© Photo News

Belgische euromuntstukken voortaan geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt

De Belgische euromuntstukken worden de komende vier jaar geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Dat gebeurt wel door een Belgisch bedrijf, want de instelling is in handen van groep Heylen uit Herentals. Dat meldt de federale overheidsdienst Financiën.

Eind oktober werden bij de Koninklijke Munt van België de laatste euromuntstukken geslagen. De productie werd er stopgezet omdat de vaste kosten te hoog opliepen. Nu werd beslist de muntslag te gunnen aan de Koninklijke Nederlandse Munt. Die is sinds eind 2016 in handen van de Belgische groep Heylen.

Besparing van 3 miljoen euro

De uitbesteding vertegenwoordigt volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een besparing van bijna 3 miljoen euro per jaar: “De beslissing om zelf geen munten meer te slaan werd eerder al genomen, en maakte deel uit van het regeerakkoord. We zijn erin geslaagd om deze besparingsoefening op zeer korte tijd ook effectief uit te voeren. Deze uitbesteding vertegenwoordigt een besparing van bijna 3 miljoen euro per jaar.”

Het contract geldt voor vier jaar en omvat ook de exploitatierechten voor het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenkingsmunten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER