Luister naar

‘Facebook verscheurt samenleving’

Nieuws
redactie VK
woensdag 13 december 2017 om 03:00

Amersfoort

Chamath Palihapitiya, voormalig vicepresident ‘gebruikersgroei’ bij Facebook, heeft diepe schuldgevoelens dat hij heeft bijgedragen aan het succes van het sociale medium. ‘Ik voel me geweldig schuldig dat ik heb meegeholpen dit bedrijf te maken. We hebben iets gecreëerd dat de sociale structuur in de samenleving verscheurt.’ Palihapitiya riep studenten van de Stanford Graduate School of Business (‘jullie als toekomstige leiders van de wereld’) op, te stoppen met het gebruik van sociale media. ‘Als je het beest voedt, zal het je vernietigen.’ Hij deed dit vorige maand al, maar het werd pas deze week bekend. Niet alleen moeten mensen stoppen met Facebook, maar met alle sociale onlinenetwerken, die met hun verslavende duimpjes, like-jes en hartjes een ontwrichtend effect hebben op samenlevingen. Sociale media missen inbedding in de maatschappij en dragen niet bij aan burgerlijke samenwerking, stelde Palihapitiya. Volgens hem bevorderen ze de verspreiding van misinformatie en onwaarheden. Een wereldwijd probleem, aldus Palihapitiya, die verwees naar een voorval, afgelopen voorjaar, in een dorpje in India, waarbij onschuldigen zouden zijn gelyncht, nadat ze in nep­berichten op WhatsApp waren beschuldigd van het ontvoeren van kinderen. ‘Denk je eens in hoe kwaadwillenden nu in staat zijn grote mensenmassa’s in te zetten voor wat ze maar willen.’ De voormalige topman zegt al jaren geen gebruik meer te maken van sociale media.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?