Politievakbond dreigt met acties na vrijlating moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen: “Dit is een kaakslag, het is 5 voor 12”

De politievakbonden reageren kwaad op de voorwaardelijke vrijlating van een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen. Noureddine Cheikhni komt vrij met elektronische enkelband, nadat hij een derde van de dertig jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten waartoe de gangster veroordeeld was voor de moord in 2007 in Lot. “Dit is een kaakslag.” NSPV dreigt met acties.

gjs

“Dit is een slag in het gezicht van de ouders en de collega’s van Kitty”, zegt ACV-secretaris Joery Dehaes in een persbericht. Hij is kritisch voor de verklaring dat gewoon de wet is toegepast. De ACV-secretaris zegt dat het ongeloof over de beslissing “zeer groot” is en dat de vakbond veel reacties binnenkreeg van collega’s.

LEES OOK. “We voelen ons vernederd tegenover justitie.” Ouders Kitty Van Nieuwenhuysen boos om enkelband voor moordenaar agente

“Wij hebben geen zicht op het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank, maar het zou ons sterk verbazen dat die crimineel voldoet aan al de voorwaarden om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. En dan nog is het ontoelaatbaar dat tegen geweld op de politie geen sterker signaal word gegeven. Dit is een regelrechte schande. We weten hiermee hoeveel het leven van een politieagent waard is voor de strafuitvoeringsrechtbank”, zegt Dehaes.

Ook Carlo Medo van politievakbond NSPV ziet met lede ogen aan dat de dader vrijkomt. “We zien veel zaken in ons land veranderen, maar niet ten goede. Hoe kunnen we dit nu goedpraten? Dit is een kaakslag, een belediging voor de politie. Er moet in onze maatschappij weer respect komen voor mensen in een uniform en daar moeten maatregelen voor komen. Er mag niet aan agenten geraakt worden.”

5 voor 12

“Het is 5 voor 12”, zei Medo zondag in De Zevende Dag. “Er moeten nu heel duidelijke signalen komen. De kans zit er zeker in dat er extra acties komen. We gaan dat de komende uren met onze achterban bekijken.”

“Vrijdag zullen we opstappen naar aanleiding van de grote manifestatie voor de ambtenaren”, aldus Medo. “Maar voor het NSPV gaat het veel dieper. Het gaat over geweld tegen politieambtenaren, dat moet echt stoppen. Wij willen dat er een duidelijke regeling komt, dat er respect is. Er zijn mogelijkheden, hoor, men moet alleen maar willen. Het zou minstens van respect getuigen om dit thema bespreekbaar te maken. Het moet duidelijk zijn dat men niet aan een politieman mag raken. Vorige week hebben we nog geprobeerd om met de minister van Justitie Koen Geens aan tafel te zitten, dat was een goed gesprek en nu krijgen we dit. We hopen dat minister van Justitie Geens er heel snel werk van maakt. Het geeft een wrang gevoel en een gevoel van onmacht bij politiemensen.”

Mario Thys, provinciaal voorzitter van NSPV in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, haalt op Twitter bijzonder scherp uit naar de overheid. “Solden in september: -60 procent voor de moord op een agent. Aangeboden door justitie.” In een andere tweet beschuldigt Thys de strafuitvoeringsrechtbank ervan geen realiteitsbesef te hebben. “De moordenaars van collega’s in Spa en Luik lachen in hun vuistje. Tien jaar, daarna weer genieten van het zonnetje.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Politievakbond Sypol.be sluit zich volledig aan bij de verontwaardiging, zegt woordvoerder Ruddy Callewaert. “Het is niet alleen een slag in het gezicht van de politiemensen, maar vooral ook voor de ouders die opnieuw alles moeten beleven. Maar daar wordt door de ‘commissie’ geen rekening mee gehouden. Het is een schande.”

“Terwijl wij als vakbond in de ene kamer roepen opdat geweldpleging op politiemensen zwaar zou gestraft worden en dat de daders hun volledige straf moeten uitzitten, wordt er in de kamer ernaast sterk overwogen om een moordenaar op een collega vrij te laten. Totaal ontoelaatbaar zijn de woorden die alle vakbonden uitroepen. De stoere eik die geplant werd als herinnering aan Kitty op PIVO waar zij haar opleiding deed en waar ik haar als docent heb gekend, zou misschien beter een grote treurwilg worden”, aldus nog Callewaert.

Alle begrip

John Maes, van de commissie strafrecht van de Vlaamse Balies, zei zaterdag op VTM Nieuws dat hij alle begrip heeft voor de reactie van de nabestaanden. Maar hij wees er ook op dat de strafuitvoeringsrechtbank de wet heeft toegepast, en dat ongetwijfeld weloverwogen deed.

In 2013 is de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling wel verstrengd. Maar omdat Cheikhni eerder werd veroordeeld, is die verstrenging volgens VTM Nieuws niet van toepassing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER