Direct naar artikelinhoud
streamingtips

10 tips voor wie de klassieke tv-zenders even beu is

10 tips voor wie de klassieke tv-zenders even beu is
Beeld Damon De Backer

De tv-redactie van De Morgen gidst u door het on demand-aanbod.

en

1. The Bridge (seizoen 4)

Nordic Noir is al een hele tijd een begrip. Hoog tijd voor de makers van The Bridge, één van de  reeksen waarmee het allemaal begon, om nog een allerlaatste keer de puntjes op de i te zetten. Met dezelfde Porsche, dezelfde autistische politie-inspecteur en een stapel verse lijken in de hoofdrol. Sofia Helin en Thure Lindhart, de twee hoofdrolspelers, leggen in dit interview uit wat volgens hen het geheim van het succes is: “Alles wat leeft en kleur heeft, vermijden we.”

Première 2 januari op Telenet Play More of via lumiereseries.com. Daarna elke week een nieuwe aflevering.

2. Peaky Blinders

Niet alleen in Italië hebben ze fotogenieke maffiabendes. De BBC-reeks Peaky Blinders zoomt in op het Birmingham van begin 20ste eeuw waar dan de straatbende van Tommy Shelby, een boef met ambitie, ijverig aan de weg timmert. De reeks werd vier siezoenen lang bedolven onder lof en zag zijn schare fans gestaag groeien. Netflix kocht de rechten en gooide de vier seizoen, bij wijze van eindejaarscadeautje, meteen volledig online.

Nu op Netflix.

3. A Gentle Creature

Een vrouw wil haar man, die opgesloten zit in een Russisch werkkamp, een pakket opsturen. Wanneer het ding terug wordt gestuurd besluit ze het zelf, met de bus, naar Siberië te brengen. Het begin van een lange tocht die Franz Kafka op één van zijn depressievere dagen had kunnen bedenken, schreef onze man in zijn recensie. Regisseur Sergej Loznitsa wou met zijn film dan weer vooral de mistoestanden in zijn land aanklagen, vertelt hij in dit interview

Vanaf 2 januari via VOD bij Proximus en Telenet.

4. Bright

De duurste Netflix film ooit. Een eretitel die het sowieso al de moeite waar maakt om Bright eens te checken. Ook het uitgangspunt is op zijn minst origineel te noemen. De straten van LA worden in Bright immers niet alleen bevolkt door mensen, maar ook door orks en elfen en nog meer van dat moois. Kwestie van de rassenstrijd eens door een andere bril te bekijken. Maar is een budget van 90 miljoen euro en een originele invalshoek genoeg voor een goede film? Lees hier wat onze man er van vond.

Nu op Netflix.

5. Black Mirror (seizoen 4)

Al drie seizoenen lang biedt Black Mirror de kijker een blik op een, in veel gevallen, behoorlijk verontrustende toekomst. Maar de inspiratie van de makers is nog lang niet op. Integendeel. Hoe krankzinniger de echte wereld wordt, hoe gekker hun verhalen worden. "Wij observeren en gebruiken wat we zien. We maken daar een soort perverse, komische overdrijving van, met een beetje neurosis erbij", vertellen ze in dit interview.

Nu op Netflix.

6. Dunkirk

Een film over de Tweede Wereldoorlog waarin op geen enkel moment nazi's in beeld komen, zonder lineaire verhaalstructuur en met een meisjesidool met amper acteerervaring in een van de hoofdrollen. Regisseur Christopher Nolan maakte het zichzelf met Dunkirk niet makkelijk. En dat zorgde toch wel voor behoorlijk wat extra druk vertelt hij in dit interview. De vrees was onterecht, want met Dunkirk leverde hij een film of die van onze man vijf sterren kreeg.

Via VOD bij Telenet en Proximus.

7. Wormwood

Frank Olsen was een bacterioloog die begin jaren 20 aan de slag ging bij de CIA. Na dertig jaar dienst springt de ogenschijnlijk stabiele familieman zonder aantoonbare aanleiding uit het raam van zijn hotelkamer. Zelfmoord, concludeert zijn werkgever. Maar is dat wel zo? Regisseur Erol Norris, die eerder al een Oscar won voor Fog of War, gaat in zes afleveringen op zoek naar echte verhaal van Olsen. Een bloedstollend verhaal in combinatie met ijzersterk acteerwerk. Norris wist immers Peter Sarsgaard voor de hoofdrol te strikken. Onze man was alleszins laaiend enthousiast en schreef meteen een 4-sterren-recensie

Nu op Netflix.

8. Modern Family (seizoen 9)

Toen Modern Family anno 2009 zijn schermdebuut maakte, was niet iedereen overtuigd van het potentieel van de nieuwe sitcom. Negen jaar later heeft de reeks een plaats in het collectieve televisiegeheugen veroverd en zien we eigenzinnige aanpak, waarbij de hoofdpersonages hun eigen avonturen becommentariëren, ook bij steeds meer troonpretendenten opduiken. Ook onze man is fan schrijft hij hier. De reeks is, wat hem betreft, de perfecte afspiegeling van de veranderende tijdsgeest. 

Vanaf 5/1 op Telenet Play More. Daarna elke week een nieuwe aflevering.

9. El Chapo (seizoen 2)

Bij Netflix hebben ze wel wat met drugskartels. Narcos, over het drugskartel rond Pablo Escobar, is een van de succesreeksen van de Amerikaanse streamingdienst. Toen de Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán in 2015 via een anderhalve kilometer lange, goed verlichte en geventileerde tunnel wist te ontsnappen uit Mexico's zwaarst beveiligde gevangenis, wisten ze bij Netflix meteen dat daar ook een goed verhaal in zat. Het eerste seizoen van El Chapo werd een hit, nu is er dus een logisch vervolg. 

Nu op Netflix.

10. The Crown (seizoen 2)

Met het eerste seizoen van The Crown, een kostuumdrama over het Britse koningshuis, probeerde Netflix ook het wat oudere kijkerspubliek voor zich te winnen. En dat mocht iets kosten. Ruim 110 miljoen euro om precies te zijn. De investering rendeerde. The Crown werd bedolven onder lovende kritieken en wist wereldwijd zowel oudere als jonge fans warm te maken voor de Britse royals. Logisch dus dat er een vervolg kwam. In het tweede seizoen zien we hoe het volk stilaan respect en ontzag voor de Koninklijke familie verliest en hoe Queen Elizabeth II daar mee om gaat. Hoe waarheidsgetrouw dat allemaal is, lees je in het boek dat historisch adviseur Robert Lacey over de reeks schreef. Een interview met de man vind je hier

Nu op Netflix.