Dit zei Bart De Pauw over zijn daden, zijn toekomst en zijn gezin: “Mijn kinderen hebben een heel hoge tol betaald”

Na zeven jaar van stilzwijgen heeft Bart De Pauw dinsdagavond een uur lang zijn verhaal kunnen doen in De tafel van Gert op Play4. Daarin verontschuldigde de tv-maker zich bij zijn slachtoffers, benadrukte hij dat de documentaire Het proces dat niemand wou een eenzijdig beeld schept waarin hij zichzelf niet herkent, en getuigde hij over de weerslag die de affaire heeft op hem en zijn gezin. “Ik hoop dat een gesprek met de dames er nog kan komen.”

mts
Bron: PLAY4

Een open gesprek met Bart De Pauw dat een uur mocht duren, dat schotelde Play4 tv-kijkend Vlaanderen voor. Inhoudelijke voorwaarden waren niet gesteld, benadrukte Gert Verhulst in het begin van de uitzending, wel wilde Bart De Pauw de enige gast zijn, zodat hij de tijd had om zijn verhaal te doen en niet te veel zou worden onderbroken.

Voor De Pauw waren het “heftige weken” geweest, vertelde hij, nu de VRT Het proces dat niemand wou, waarin de slachtoffers van de zaak-De Pauw aan het woord komen, heeft uitgezonden. “Toen ik in november hoorde dat de documentaire zou worden uitgezonden, flakkerde alles weer op”, getuigt De Pauw, die de zaak liever niet in de media zag uitgespeeld.

“Het is jammer dat alles weer opgerakeld moet worden. Na zeven jaar hoop je dat je verder kunt met je leven. In die zeven jaar heb ik nooit gesproken over de zaak, over het vonnis of de betrokken vrouwen. Ik had mijn lot aanvaard. Drie vrouwelijke rechters hebben over mijn lot beslist na een lang onderzoek”, aldus De Pauw. Dat de rechters drie vrouwen waren, liet hij ook later in het gesprek niet na om te benadrukken.

LEES OOK. Bart De Pauw over zijn daden: “Ik heb daar heel mijn gezin, een bedrijf en die dames in meegesleurd”

Een speciale band creëren

De gevallen televisiemaker betuigde zijn spijt en zei dat in het verleden al vaker te hebben gedaan, in de rechtbank, in het heel onhandige filmpje uit 2017, en in een post op Instagram. Beweringen dat hij geen schuldinzicht zou hebben of dat zijn excuses niet oprecht zouden zijn, deed hij af als onzin. “Mijn oprechtheid wordt voortdurend in twijfel getrokken, van de overkant wordt niets in twijfel getrokken.”

© Play4

Wel heeft het hem tijd gekost om tot inzicht te komen, erkent hij. “In de rechtbank heb ik me verdedigd tegen 26 aanklachten, met misdadige intentie. Tegen dat kwaad opzet heb ik me altijd verdedigd. Ik heb die vrouwen nooit bewust willen pijn doen. Het heeft een tijd geduurd voor ik helemaal scherp zag wat een aantal dames me wilde vertellen.”

Als zijn grootste fout verwijst De Pauw naar de “vele vervelende berichten” die hij naar vrouwen had gestuurd. “Ik wilde altijd een speciale band met hen. Maar ze zaten daar niet op te wachten.” Hij benadrukte daarbij evenwel meermaals dat Het proces dat niemand wou volgens hem maar één kant van het verhaal belicht. “Niet alle dames hebben duizenden berichten van mij gekregen. Met een aantal dames heb ik wel iets gehad. In de rechtbank hebben we die context wel kunnen geven”, aldus De Pauw, die verderop wel zei zijn maag wel ineenkromp bij het zien één getuigenis. “Wat ben je toch aan asshole, dacht ik toen bij mezelf.”

LEES OOK. Advocaat van Bart De Pauw over plots interview: “Ik was niet op de hoogte, maar ben niet verrast”

Toch ziet De Pauw de documentaire ook als een vorm van beroep van de betrokken vrouwen. “Het proces was moeilijk, maar die documentaire heeft er echt in gehakt. Ik ben voor zes van de 26 aanklachten veroordeeld en ben niet in beroep gegaan. Maar de dames zijn in zekere zin wél in beroep gegaan, via die documentaire.” “Een proces dat niemand wil, komt er niet”, zinspeelde De Pauw ook op de titel van de docu. “Ík wilde het proces niet.”

Discussieer mee

Wat vond jij van het relaas van Bart De Pauw? Geef hier jouw mening

© Play4

De pijn van zijn gezin

In het tweede deel van het interview ging Gert Verhulst dieper in op de tol die de hele affaire had op het privéleven van Bart De Pauw en zijn gezin. “Voor veel mensen is het opmerkelijk dat je vrouw Ines altijd aan je zijde is blijven staan”, merkte Verhulst op. “We hebben heel veel discussies en zware periodes gehad tijdens ons huwelijk, vanwege mijn gedrag”, antwoordde De Pauw. “We zijn in therapie gegaan, met het gezin, de kinderen, en apart. Mijn vrouw is een van de moedigste mensen die ik ken. Om bij mij te blijven, heeft ze een heel zware tol moeten betalen.”

Ook zijn kinderen hebben afgezien, vertelde hij. “Ze moesten dingen over hun vader lezen waar ze niets van wisten. Over hoe ik hun moeder had bedrogen. Iemand stuurde naar mijn dochter: ‘Ik hoop dat je een pervert tegenkomt zoals je vader.’ Mijn kinderen hebben een heel hoge tol betaald, maar nu zijn we weer een hecht gezin. Dat maakt het zo pijnlijk dat alles weer wordt opgerakeld.”

LEES OOK. Play4 over Bart De Pauw in ‘De tafel van Gert’: “Hij ging geen vraag uit de weg”

Geen schermgezicht meer

Ook op professioneel vlak waren de repercussies voor De Pauw groot: hij werd opzijgezet bij de VRT en zijn productiebedrijf Koeken Troef! verloor zijn opdrachten. “Ik heb veel vrienden verloren”, vertelde een geëmotioneerde De Pauw. “Ik ben uit de kudde gezet. Zoveel mensen met wie je hebt samengewerkt, keren zich tegen je. Als je die brief leest van zeshonderd mensen uit de sector... (waarin ze het uitstel van de uitzending van de docu door de VRT veroordelen, red.) Maar weinigen bellen je nog. Iemand zei me wel me zelfs te zullen bezoeken als ik in de gevangenis zou zitten.”

LEES OOK. Bart De Pauw over opnieuw televisie maken: “Ik denk dat dat schip vertrokken is”

“Zodra mijn naam opduikt, slaan de deuren dicht”, gaf De Pauw aan. “Ik wil me niet in een slachtofferrol wentelen, maar ik raakte alles kwijt. Mijn ambacht. Ik deed wat ik graag deed.” Inmiddels broedt de tv-maker op wat creatieve ideeën, maar een terugkeer naar het scherm zit er niet meer in, meent hij. “Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit weer ‘Goedenavond, beste kijkers’ zeg.”

Gesprek met de vrouwen

De Pauw vertelde dat hij voortdurend leest dat hij “ziek” is, en “in behandeling moet”. “Maar ik ben al zeven jaar in therapie. Je wilt niet voortdurend worden herinnerd aan wat je hebt gedaan. (...) Ik ben niet meer de man van zeven of twintig jaar geleden. Dat is bevrijdend. Ik heb inzichten gehad die heel belangrijk zijn geweest voor mij.”

Tot slot reikte De Pauw de slachtoffers nog de hand. “Ik zou niets liever willen dan tegen elk van hen zeggen dat het me verschrikkelijk spijt. (...) Ik hoop dat het gesprek met de vrouwen er komt. Ik zal wel horen of ze daar nog zin in hebben”, zei aldus De Pauw, die aankondigt “nu weer in mijn schulp te kruipen”. Een maand geleden nam Bart De Pauw contact met meester Christine Mussche, die de belangen van De Pauws slachtoffers verdedigt, maar dat telefoontje heeft voorlopig niet geleid tot een gesprek met de vrouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER