Direct naar artikelinhoud
In beeldOorlog in Oekraïne

Ondanks ‘succesvolle onderschepping’: satellietbeelden tonen vernietigde Russische straaljagers na Oekraïense raketaanval op Krim

Twee vernietigde Russische MiG-31-gevechtsvliegtuigen en een vernielde brandstofopslagplaats op de militaire basis van Belbek op de Krim.Beeld via REUTERS

Officieel werden alle missiles neergehaald, klonk het woensdagochtend nog bij het Russische ministerie van Defensie na een Oekraïense ATACMS-raketaanval op de luchtmachtbasis van Belbek op de Krim. Maar uit satellietbeelden blijkt heel wat anders.

Groot alarm in de nacht van dinsdag op woensdag op de grote Russische luchtmachtbasis van Belbek, net ten noorden van Sebastopol op de Krim. In die stad op het bezette Oekraïense schiereiland bevindt zich het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot. Van Belbek zelf vertrekken Russische MiG-gevechtsvliegtuigen die bommen en raketten afvuren waarmee zowel stellingen aan het front als onder andere Oekraïense energiecentrales worden bestookt.

Minstens tien ATACMS-raketten met een bereik van 300 kilometer, die Oekraïne in april voor het eerst van de Verenigde Staten had gekregen, zouden richting de basis afgevuurd zijn.

’s Ochtends klonk het in een mededeling van de gouverneur van Sebastopol, Michaïl Razvozjajev, dat er inderdaad een aanval had plaatsgevonden, maar dat alle tien missiles voortijdig uit de lucht konden worden geschoten. Er vielen officieel geen slachtoffers. Fragmenten van de neergeschoten raketten zouden op woongebieden zijn neergekomen en enkel voor lichte schade hebben gezorgd.

Een vernietigde MiG-29 op de basis van Belbek.Beeld via REUTERS

Maar uit satellietbeelden in hoge resolutie die donderdag gemaakt werden door het bedrijf Maxar blijkt nu toch dat meerdere raketten hun doel met uiterste precisie hebben kunnen treffen. Van minstens vier Russische gevechtsvliegtuigen op de basis blijft amper nog iets over. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om twee MiG-31’s, een MiG-29 en een Su-27.

Een vernietigde Su-27.Beeld via REUTERS

Ook een brandstofopslagplaats brandde helemaal uit. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat er nog meer vliegtuigen beschadigd raakten door clustermunitie van de ATACMS-raketten, maar dat die vliegtuigen al weggehaald waren op het moment dat de satellietbeelden gemaakt werden.

Een vernietigde brandstofopslagplaats.Beeld via REUTERS

Eerder waren ook al beelden naar buiten gekomen van een vernietigd luchtafweersysteem.

Ook in de nacht van woensdag op donderdag, en afgelopen nacht, vonden er Oekraïense aanvallen op Russische doelwitten op de Krim plaats. Afgelopen nacht kwamen daar ook droneaanvallen op de Russische regio Krasnodar, net ten oosten van de Krim, bij.

Eerder dook al dit beeld van een vernietigd Russisch luchtafweersysteem op.Beeld rv

Daar zou onder andere elektriciteitsinfrastructuur geraakt zijn in Novorossiesjk, de havenstad waar het grootste deel van de Russische Zwarte Zeevloot zich momenteel bevindt nadat die zich uit veiligheidsredenen grotendeels heeft teruggetrokken uit zijn normale hoofdkwartier Sebastopol. In de stad Toeapse sloegen dan weer Oekraïense drones in op een olieraffinaderij.

Oekraïne zet de ATACMS-raketten (Army Tactical Missile System) sinds enkele weken in om Russische doelwitten tot ver achter het front aan te vallen. Bovendien maakten de Oekraïners er geen geheim van dat ze de Russische militaire bases op de Krim in het vizier zouden nemen. De succesvolle aanvallen vormen een lichtpunt in de oorlog die aan het front voor Oekraïne heel wat moeilijker verloopt.

De Verenigde Staten waren twee jaar lang terughoudend om het land de raketten te leveren uit vrees voor een Russische reactie, maar begin dit jaar ging het Witte Huis toch overstag. Oekraïne zou een ‘significant’ aantal van zulke raketten hebben gekregen, en er zouden er bovendien nog meer onderweg zijn na de recente goedkeuring van het nieuwe steunpakket van 61 miljard dollar door het Congres.

Lees ook

‘We zullen ze van de vliegbases op de Krim verdrijven’: Oekraïne zet nieuwe ATACMS-raket nu volop in

▶ Oekraïne voert met nieuwe Amerikaanse raketten ‘mogelijk een van de dodelijkste aanvallen van de oorlog’ uit op Russisch trainingskamp

De aanvallen op de Krim en andere regio’s in de omgeving worden gezien als een mogelijke voorbode van een aanval op de Krimbrug, die het schiereiland met het Russische vasteland verbindt. De Oekraïense inlichtingenchef Kyrylo Boedanov verklaarde enkele weken geleden nog dat de brug, een van de grootste prestigeprojecten van Russisch president Poetin en hét symbool van de Russische annexatie van de Krim, nog dit voorjaar vernietigd zal worden.

Een vernietigde Russische MiG-31 op de basis.Beeld via REUTERS