Brusselse kaaswinkel sluit de deuren na diefstal, poging tot inbraak en gevallen van agressie in één week tijd: “De realiteit slaat ons in het gezicht”

© ennio cameriere

De kaaswinkel La Câlinerie in Jette, bij Brussel, sluit voorlopig de deuren. “In zeven dagen tijd zijn we het slachtoffer geweest van meerdere diefstallen, twee gevallen van agressie en een poging tot inbraak bij mij thuis”, zegt kaasmaakster Amandine (26), die niet het gevoel heeft nog veilig te kunnen werken. Dat schrijft La Dernière Heure.

roma, mts
Bron: La Dernière Heure

“Ik heb het besloten om de deuren een paar dagen te sluiten, zonder precies te weten wanneer ze weer zullen opengaan. Dat betekent zeker niet dat onze deuren voorgoed zullen dichtblijven. Integendeel, ik ben vastbesloten om oplossingen te vinden om onze veiligheid te garanderen en tegelijkertijd onze activiteit in stand te houden”, zegt kaasmaakster Amandine, die in december 2023 haar winkel in de Lakenselaan in Jette opende.

Afgelopen februari getuigde Amandine al eens in La Dernière Heure over een overval op haar winkel. Tot haar grote ontsteltenis was het geen geïsoleerd incident. “In zeven dagen tijd zijn we het slachtoffer geworden van diefstal, twee gevallen van agressie en een poging tot inbraak”, verzucht Amandine op sociale media.

(Tekst gaat verder onder de Facebook-post en foto)

Zo kwam op woensdag 16 april een man samen met een klein kind de winkel binnen en stal een stuk kaas uit de toonbank. Bewakingsbeelden konden het voorval filmen, maar het voorval werd niet verder opgevolgd. “De politie kwam langs en vertelde me dat er geen straf stond op een diefstal van minder dan 250 euro! Ik voelde me erg alleen en machteloos tegenover dit alles”, aldus Amandine.

Vorige week woensdag was een ander incident met verbale agressie de druppel die de emmer deed overlopen. Een dronken man kwam de winkel binnen, stak andere klanten voor en eiste dat hij alle kazen mocht proeven. Toen Amandine weigerde en dreigde de politie te bellen, opende de man een scheldtirade.

“Ik had geen seconde gedacht dat mensen kaas van me zouden stelen. Het omgekeerde blijkt waar. De realiteit van de maatschappij slaat ons in het gezicht”, vertelt Amandine aan BX1. Sinds donderdag 25 april is La Câlinerie daarom gesloten.

Achter gesloten deuren

“Op de langere termijn overweeg ik de winkel opnieuw in te richten, wil ik onze beveiliging op punt stellen, maar ook nadenken over wat er gebeurd is om ons in de toekomst beter te beschermen”, aldus Amandine op sociale media. “Als ik oplossingen vind, zal me dat helpen om de moed weer vinden om te vechten en positief te zijn, en om het geschade vertrouwen te herstellen.”

De onderneemster blijft in de tussentijd wel aan het werk, maar achter gesloten deuren. Wie nog een bestelling wil plaatsen, kan dat doen via de webshop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen