Archeoloog Gunther Noens was één experten die de opgravingen leidde.© ies

Podcast belicht archeologie in het Waasland: “Dit is een fascinerende regio voor onderzoek naar prehistorie”

Waasland -

Naar aanleiding van de archeologiedagen van 24 tot en met 26 mei lanceert Erfpunt de nieuwe podcast De Steentijd in het Waasland. Daarnaast stellen heel wat historische plekken hun deuren open.

Ivan Elegeert

“Het idee van de podcast ontstond na de steentijdopgraving in 2022 aan het Sportkringpark in Sint-Niklaas, waar binnenkort het nieuwe zwembad wordt geopend,” vertelt Anniek Elegheert van Erfpunt. “We laten experts en ‘keien in de steentijd’ Philippe Crombé en Dimitri Teetaert van UGent aan het woord en komen te weten waarom uitgerekend het Waasland zo’n fascinerende regio is voor onderzoek naar de prehistorie en welke gebeurtenissen en evoluties bepalend zijn geweest voor het leven in deze streek.” (Lees verder onder de foto)

De opgravingen op het voormalige voetbalterrein van SK Sint-Niklaas vormden de aanleiding voor de podcast© ies

Philippe Crombé is professor in de prehistorie aan de vakgroep archeologie van de Universiteit Gent. Hij coördineerde enkele grote onderzoeksprojecten in het Waasland naar aanleiding van de bouw van het Verrebroekdok, het Deurganckdok en het Sigmaplan. Dimitri Teetaert is dan weer postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Archeologie van de UGent en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Neanderthalers

De eerste aflevering gaat over het paleolithicum, de tijd van de neanderthalers en onze vroegste voorouders. De tweede aflevering focust op de evolutie van jager-verzamelaars tot sedentaire landbouwers in het neolithicum, en de rol die andere volkeren daarin speelden. In de derde en laatste aflevering wordt de werkwijze van de gepassioneerde Wase archeologen onder de loep genomen. “We geven in de afleveringen ook een overzicht van de Wase sites, hoe ze onderzocht worden en welke verhalen ze ons vertellen over het leven van de prehistorische mens”, klinkt het. (Lees verder onder de foto)

Er werden in het Waasland heel wat vondsten uit de Steentijd gedaan.© ivan elegeert

Wase geschiedenis

Tijdens de archeologiedagen van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei gooien ook in het Waasland heel wat musea of historische plekken hun deuren open.

In het PolderMas in Ouden Doel (Beveren) loopt er zondag de tentoonstelling Archeologie in Huis. Tussen 14 en 18 uur kan je er diverse artefacten bekijken die gevonden werden bij laag tij langsheen de Benedenschelde. Recent kwam er een schenking artefacten bij, waaronder een fragment van een vispriem/harpoen vervaardigd uit bot, vermoedelijk ongeveer 5.000 jaar oud en ooit gevonden door een inwoner uit Kallo.

In Waasmunster organiseert de werkgroep ’t Oud Vliegveld begeleide wandelingen op het voormalige oorlogsvliegveld. Inschrijven is verplicht via info.oudvliegveld@gmail.com.

In Hamme kan je in het id+Art Center voor woord, beeld en geschiedenis tussen 14 en 17 uur een expo over de IJzertijd bezoeken, de periode van 850 voor Christus tot de komst van de Romeinen. Er worden wapens, sieraden, kannetjes, werktuigen en heel wat andere objecten getoond.

In Zele staat in de bibliotheek nog tot 7 juni een kijkkast die de schatten toont die tussen 2010 en 2011 werden opgegraven aan de Kouterbosstraat. Op zondag 26 mei kan je van 12 tot 16 uur ook de Smeiersbergwijk verkennen en er het verleden van de buurt ontdekken.

Meer info over de archeologiedagen in het Waasland op www.archeologiedagen.be. De drie afleveringen van de podcast kan je vanaf nu beluisteren op Spotify, Apple Music of via www.erfpunt.be/erfpuntacademie/kennisdeling.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER