Griekenland levert geen Patriots aan Oekraïne

Nieuws
Griekenland zal geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne leveren, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis donderdag. Volgens Mitsotakis heeft Griekenland al ander defensiematerieel naar Oekraïne gestuurd, maar kan Athene geen wapensystemen leveren die cruciaal zijn voor Griekenland.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 04:03
Afbeelding
beeld anp

Zijn uitspraak komt na recente berichten die suggereerden dat sommige leiders in de EU druk hadden uitgeoefend op Griekenland om Oekraïne te voorzien van luchtverdedigingssystemen. Mitsotakis bevestigde dat er navraag was gedaan en zei dat Athene bereid is om andere goederen te leveren. ‘Als we dergelijk materiaal kunnen vinden, zullen we dat doen’, voegde hij eraan toe.

Het standpunt van de Griekse premier kan te wijten zijn aan het herhaaldelijk oplaaien van spanningen tussen Griekenland en Turkije over soevereine rechten in de Egeïsche Zee en de aanwezigheid van gasvelden in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Vorig jaar trok de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meermaals de Griekse soevereiniteit over verschillende Griekse eilanden in twijfel, waaronder Rhodos, Samos en Lesbos.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten.

Afbeelding

Advocaat Schouten staat kroongetuige Nabil B. opnieuw bij

Advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige in het Marengoproces Nabil B. weer bijstaan. Dat bevestigt Schouten maandag na berichtgeving door De Telegraaf. De advocaat helpt B. in het hoger beroep in de strafzaak tegen Ridouan Taghi.

Afbeelding

Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, 'een celstraf te overwegen'.

Afbeelding

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie.

Afbeelding

Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen.

Afbeelding

Nederlandse F-35's naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35's naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.