Schepen laat dienst grafdelvers doorlichten na lugubere ontdekking

Themabeeld. © BELGA

De Brugse grafdelver, die foto’s met zijn gsm maakte van stoffelijke overschotten die hij moest opgraven, werd door de stad Brugge ontslagen. Dat meldt schepen voor personeel Minou Esquenet (CD&V). Dat gebeurde toen Kevin D. aangehouden werd voor zijn aandeel in de rellen na de voetbalwedstrijd Club Brugge-Antwerp FC op 22 oktober.

red

Kevin D. (30) nam foto’s van de stoffelijke resten die hij moest opgraven, en stuurde die door naar zijn ­collega’s. Op een van de schedels had hij een hakenkruis getekend. Hij biechtte ook op dat hij samen met zijn collega’s ooit een gouden tand en een ring in een grafkist vond.

De feiten kwamen aan het licht, toen de politie de gsm van Kevin D. controleerde nadat hij vorige maand was opgepakt voor zijn aandeel in de voetbalrellen in Brugge.

De man was drie jaar aan de slag als grafdelver bij de stad Brugge. Samen met drie collega’s graaft hij in opdracht van de stad lijken op waarvan de grafconcessie verlopen is, minimaal 15 jaar na de teraardebestelling.

Ontslagen

De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) had eerder al besloten om ­Kevin D. te ontslaan toen bekendraakte dat hij was betrokken bij het hooliganisme na de match Club Brugge tegen Antwerp.'Het is duidelijk dat dergelijk gedrag onaanvaardbaar is', zegt schepen Esquenet. 'Ik heb zaterdagochtend meteen opdracht gegeven tot een audit binnen de bevoegde dienst. Nog deze week wordt de dienst van de grafdelvers grondig doorgelicht. Als daaruit betrokkenheid van collega’s blijkt en/of er bijkomende ongeregeldheden zouden opduiken, dan zullen er nog sancties volgen.'

Grafdelvers krijgen een premie voor ongezond en gevaarlijk werk, omwille van de specifieke aard van hun job. Een taak zoals het opgraven van stoffelijke overschotten is mentaal belastend. Daarom wordt bijgehouden hoeveel uren men aan dergelijke werkzaamheden besteedt, en op basis daarvan wordt de premie berekend en uitbetaald.

'Wij doen veel inspanningen om onze medewerkers maximaal te ondersteunen in hun job, maar wie onaanvaardbaar gedrag stelt, hoort niet thuis in onze organisatie', aldus nog de schepen.