij Rafael van der Vaart (34) in Jutland. 'Ik ben extra gelukkig.'

18:12 woensdag 16 augustus 2017

Robin van Persie behoort tot de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende twee WK-kwalificatiewedstrijden, tegen Frankrijk en Bulgarije. De topschutter aller tijden van Oranje (vijftig doelpunten) was onder de vorige bondscoach Danny Blind geruime tijd uit beeld. Dick Advocaat, de huidige trainer van Oranje, heeft de deur echter weer opengezet voor de 34-jarige Rotterdammer. Advocaat en Van Persie werkten afgelopen seizoen samen bij de Turkse club Fenerbahçe.

'Ik bekeek het toen met hem per wedstrijd, dat heeft hij heel goed gedaan', zei Advocaat. 'Robin is een speler die we misschien best kunnen gebruiken. Maar dit is een voorlopige lijst, we moeten de komende tijd bekijken of hij fit is en speelt. Er kunnen spelers afvallen en bijkomen.'

Het laatste optreden van Van Persie in de nationale ploeg dateert van 13 oktober 2015 tegen Tsjechië, drie dagen nadat hij als invaller tegen Kazachstan op honderd interlands was gekomen. De spits werd daarna niet meer opgeroepen.

De voorselectie die Advocaat woensdag presenteerde, bestaat uit 32 spelers. Andere opvallende namen zijn Donny van de Beek, Karim Rekik en Ryan Babel, die zes jaar geleden zijn laatste interland speelde. Ook de kersverse recordinternational Wesley Sneijder, die onlangs een contract ondertekende bij de Franse club Nice maar vanwege een trainingsachterstand nog geen speelminuten heeft gemaakt, zit erbij. Virgil van Dijk ontbreekt in de grote groep. De verdediger wil graag vertrekken bij Southampton en traint ook niet mee.

Advocaat maakt volgende week vrijdag zijn definitieve selectie bekend. Oranje gaat op donderdag 31 augustus in het Stade de France nabij Parijs de strijd aan met Frankrijk, dat in groep A net als Zweden drie punten meer heeft. De ploeg van Advocaat speelt drie dagen later in Amsterdam tegen Bulgarije.

'Alles ligt helemaal open. Als wij alles winnen, worden we gewoon nummer één in de poule', zei Advocaat. 'Bij Frankrijk is de druk helemaal terug na het verlies tegen Zweden. Het wordt voor alle drie de landen een spannende periode.'

Van PersieBeeld afp

14:37 woensdag 16 augustus 2017

Vijf etappes won Marcel Kittel afgelopen Tour de France in de trui van Quick Step. Hij was onbetwist de sterkste sprinter in Frankrijk. Maar in zijn groene trui kwam hij ten val in de zeventiende etappe. De Duitser probeerde het nog wel, maar moest uiteindelijk opgeven.

Hij vertrekt bij de Belgische ploeg om in ieder geval voor twee jaar bij het Russische Katoesja te gaan rijden. 'We zijn heel gelukkig met de komst van Marcel, op dit moment de beste sprinter van de wereld. We gaan hem op de best mogelijk manier ondersteunen zodat hij zijn successenreeks kan voortzetten', aldus algemeen manager José Azevedo van Katoesja.

En de transfercarrousel met sprinters draait daarmee vlug door. Want de plek van Kittel wordt ingenomen door Elia Viviani, de rappe Italiaanse sprinter van Sky. Viviani ondertekende een contract voor twee jaar bij het team van manager Patrick Lefevere. Viviani (28) heeft al 44 overwinningen achter zijn naam waaronder een ritzege in de Giro d'Italia in 2015. 'Quick-Step is de beste keuze die ik kon maken. Ik vind het een eer om voor deze ploeg te mogen gaan rijden', was de Italiaan, die drie jaar bij Sky reed, enthousiast over zijn overstap.

En Alexander Kristoff verlaat dus Katoesja om bij UAE te gaan fietsen.

We zijn heel gelukkig met de komst van Marcel, op dit moment de beste sprinter van de wereld
José Azevedo, manager van Katoesja
Een van pijn vertrokken gezicht van Marcel Kittel, die hard ten val kwam tijdens de Ronde van FrankrijkBeeld anp

08:45 woensdag 16 augustus 2017

Maria Sjarapova weet zich verzekerd van deelname aan de US Open, mits ze op tijd fit is. De organisatie van het Amerikaanse grandslamtoernooi heeft de Russische tennisster een wildcard gegeven. Sjarapova maakte in april van dit jaar haar rentree na een dopingschorsing van vijftien maanden.

De voormalige nummer één van de wereld hoopte toen op een uitnodiging voor Roland Garros, maar de Fransen besloten Sjarapova geen wildcard te geven. De dertigjarige Russin miste vervolgens Wimbledon, waar ze via de kwalificaties een plek in het hoofdtoernooi wilde bemachtigen, vanwege een spierblessure.

Collega's van de 30-jarige Russin noemen het een schande dat ze wildcards krijgt na een schorsing van 15 maanden wegens dopinggebruik. Maar het vrouwtennis kan haar niet missen, schreef tennisverslaggever Robèrt Misset bij de terugkeer van de Russin.

Maria SharapovaBeeld anp

De Nederlandse trainer die loyaal bleef aan Sjarapova

Bij de comeback van Maria Sjarapova op het tennistoernooi in Stuttgart is haar entourage onveranderd gebleven. In de spelersbox heeft coach Sven Groeneveld zijn vaste plaats weer ingenomen, het onafscheidelijke petje van sponsor Porsche op zijn hoofd. Met gebalde vuisten viert de Nederlandse topcoach de zege van zijn omstreden pupil op Anett Kontaveit: 6-3, 6-4. 'Sven heeft nooit getwijfeld aan mijn integriteit', zegt Sjarapova.

15:38 dinsdag 15 augustus 2017

Wielrenner Mikel Landa vervolgt zijn loopbaan bij Movistar. De Spanjaard verlaat Team Sky, waar hij in de laatste Ronde van Frankrijk de belangrijkste knecht voor winnaar Chris Froome was.

Landa maakte er het afgelopen seizoen geen geheim van graag voor zijn eigen kansen te willen gaan. In de Ronde van Italië van dit jaar won hij het bergklassement en de negentiende etappe. Hij eindigde in 2015 al eens als derde in de Giro en schreef begin deze maand nog de Ronde van Burgos op zijn naam.

Manager Eusebio Unzué vertelde trots te zijn de komst van Landa te mogen aankondigen. 'Hij is de hoop van het Spaanse wielrennen en met 27 jaar klaar om grote succesen te boeken.

Mikel Landa nog in het shirt van SkyBeeld anp

15:51 maandag 14 augustus 2017

Real Madrid kan in de return van de Spaanse Supercup tegen FC Barcelona en de eerste competitiewedstrijden in La Liga niet over Cristiano Ronaldo beschikken. De Spaanse voetbalbond schorste de Portugees maandag voor vijf wedstrijden.

Ronaldo maakte zondag in de eerste wedstrijd om de Supercup in Camp Nou het tweede doelpunt voor Real, dat de wedstrijd met 3-1 won. De aanvaller trok na zijn treffer zijn shirt uit en kreeg geel. Kort daarna ontving Ronaldo zijn tweede gele kaart, omdat de scheidsrechter oordeelde dat hij zich in het strafschopgebied van Barcelona vrijwillig liet vallen om zo een strafschop te krijgen.

Toen hem de rode kaart werd getoond, gaf Ronaldo de scheidsrechter een duw. Voor die duw werd hij maandag gestraft met vier duels schorsing. Daar komt nog één wedstrijd bij voor zijn rode kaart.

Woede bij Ronaldo nadat hij zijn tweede gele kaart heeft gekregenBeeld anp

13:56 maandag 14 augustus 2017

Het doelpunt van Dennis Bergkamp voor Arsenal in 2002 tijdens de ontmoeting met Newcastle is middels een verkiezing van de BBC uitgeroepen tot mooiste goal ooit in de Premier League.

Meer woorden willen er niet aan besteden. Kijkt u maar gewoon. En nog een keer. En oké, nog een keer.

Fan bij Bergkampstandbeeld bij het stadion van ArsenalBeeld anp

20:55 zondag 13 augustus 2017

Edgar Davids en Patrick Kluivert hebben zich volgens Amnesty International laten gebruiken voor een pr-show van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe.

De organisatie wil de oud-internationals uitnodigen om eens te komen praten over mensenrechtenschendingen en corruptie die onder Mugabes heerschappij al decennia schering en inslag zijn in het Afrikaanse land. ‘Het zou goed zijn als ze daarvan op de hoogte zijn. Dit kan worden gezien als legitimatie van een regime dat verschrikkelijk fout is’, reageert een woordvoerder.

Davids en Kluivert bezochten Zimbabwe om te praten over voetbalgerelateerde zaken, meldden media in het land. Tijdens een bijeenkomst stonden ze op een podium naast Mugabe, de man die al sinds 1980 de dienst uitmaakt in Zimbabwe. Ze hadden ook een speciaal voor hem gemaakt Barcelona-shirt meegenomen.

Edgar Davids en Patrick Kluivert op de foto met Robert Mugabe.

17:38 donderdag 10 augustus 2017

Voormalig Barcelona-voetballer en Mexicaans international Rafael Márquez ontkent dat hij als stroman is opgetreden voor een Mexicaanse drugsbaas. Gisteren werd hij op die verdenking door het Amerikaanse ministerie van Financiën op de sanctielijst geplaatst. Marquez zei ‘categorisch elke verbinding met deze drugsbende en met zijn daden’ af te wijzen.

Volgens documenten die zijn vrijgegeven, zou hij via zijn voetbalschool Escuela de Futbol Rafael Márquez en via sportscholen zakelijke relaties onderhouden met de beruchte drugsbaas Raúl Flores Hernández. De sancties tegen Márquez betreffen onder meer het bevriezen van al zijn tegoeden in de VS en het verbod voor Amerikaanse burgers om zaken met hem te doen.

Het Openbaar Ministerie in Mexico is een onderzoek naar hem begonnen. ‘Ik zal proberen alles op te helderen en weer de Rafa Márquez te zijn die jullie kennen’, aldus Márquez.

De Nederlandse trainer die loyaal bleef aan Sjarapova
Beeld reuters

20:42 woensdag 9 augustus 2017

Rafael Márquez, voormalig voetballer van FC Barcelona, is door de Verenigde Staten op een lijst van personen gezet tegen wie sancties zijn opgelegd wegens hun vermeende banden met een Mexicaans drugskartel.

Marquez speelde van 2003 tot 2010 voor Barcelona en is nog actief als voetballer bij Atlas in Guadalajara. Hij is aanvoerder van de nationale ploeg van Mexico. Het kartel waarmee hij banden zou hebben, zou worden geleid door Raul Flores Hernandez, en actief zijn in Guadalajara.

De VS verdenken Márquez ervan te hebben geholpen bij het witwassen van drugsgeld en noemen hem een van de mensen ‘die als stroman hebben gefunctioneerd voor Hernandez en zijn organisatie activa hebben beheerd’. De sancties tegen Márquez betreffen onder meer het bevriezen van al zijn tegoeden in de VS en het verbod voor Amerikaanse burgers om zaken met hem te doen.

03:18 dinsdag 8 augustus 2017

Verschillende deelnemers aan de wereldkampioenschappen atletiek zijn ziek geworden in het hotel waar ze verblijven. Dat heeft de organisatie van de WK bekendgemaakt. Eén hardloper kon maandag niet starten bij de 200 meter. Het is niet duidelijk hoeveel atleten ziek zijn geworden.

Isaac Makwala uit Botswana zegt dat hij is uitgeschakeld door de buikgriep. Hij had zich al gekwalificeerd voor de finale van de 400 meter maar moest zich maandag terugtrekken uit de 200 meter. Op Facebook schrijft de atleet dat hij niet de enige is. ‘Volgens artsen heb ik blijkbaar voedselvergiftiging die ook andere sporters heeft getroffen. Ik hoop dat ze me morgen mee laten rennen in de finale.’

Makwala was naar verwachting de belangrijkste tegenstander van de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk. Het is niet duidelijk in welk hotel de Botswaanse sporter verblijft. Een arts verklaarde dat hij zich had teruggetrokken uit de race vanwege ‘een niet nader gespecificeerde medische conditie’.

Volgens de organisatie heerst de ziekte in een van de officiële hotels waar de atleten zijn ondergebracht in de Britse hoofdstad. 'Teamleden die in een van de officiële hotels verblijven van de wereldkampioenschappen hebben een aantal gevallen van buikgriep gemeld', aldus de organisatie. Die meldt verder dat de zieken hulp krijgen van medische staf en dat de Engelse gezondheidsdienst is ingeschakeld om te zorgen dat de ziekte zich niet verspreidt. Daarnaast hebben teamartsen en andere begeleiders advies en richtlijnen gekregen van de organisatie.

17:40 maandag 7 augustus 2017

Davy Pröpper verlaat PSV definitief voor Brighton & Hove Albion. De 25-jarige middenvelder zette maandag zijn handtekening onder een vierjarig contract bij de nieuwkomer in de Premier League. PSV gaf de middenvelder zondag al toestemming om in Engeland te onderhandelen.

Brighton & Hove Albion meldt dat Pröpper de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis is. Naar verluidt ontvangt PSV zo'n 13 miljoen euro voor de speler die twee jaar geleden overkwam van Vitesse.

Toon Gerbrands, de algemeen directeur van PSV, vertelde maandag al dat het vertrek van Pröpper niets te maken heeft met de uitschakeling van zijn club in de derde voorronde van de Europa League. Voor PSV dreigt daardoor een gat van 5 miljoen euro op de begroting. ‘Als de hoofdprijs voor een speler wordt geboden, dan gaan we in onderhandeling. Zo zit het’, zei Gerbrands op PSV TV.

Begroting
Gerbrands: ‘Wij nemen het bereiken van de groepsfase op in de begroting. Dat gaat om een bedrag van ongeveer vijf miljoen euro. Dat komen we op dit moment te kort, maar een boekjaar loopt van 1 juli tot en met 30 juni. We hebben een jaar lang de tijd om te kijken hoe we het gat wegwerken.’

Pröpper werd twee weken geleden onaangenaam verrast toen trainer Phillip Cocu hem niet opnam in zijn basisformatie voor het eerste duel met NK Osijek in de derde voorronde van de Europa League. ‘De Premier League is de grootste competitie van de wereld. Dat is een mooie uitdaging. Ik denk dat ik daar klaar voor ben’, zei hij maandag in Brighton. ‘Ik ken Danny Holla die hier ook heeft gespeeld. Hij vertelde me erg goede dingen over deze club. Dat heeft me geholpen in deze keuze.’

Transfer Sneijder afgerond
OGC Nice heeft maandag de transfer van Wesley Sneijder afgerond. De recordinternational zette zijn handtekening onder een contract van één jaar nadat hij medisch gekeurd was. Sneijder krijgt het shirt met nummer tien bij de club die Ajax uitschakelde in de derde voorronde van de Champions League.

De spelmaker was op zoek naar een team nadat hij zich deze zomer vrij had gekocht bij Galatasaray. Sneijder hield de afgelopen weken zijn conditie individueel op peil. Hij wil nu zo snel mogelijk wedstrijdfit worden zodat bondscoach Dick Advocaat hem kan selecteren voor de uitwedstrijd van Oranje op 31 augustus tegen Frankrijk in de WK-kwalificatie.

Davy Pröpper.Beeld ANP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

11:50 zondag 6 augustus 2017

Het is beachvolleyballers Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen zondag niet gelukt om de finale te bereiken op het WK beachvolleybal in Wenen. Brazilianen Evandro en André Loyola, die op het toernooi als vierde waren geplaatst, waren in twee sets (21-15, 21-13) te sterk voor het Nederlandse duo, die met een wildcard naar Wenen waren afgereisd.

Met name de opslag van de 2.10 meter lange Braziliaan Evandro bezorgde de Nederlanders problemen. Varenhorst en Van Garderen spelen om 13.45 uur om het brons tegen de verliezer van de andere halve finale. Die gaat tussen de Oostenrijkers Clemens Doppler en Alexander Horst en de Russen Nikita Liamin en Vjatsjeslav Krasilnikov.

Ondanks het verlies zijn Varenhorst en Van Garderen de verrassing van het toernooi. Donderdag stuntten ze nog door de Braziliaanse toppers Alvaro Filho en Saymon Barbosa Santos in twee sets uit te schakelen. Dat terwijl Maarten van Garderen, van origine een zaalvolleyballer, zijn eerste voetstappen in het zand pas drie maanden geleden zette.

De Nederlandse trainer die loyaal bleef aan Sjarapova
Beeld photo_news

22:32 zaterdag 5 augustus 2017

Europees kampioen zevenkamp Anouk Vetter heeft halverwege de zevenkamp uitzicht op een medaille. Na vier onderdelen staat ze vijfde. Nadine Visser, die het hordenlopen won, staat op de zesde plaats. De strijd om de wereldtitel lijkt te gaan tussen de Belgische olympisch kampioen Nafissatou Thiam en de Duitse Carolin Schäfer, die het tussenklassement aanvoert.

Anouk Vetter op het WK Atletiek in LondenBeeld photo_news

22:01 zaterdag 5 augustus 2017

Susan Krumins werd op de 10.000 meter een rondje gelapt door de ontketende Ethiopische winnares Almaz Ayana, maar ze behaalde desondanks haar beste prestatie ooit op een WK atletiek. De 31-jarige Nijmeegse langeafstandsloper eindigde als vijfde in een persoonlijk record: 31.20.24 minuten. Olympisch kampioen Ayana won de race in 30.16.32. Ze had driekwart ronde voorsprong op de nummer twee, haar landgenote Tirunesh Dibaba.

Op de 5.000 meter eindigde Krumins bij eerdere WK's en de Olympische Spelen driemaal als achtste. Vaak was ze daarmee de beste Europese loopster. In Londen hoopte ze stiekem meer Afrikaanse atleten achter zich te laten. Dat lukte beter dan verwacht. Ze hoefde slechts twee Ethiopische en twee Keniaanse vrouwen voor te laten gaan. Krumins, die voor haar huwelijk liep onder de naam Kuijken, komt later dit toernooi ook uit op de 5.000 meter.

21:55 donderdag 3 augustus 2017

Neymar tekent voor vijf jaar bij Paris Saint-Germain. Dat heeft de club op zijn website bekendgemaakt. 'Met intense trots verwelkomen we Neymar in ons team', aldus PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi.

Neymar zelf zegt 'extreem blij' te zijn met zijn overstap. 'Sinds ik in Europa ben is dit een van de meest ambitieuze en competitieve clubs. De grootste uitdaging en motivatie is mijn nieuwe teamgenoten te helpen de titels te veroveren die de fans willen.'

Adviseurs van de speler maakten de deal rond, door de cheque met het megabedrag van 222 miljoen bij Barcelona af te leveren. Eerder vandaag was er wat commotie omtrent de transfer, omdat de Spaanse liga de cheque weigerde waarmee Neymar zich vrij wilde kopen. La Liga zei de herkomst van het geld onduidelijk te vinden. Lees daarover meer in de twee onderstaande blogs.

De Nederlandse trainer die loyaal bleef aan Sjarapova
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

19:32 donderdag 3 augustus 2017

Volgens Barcelona staat niets een transfer van Neymar, zeer waarschijnlijk naar Paris Saint-Germain, meer in de weg. De club meldde donderdagavond in een verklaring dat juridische adviseurs van de Braziliaan de afkoopsom van 222 miljoen euro hebben betaald.

Eerder op de dag weigerde de overkoepelende Spaanse voetbalorganisatie, La Liga, de cheque met het ongekende bedrag aan te nemen. De organisatie twijfelde of wel aan alle regels was voldaan. De verwachting is dat Neymar nu op korte termijn bekendmaakt zijn loopbaan in Parijs voort te zetten.

Twitter bericht wordt geladen...

16:23 donderdag 3 augustus 2017

Neymars geplande overstap van Barcelona naar Paris Saint-Germain is op een horde gestuit nadat de Spaanse voetbalcompetitie La Liga de cheque van 222 miljoen euro heeft geweigerd waarmee hij zijn contract met Barcelona wil afkopen. La Liga zegt de herkomst van het geld onduidelijk te vinden en het idee te hebben dat met de betaling UEFA’s Financial Fair Play regels worden gebroken.

Het geld waarmee Neymar zich vrij wil kopen kreeg hij van Qatar Sports Investments, in ruil waarvoor hij zijn diensten beschikbaar stelt als ambassadeur van de WK voetbal in Qatar (2022). Met deze constructie lijkt Paris Saint-Germain de regels te omzeilen, zei Danny Hesp van de Nederlandse spelersvakbond VVCS daarover. In de Financial Fair Play regels staat dat clubs in drie jaar tijd niet meer dan 30 miljoen euro verlies mogen lijden. PSG houdt met de constructie de transfersom van 222 miljoen, die in drie jaar onmogelijk kan worden terugverdiend, uit de boeken.

De Franse voetbalbond schaart zich achter Paris Saint-Germain en begrijpt niet waarom de cheque wordt geweigerd. ‘Volgens ons is er geen enkele reden om niet mee te werken. Neymar zou vrijgegeven moeten worden voor zijn overstap naar Paris Saint-Germain. Laat iedereen zich gewoon aan de internationale regels houden, dan komt het goed.'

In het Spaanse voetbal is het gebruikelijk dat de speler zelf formeel de transferclausule afkoopt, zodat hij vrij is om te gaan waar hij wil. La Liga zou het bedrag dan op de rekening van Barcelona storten. Volgens persbureau AP kan Neymar alsnog Barcelona verlaten, omdat het geld direct aan de club betaald kan worden.

De steraanvaller van FC Barcelona, wordt met zijn naderende overstap de duurste voetballer in de historie van het voetbal.

16:21 donderdag 3 augustus 2017

Alle eerdere nieuwtjes, tweets en records vindt u terug in ons vorige sportblog.