In 'Jaws' (1975) speelt Susan Backlinie een jonge vrouw die al snel te prooi valt van de beroemde filmhaai.

Susan Backlinie (77), slachtoffer uit beroemde openingsscène van 'Jaws', overleden

De Amerikaanse voormalige stuntvrouw Susan Backlinie is overleden. Backlinie is vooral bekend als het 'eerste slachtoffer' van de haai in 'Jaws', de wereldberoemde blockbuster uit 1975 van regisseur Steven Spielberg. Ze overleed zaterdag onverwacht aan een hartaanval, thuis in Californië.

Susan Backlinie was 28 jaar oud en professioneel actief als zwemmer en duiker toen ze in 1975 van Spielberg de kans kreeg om voor het eerst op het witte doek te verschijnen. Als stuntvrouw had ze ervaring als zeemeermin in een pretpark en als dierentrainer. 

Backlinie's eerste filmrol duurde niet heel lang. In de openingsscène van 'Jaws' duikt ze naakt het water in en valt ze meteen ten prooi aan de wereldberoemde filmhaai. De toon voor de film wordt met de dood van haar personage meteen gezet. 

Bekijk: de openingsscène van 'Jaws' (1975)

"Ik wilde geen actrice voor die scène, maar een stuntvrouw", aldus de Amerikaanse regisseur over de scène in het boek 'Spielberg: the first ten years' van Laurent Bouzereau uit 2023. De Amerikaanse regisseur had namelijk een intense scène voor ogen waarin de vrouw "stevig door elkaar geschud zou worden". 'Jaws' was pas de tweede film die Spielberg regisseerde, maar het werd een wereldwijde blockbuster.

Opnames duurden 3 dagen

Om de acteerprestatie van Backlinie zo geloofwaardig mogelijk te maken had Spielberg haar laten vastmaken aan een katrolsysteem dat op 2 plaatsen verankerd werd op het strand. Aan beide kanten stond een team dat de jonge vrouw van links naar rechts en van boven naar onder kon sleuren.

De stuntvrouw werd niet ingelicht op welk moment ze precies zou "aangevallen worden" en hoe de scène zou verlopen. Er was wel een veiligheidssysteem voorzien waarmee ze zich op eender welk moment kon losmaken. Het opnemen van de scène duurde in totaal 3 dagen.

De stuntvrouw kreeg na 'Jaws' nog enkele kleinere filmrollen, maar een grote Hollywood-doorbraak kwam er nooit. Ze bleef actief als duiker en dierentrainer. In 1979 vroeg Spielberg haar terug om in zijn komedie '1941' een parodie neer te zetten op de beroemde openingsscène uit 'Jaws'. 

Susan Backlinie overleed zaterdag op 77-jarige leeftijd onverwacht aan een hartaanval, thuis in Californië.

Meest gelezen