Stadsbouwmeester onthult visie rond hoogbouw: “Naast kathedraal, Boerentoren en Oudaan kan er vierde, vijfde of zesde toren bij komen”

Antwerps stadsbouwmeester Christian Rapp heeft vrijdag zijn visienota over toekomstige stadsontwikkeling uit de doeken gedaan. De in Amsterdam wonende Duitser, die sinds begin 2016 in Antwerpen aan de slag is, wil vooral een “Amsterdam- en Londen-scenario” vermijden. Rapp verwijst daarmee onder meer naar de torenhoge woningprijzen in die grootsteden. Hij wil ook een andere aanpak rond het al dan niet toelaten van hoogbouw in de verschillende stadsdelen.

Rapp wil Antwerpen naar eigen zeggen voorbereiden op de verwachte bevolkingstoename, die nu al te zien is in steden wereldwijd. “De vraag is hoe en waar je die groei mogelijk maakt”, zegt hij. “In de binnenstad is daar geen ruimte voor, in de 20ste-eeuwse gordel is het potentieel er wel. Ook Linkeroever hoort daarbij, we moeten het daar niet gaan volbouwen, maar wel nadenken over hoe we daar een volwaardig stuk stad van kunnen maken aan de overzijde van de Schelde.”

Verder zorgt de overkapping van de ring voor veel mogelijkheden. “Nu zijn de stadsdelen daarrond eigenlijk met hun achterkant daar naartoe gekeerd. Als er een ‘ringpark’ komt kunnen we evolueren naar een aanblik zoals rond Central Park in New York.”

Nieuwe torens in de stad

Rapp staat al langer bekend als een architect die geen graten ziet in meer hoogbouw. “Aan de huidige hoogbouwnota hebben mensen geschreven met goede bedoelingen”, drukt hij het diplomatisch uit. “Maar ik begrijp de dubbelzinnigheid niet van in de binnenstad niets toe te laten en daarbuiten zowat alles. Het gaat mij vooral over de kwaliteit van een project. Als die goed is, kan ik me voorstellen dat de drie-eenheid kathedraal-Boerentoren-Oudaan er een vierde, vijfde of zesde lid bij krijgt.”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) suste wel meteen. “We gaan de stad echt niet vol torens zetten”, belooft hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER