Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Martínez blijft coach van Rode Duivels tot 2020

Roberto Martínez tijdens een training van de Rode Duivels als voorbereiding op de wedstrijd tegen Saudi-Arabië, eind maart.Beeld BELGA

Bondscoach Roberto Martínez verlengt deze voormiddag zijn contract tot en met Euro 2020. Zijn huidige verbintenis liep af na het komende WK in Rusland. Gisteren zijn de laatste puntjes van de overeenkomst afgehandeld.

Het nieuwe contract voor twee extra jaar is een verrassing. Lange tijd zag het ernaar uit dat Roberto Martínez na het komende WK wilde terugkeren naar de Premier League. Meteen ook de reden waarom de federatie snuffelde bij Michel Preud'homme.

Maar omdat de bondscoach de voorbije maanden liet verstaan dat hij toch openstond voor een langer verblijf en omdat Preud'homme de voorkeur gaf aan een avontuur bij Standard - dat akkoord zal na de play-offs officieel bekendgemaakt worden - gingen de voetbalbond en Martínez in de afgelopen weken samenzitten.

De Raad van Bestuur van de KBVB en technisch directeur Chris Van Puyvelde zijn alvast vol lof over het werk van Martínez, die bij de zwaargewichten in de kleedkamer van de Rode Duivels evenmin slecht ligt. Martínez op zijn beurt leeft en werkt graag in België.

Met zijn frisse, on-Belgische voetbalideeën veroverde de bondscoach snel alle harten

De bondscoach enerzijds en Mehdi Bayat en Bart Verhaeghe anderzijds, die beiden namens de bond de onderhandelingen leidden, zaten tijdens de gesprekken over een nieuw contract tot 2020 al snel op dezelfde golflengte. Martínez wil na het WK meewerken aan de doorstroming van de nieuwe generatie Rode Duivels. De bondscoach en zijn assistent Graeme Jones en keepertrainer Inaki Bergara zullen niet (veel) meer gaan verdienen. De Spanjaard verdient nu jaarlijks om en bij de 1 miljoen euro. Het is nog onduidelijk of ook Thierry Henry aanblijft, dan wel kiest voor een carrière als clubtrainer. Met Erwin Lemmens, tevens keeperstrainer, is nog niet gepraat.

Geen clausule

Roberto Martínez was bij het brede publiek een onbekende toen hij door Bart Verhaeghe, Mehdi Bayat en Chris Van Puyvelde in augustus 2016 uit de hoge hoed werd getoverd als opvolger van Marc Wilmots. Net ontslagen bij Everton was de scepsis over deze Catalaan groot. Maar Martínez maakte tijdens de kwalificatie voor het WK in Rusland een goede beurt. Met een offensieve veldbezetting die ervoor moest zorgen dat de kwaliteiten van Eden Hazard en Kevin De Bruyne optimaal konden renderen.

Martínez morde weleens dat hij te veel vrije tijd had en zijn achterdocht jegens de Belgische pers maakte dat hij geregeld grove communicatiefouten maakte, maar de frisse, on-Belgische voetbalideeën van de bondscoach, zijn werkijver, zijn pr en zijn aandacht voor álle geledingen van het Belgische voetbal maakten dat hij binnen de voetbalbond al snel alle harten veroverde.

Niet onbelangrijk - ook het gros van de Rode Duivels apprecieert de open communicatie en de filosofie van Martínez. De uitgesproken ambitie van spelers als Hazard en Courtois - "Op het WK gaan we all the way" - getuigt dat zij wel geloven dat deze bondscoach geen hindernis zal vormen. Het is wel anders geweest.

De uitgesproken ambitie van Hazard en Courtois bewijst dat zij wel geloven dat deze bondscoach geen hindernis zal vormen

Het engagement van Martínez om twee jaar langer bondscoach te zijn - zonder clausule - maakt dat de voetbalbond niet moet vrezen dat Martínez opstapt in geval van succes op het WK. Mocht het eindtoernooi in Rusland toch nog uitdraaien op een sisser, zullen beide partijen begrijpen dat zij als volwassen mensen toch een exit moeten voorbereiden.

Met dit nieuws - gisteravond omstreeks 23 uur aan alle leden van de Raad van Bestuur kenbaar gemaakt - komt een einde aan de speculatie rond Roberto Martínez. De voetbalbond wilde verhinderen dat bij elke WK-wedstrijd de vraag zou worden gesteld of het de laatste zou zijn van de bondscoach. En meteen is de autoriteit van Martínez in de kleedkamer gesterkt.

Hij wenste gisteren niet te reageren, maar in zijn entourage valt te horen dat Martínez bijzonder tevreden is. En klaar om met de Rode Duivels volgende maand de wereld te veroveren.