Bernard Pivot was ook bekend als levensgenieter.
Foto: Belga

Franse presentator-schrijver Bernard Pivot overleden, de man die boeken populair maakte op tv

De Franse televisiepresentator en schrijver Bernard Pivot is overleden. Hij was 89 jaar oud. Pivot raakte vooral bekend door het literaire tv-programma "Apostrophes" dat hij 15 jaar lang presenteerde op de Franse tv-zender Antenne 2 (later France 2).

Boeken en televisie is meestal geen succesvolle combinatie, maar dat gold niet voor Bernard Pivot. In 1975 lanceerde hij het programma "Apostrophes" op Antenne 2, het belangrijkste net van de Franse openbare televisie. 15 jaar lang zou Pivot aan het roer blijven bij het programma.

Hij discussieerde telkens 75 minuten lang met verschillende gasten, maar ontving soms ook speciale gasten als Marguerite Yourcenar of Alexandr Solzjenitsyn. "Apostrophes" had soms tot 2 miljoen kijkers, uitzonderlijk succesvol voor een literair programma op televisie.

Vanaf 1991 gaat Pivot iets breder in "Bouillon de Culture", waarin hij het ook heeft over bijvoorbeeld films en theater. Ook dat programma spreekt geregeld zo'n miljoen kijkers aan. Als Pivot in 2001 stopt met televisie, gebeurt dat niet onopgemerkt: het weekblad Journal du Dimanche wijdt zelfs een volledig nummer aan hem.Ā 

In 2004 treedt hij toe tot de AcadĆ©mie Goncourt, een gerenommeerd literair genootschap dat elk jaar de Prix Goncourt uitreikt, de meest prestigieuze Franse literaire prijs. In 2014 wordt hij zelfs voorzitter van de AcadĆ©mie Goncourt.Ā 

Ook auteur en levensgenieter

Voor hij aan de slag ging bij de televisie was Bernard Pivot actief in de journalistiek. Hij schreef onder meer voor Le Figaro, Le Point en Journal du Dimanche.

Daarnaast schreef hij ook boeken: onder meer een roman, een autobiografie en "Le Dictionnaire amoureux du Vin" (een boek met verhalen en anekdotes over wijn).

Dat laatste werk illustreert perfect de levensgenieter die Pivot was. Hij was de zoon van een kruidenierskoppel uit Lyon, de culinaire hoofdstad van Frankrijk. Zo is hij in 2005 een van de oprichters van het comitƩ ter verdediging van de Beaujolais, de wijn uit de streek ten noordoosten van Lyon. Hij had trouwens ook zijn eigen wijngaard in die streek.

Meest gelezen