© BFM

Twee woningen onbewoonbaar na zware brand: één bewoner naar ziekenhuis, gemeente voorziet noodwoning

Een zware brand heeft donderdagnacht op vrijdag veel schade aangericht aan twee woningen in de Steenwinkelstraat in Schelle. Een derde huis liep rook- en waterschade op. De oorzaak van de brand is voorlopig onbekend.

Theo Derkinderen

De brand ontstond kort voor 3.30u op de zolderverdieping van een woning in de Steenwinkelstraat. “Eerst was er vooral rook te zien, maar plots sloegen de vlammen metershoog uit het dak. En heel snel sloeg het vuur ook over naar de aanpalende woning”, vertelt een buurtbewoner.

Verschillende brandweerploegen van de hulpverleningszone Rivierenland snelden ter plaatse om de vlammen te bestrijden. “We hebben kunnen vermijden dat ook het dak van een derde woning mee vuur vatte”, zegt brandweerofficier Marc Apostel. “Dat de brand zo snel kon overslaan van het ene dak naar het andere had dan weer te maken met een opening aan de schoorsteen.”

De bewoner van de woning waar het vuur ontstond, werd door de politie uit zijn woning gehaald. Hij werd voor een medische controle naar het ziekenhuis overgebracht. Ook twee brandweermannen werden preventief naar het ziekenhuis overgebracht.

De bewoonster van een aanpalende woning, Hilde Desmedt, was wakker geworden van de blauwe zwaailichten in haar straat. “Maar toen besefte ik nog niet dat het huis naast het onze in brand stond”, zegt ze. “Ik dacht dat er iets verderop in de straat iets was gebeurd en ben terug in mijn bed gekropen. Maar korte tijd later hoorde ik ineens stemmen in de traphal. Het waren brandweermannen die ons vertelden dat we ons huis moesten verlaten.”

Het gezin van Hilde kon terecht in een woning iets verderop. “Op dat ogenblik was ik er natuurlijk niet meer gerust in. De vlammen sloegen uit het dak van onze buren hun huis. Het enige wat ik hoopte, was dat het vuur niet naar ons huis zou overslaan. Dat heeft de brandweer uiteindelijk kunnen vermijden. We hebben alleen rook- en waterschade boven en de elektriciteit is uitgevallen.”

“De schade aan de twee geteisterde panden is wel groot. Beide daken zijn zwaar beschadigd en ook binnen is er brand- en waterschade”, reageert de Schelse burgemeester Rob Mennes (CD&V). “De ene bewoner ligt in het ziekenhuis, voor de andere bewoners – een gezin met twee kinderen dat hun woning net helemaal had gerenoveerd – voorzien we in een noodwoning.”

© bfm

© bfm

© BFM

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm

© bfm