In Bilzen werd gestart met de bouw van de nieuwe brandweerkazerne© Johnny Geurts

Bouw van nieuwe brandweerkazerne in Bilzen gestart

Bilzen -

Vrijdag werd geschiedenis geschreven bij de brandweerzone Oost-Limburg. Met de symbolische eerstesteenlegging van de nieuwe brandweerkazerne is gestart met de bouw van een modern efficiënt gebouw aan de Linnerbocht in Bilzen.

Johnny Geurts

Zo’n 75 brandweermannen en ook oud-collega’s gaven vrijdagmiddag present om getuige te zijn van de aanvang van de werken aan de nieuwe brandweerkazerne in Bilzen. De nieuwe brandweerkazerne waarvan de eerste steen, eigenlijk meer een betonnen diepe pijler werd geslagen, belooft een hub te worden voor efficiënte en moderne hulpverlening aan de inwoners van Bilzen, Hoeselt en Riemst. “Met een geplande voltooiing in het midden van 2025, zal de kazerne niet alleen een thuis zijn voor 133 toegewijde medewerkers, maar ook een baken van duurzaamheid en vooruitgang”, vertelde zonevoorzitter Wim Dries.

Alle actoren poseren op het nog lege terrein voor de eerste steenlegging© Johnny Geurts

De ambitieuze plannen voor deze kazerne liepen jaren. “Met deze kazerne kunnen we de snelste adequate hulp bieden. Inzetten op veiligheid is onze hoogste prioriteit”, benadrukte burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen) nadat hij plaats nam in de bouwmachine om de werken in gang te schieten. Zowel voor de brandweerpost van Bilzen als voor Hoeselt was de nood aan een nieuwe uitvalsbasis met moderne infrastructuur groot. “Onze bestaande kazernes in Bilzen en Hoeselt zijn te klein geworden, de infrastructuur is verouderd en ook hun ligging in het centrum is niet meer ideaal,” legt zonecommandant Dominic Knapen uit. “Met een budget van zo’n 6 miljoen euro, wordt onze visie werkelijkheid.”

Eerst wordt het kantoorgebouw rechtgetrokken, later volgt het hoofdgebouw en de voertuighal.© Johnny Geurts

Het architectenbureau Buro B uit Genk tekende voor het moderne en strak ontwerp van de kazerne, terwijl de bouw in handen is van de ervaren aannemer TM Jaraco-Driesen. De constructie van de kazerne zal in verschillende fasen plaatsvinden, met een zorgvuldige planning om de efficiëntie te maximaliseren. Knapen: “Momenteel worden de bouwwerken aan het kantoorgedeelte gestart, gevolgd door het hoofdgebouw dat tegen het najaar wind- en waterdicht zal zijn. Tegelijkertijd zal de voertuighal worden gemonteerd, samen met de installatie van technische voorzieningen en de uiteindelijke afwerking. De verwachting is dat tegen de zomer van 2025 de buitenaanleg en de totaalafwerking voltooid zullen zijn.” Met moderne en energiezuinige voorzieningen zal de kazerne dienen als een operationele basis van een goed geolied korps. “De nieuwe (fusie)post Bilzen-Hoeselt zal 133 medewerkers tellen: 99 vrijwillige brandweerlieden, 25 vrijwillige ambulanciers en/of verpleegkundigen beroepsbrandweermannen. De nieuwbouwkazerne zal plaats bieden aan brandweerwagens, de mobiele commandopost van de zone, 12 kleinere voertuigen boot en verschillende waaronder ook elektrische, een ziekenwagen, een aanhangwagens.

In de zomer van 2025 is de nieuwe brandweerkazerne in Bilzen operationeel© Buro B

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer