© AFP

Moskou zegt bewijzen te hebben voor banden tussen aanslagplegers concertzaal en “Oekraïense nationalisten”

De Russische speurders zeggen achterhaald te hebben dat er banden bestaan tussen de daders van de aanslag op de concertzaal in Moskou en “Oekraïense nationalisten”. Kyiv ontkende al van bij aanvang elke betrokkenheid bij de aanslag die 143 mensenlevens geëist heeft. Kort na het statement van het Russische onderzoekscomité laat het Witte Huis weten dat Moskou “absurde propaganda” verspreidt.

Volgens het Russische statement, gepubliceerd op Telegram, beschikken de onderzoekers na “het werk met de opgesloten terroristen, het onderzoek van de technische apparaten die bij hen in beslag genomen werden en de analyse van financiële transacties” over bewijzen van banden met Oekraïense nationalisten. Ze zouden grote sommen geld en cryptomunten uit Oekraïne ontvangen hebben.

Er is ook een nieuwe verdachte opgepakt, die volgens de speurders betrokken was bij het financieringssysteem, aldus het statement.

LEES OOK. Rusland blijft beweren dat het Westen achter aanslag in Moskou zit, maar Wit-Rusland spreekt Poetin tegen

De bewijzen maken echter geen indruk in Washington. Witte Huis-woordvoerder John Kirby noemt de Russische leiders “mesthandelaren” die “absurde propaganda” verspreiden. Islamitische Staat is de enige verantwoordelijke van de aanslag, beklemtoonde Kirby. In zijn reactie verwees hij naar zijn nonkel, die landbouwer was en wel eens zei dat “de beste mesthandelaren vaak staaltjes in hun mond hadden”. “De Russische verantwoordelijken lijken ook redelijk goede mesthandelaren te zijn”, besloot hij.

LEES OOK. Het Kremlin wilde de dreiging niet zien: had bloedbad in Moskou vermeden kunnen worden?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER