Waarom ‘Gert Late Night’ nu zelfs beter scoorde dan ‘Van Gils & Gasten’

Bij ‘Gert Late Night’ zwemmen ze sowieso in de gin-tonic, maar dit keer kon er wel champagne van af: voor het eerst lokte de talkshow meer kijkers dan ‘Van Gils & Gasten’. Moet Lieven Van Gils zijn kroon definitief afgeven aan Gert Verhulst of maakt één zwaluw de lente niet? We zetten de feiten op een rij.

Tom De Leur

’t Is gebeurd, zou Erik Van Looy zeggen: Gert Late Night had maandagavond op Vier 381.493 kijkers, op Eén telde Van Gils & Gasten er 350.861. De talkshow van Gert Verhulst scoort al weken opvallend goed, maar doet nu voor het eerst haasje-over. Wat gaf maandag de doorslag?

1. Het was een slechte avond voor Van Gils en een goeie voor Gert

Terwijl Gert Late Night vice­premier Kris Peeters naar de ­operatie van een paard stuurde, een karaoke hield met liedjes van André Hazes en Peter Van de ­Veire het haar van Gert Verhulst liet afscheren, ging het aan de ­tafel van Lieven Van Gils over De Rechtvaardige Rechters, het ­leven en werk van Rudi Vranckx, en opera. Andy Peelman van De Buurtpolitie en Wendy Van Wanten tekenden voor de vrolijke noot, maar zelfs bij Van Gils & Gasten geven ze toe dat ze al betere uitzendingen hebben gemaakt.

2. Het was een slechte avond voor Eén en een goeie voor Vier

Gert Late Night werd maandagavond voorafgegaan door De Rechtbank, dat met 617.941 kijkers een uitstekende locomotief was voor Gert Verhulst. Op Eén werd Van Gils & Gasten vooraf­gegaan door Buurman, Wat Doet u Nu? dat 418.156 kijkers haalde. Exact één jaar geleden haalde dat programma 604.000 kijkers en Van Gils & Gasten 466.202 – Gert Late Night kwam toen aan 255.867 kijkers en werd voorafgegaan door het matig scorende De Kust is Veilig (286.877).

Van Gils & Gasten scoort trouwens niet slechter dan vorig jaar: in 2017 lagen de kijkcijfers hoger, maar dat geldt voor álle programma’s. Bovendien maakt Van Gils & Gasten elke avond terrein goed op het programma dat eraan voorafgaat: dat betekent dat de talkshow op Eén kijkers aantrekt en ze niet wegjaagt. Gert Late Night boort duidelijk nieuw publiek aan dat anders niet keek. De show trekt overigens veel jongere kijkers publiek dan Van Gils: maandag was dertig procent van de kijkers tussen de 18 en 54 jaar, bij Van Gils was dat maar tien procent.

3. Gert begint vroeger en klokvast, Lieven later en nooit op zelfde uur

Misschien wel de belangrijkste reden waarom Gert Late Night de laatste weken zo’n sprong vooruit heeft gemaakt. Terwijl Gert Late Night vroeger steevast rond 22.15 uur startte, is het nu vervroegd naar 21.40 uur. Een gouden zet, want veel jonge fans haakten af bij het derde deel van de uitzending dat tegen halftwaalf aanschurkte. Van Gils & Gasten ­begint dan weer elke dag op een ander tijdstip: een klokvaste ­afspraak maken met de kijker is op die manier lastig.

© © Geert Van Hoeymissen

Lieven Van Gils: “Ik ga mijn hoofd niet kaalscheren”

“Maandagavond hebben we niet onze beste uitzending gemaakt”, zegt Lieven Van Gils. “Omdat Wendy Van Wanten door ziekte niet kon komen, moesten we onze uitzending vrij laat omgooien en was het evenwicht wat zoek.” Uiteraard heeft hij ook gezien dat Gert Late Night het die avond beter deed: “En dat gun ik Gert Verhulst van harte. Alleen vind ik niet dat je ons echt kunt vergelijken. Ja, het zijn allebei tv-programma’s en ja, we nodigen allebei gasten uit die over iets komen praten. Maar wij zijn een talkshow waarin alles aan tafel gebeurt, Gert Late Night is meer een evenement geworden. Een evenement dat ze bij Vier goed in de markt zetten, met veel stunts, veel filmpjes op sociale media. Het programma heeft de omstandigheden mee: het uitzenduur is vervroegd, waardoor zij vóór ons starten. Ze kunnen ook doen wat ze willen, terwijl ik nog altijd voor een openbare omroep werk. Dat betekent dat we opera én Laura Lynn én Black Box Revelation aan bod laten komen, dingen over gezondheid, voor jong én oud, alles in balans. Vergeet ook niet dat wij drie à vier keer meer uitzendingen per jaar maken.”

Dat Gert Late Night ­vaker verrast dan Van Gils & Gasten, geeft Van Gils toe: “En misschien kunnen we daar nog iets van leren. Maar ik ga natuurlijk nooit mijn hoofd laten kaalscheren, zoals Gert. En onze kijkcijfers zijn in verhouding niet slechter dan vorig jaar.”

Gert Late Night: Vier, 21.45 uur

Van Gils & Gasten: Eén, 22 uur

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video