© fvv

Soap ten einde: UGent heeft een nieuwe rector

De soap is eindelijk ten einde: in Gent zijn Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe met ruime meerderheid verkozen tot rector en vicerector van de universiteit. Het resultaat betekent het officiële einde van een turbulent verkiezingsproces, dat al sinds april aan de gang is en na negen stemrondes geen winnaar opleverde. Maandag startte een tiende stemronde, waarbij Van de Walle en Van Herreweghe een ruime meerderheid van de stemmen haalden.

gjs

Professor Rik Van De Walle is sinds 2012 decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Zijn vicerector Mieke Van Herreweghe is als hoogleraar verbonden aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Het kandidatenduo zal vanaf 1 oktober zetelen voor een periode van 4 jaar.

De verkiezingen aan de Universiteit Gent verliepen niet vlot. Na twee stemcycli kon geen enkel kandidatenduo een tweederdemeerderheid bereiken en moest de universiteit het kiesreglement herschrijven zodat een gewone meerderheid zou volstaan. Een derde stemcyclus ging van start op 18 september maar de universiteit moest de achtste stemronde al onmiddellijk ongeldig verklaren na een technisch mankement in de campagnecommunicatie.

Bij die herneming haalden Van De Walle en Van Herreweghe opnieuw een stevige meerderheid (60,25 procent) waarna uitdagersduo Raeymaeckers en De Baets zich terugtrok. Bij de laatste stemronde, die maandag werd gehouden, hadden 47.000 stemgerechtigden de mogelijkheid om voor of tegen Van de Walle en Van Herreweghe te stemmen, of om zich te onthouden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel stemmen het duo precies heeft behaald maar de universiteit spreekt van “een ruime meerderheid” voor Van de Walle en Van Herreweghe, die nu officieel verkozen zijn. Om 11.30 uur worden de verkiezingsresultaten door de voorzitter van de kiescommissie, Sas Van Rouveroij van Nieuwaal, bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER