Vijftig tot zeventig procent Ryanair-vluchten woensdag en donderdag geschrapt

© REUTERS

Tussen 50 en 70 procent van de Ryanair-vluchten in België zal woensdag en donderdag worden geschrapt door een staking van het boordpersoneel van de lagekostenmaatschappij. Ryanair verwacht nog meer stakingen “want we zijn niet van plan te plooien voor onredelijke eisen.”

Op Zaventem zou circa 70 procent van de vluchten van de Ierse maatschappij niet plaatsvinden tijdens de twee stakingsdagen. Op Charleroi zou de stakingsbereidheid minder groot zijn, maar toch rekenen de vakbonden erop dat minstens de helft van de vluchten zal worden geschrapt.

Ook in Italië, Spanje en Portugal wordt gestaakt. Ryanair zou personeel uit het Verenigd Koninkrijk trachten over te brengen om de gevolgen van de stakingen in te perken.

Onredelijke eisen

Ryanair verwacht dat er in het lopende zomerseizoen nog meer stakingen zullen zijn. "We zijn immers niet bereid om in te stemmen met onredelijke eisen die onze lage tarieven of ons hoogefficiënt model ondermijnen", zegt de Ierse luchtvaartmaatschappij bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De sociale onrust begint te wegen op de resultaten van Ryanair. Daarnaast nemen de brandstofkosten toe en heeft de maatschappij sommige van zijn piloten een fikse opslag gegeven. In het eerste kwartaal daalde de winst met 20 procent tot 319 miljoen euro. Ryanair houdt vast aan de verwachting dat de winst voor het hele boekjaar zal uitkomen tussen 1,25 en 1,35 miljard. Dat zou de eerste winstdaling zijn sinds 2014.

Winterplannen aanpassen

Ryanair waarschuwt haar klanten: “Als de "onnodige" stakingen aanhouden in bepaalde landen, "dan zullen we onze winterschema's moeten aanpassen", klinkt het. Ryanair dreigt er met name mee vliegtuigen weg te halen en banen te schrappen op opstandige basissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen