Vincent Mannaert is erbij in Firenze© BELGA

Vincent Mannaert praat over zijn afscheid bij Club, zijn toekomst in het voetbal en coach Nicky Hayen: “Ik ga hier individueel niets claimen”

Vincent Mannaert (49) is mee naar Firenze gereisd. De scheidende CEO is van plan ook de resterende wedstrijden van Club Brugge in de Champions’ Play-offs en Europees nog live te volgen.

Ludo Vandewalle in Firenze

LEES OOK. Einde van tijdperk bij Club Brugge: Vincent Mannaert neemt definitief afscheid, voorzitter Bart Verhaeghe neemt zijn aandelen over

Per 1 juli zullen alle officiële banden met het stamnummer 3 zijn doorgeknipt want Mannaert kwam tot een akkoord zijn bestuursmandaat dan te beëindigen. Ook de aandelen zijn verkocht aan voorzitter Bart Verhaeghe wiens zoon Lucas Mannaert in het bestuur zal vervangen.

“Met het oog op een verdere carrière in het voetbal is het niet aangewezen nog bestuurder/aandeelhouder van een club te zijn”

Vincent Mannaert

Scheidend CEO Club Brugge

“In de constructieve gesprekken die ik daar met Bart Verhaeghe over had, bleek dat we beiden overtuigd waren dat dit de beste oplossing was”, aldus Mannaert. “Ik ben namelijk niet uitgekeken op het voetbal en wil nog een verdere carrière uitbouwen, al zal dat hoogstwaarschijnlijk niet bij een Belgische club zijn. Met het oog op die carrière is het niet aangewezen nog bestuurder/aandeelhouder van een club te zijn.”

Mannaert zal nog alle wedstrijden van Club bijwonen tot hij op 1 juli officieel de club verlaat© BELGA

In het Stadio Artemio Franchi zal Mannaert als supporter van blauw-zwart op de tribune plaatsnemen. Hij laat zijn licht schijnen op de wedstrijd.

“De wedstrijd wordt in de beide strafschopgebieden beslist. Wie verdedigend en aanvallend het meest efficiënt is, zal het halen. We weten dat net in dat aspect de Italiaanse clubs heel secuur kunnen zijn. Het wordt dus zaak dat wij dat ook zijn. Ik vrees niet voor vermoeidheid door de opeenstapeling van wedstrijden. Dat blijkt ook niet uit de data die we van de spelers hebben. Dat we in de winning flow zitten, is natuurlijk een pluspunt. We winnen onze wedstrijden op verschillende manieren. Tegen Anderlecht, op Paok en thuis tegen Genk was het op panache, in andere duels was het dan weer op efficiëntie.”

“Ik ga hier individueel niets claimen. Hoogtepunten én ontgoochelingen zijn altijd het werk van een team”

Vincent Mannaert

Scheidend CEO

Deel van het team

Reeds eind november kondigde Vincent Mannaert zijn vertrek aan. Voelt hij zich nog een deel van het succes?

“Jazeker maar ik ga hier niets individueel claimen. Ik heb nog mee de transfers gedaan vorige zomer en was deze winter ook eindverantwoordelijke voor de wintermercato, inclusief de verkoop van Tajon Buchanan en Igor Thiago. Maar het is altijd het werk van een team. Net als van de sportieve hoogtepunten ben ik ook een deel van de sportieve ontgoochelingen dit seizoen. De laatste maanden was ik operationeel minder betrokken. Zo lag ik niet mee aan de basis van de keuze voor Nicky Hayen als opvolger van Ronny Deila. Dat is het werk van Bart Verhaeghe en Bob Madou (opvolger van Mannaert als CEO, nvdr), in samenwerking met het sportieve kader met name Dévy Rigaux en Maarten Dedobbeleer. Niemand had overigens verwacht dat dit zo positief zou uitdraaien. Vooral die gedeelde eerste plaats in de Champions’ Play-offs had niemand verwacht.”

Nicky Hayen werd niet meer aangesteld door Vincent Mannaert© BELGA

Mannaert kent Nicky Hayen goed. De Limburger was tussen 2022 en zijn aanstelling tot hoofdtrainer vorige maand immers aan de slag als trainer van Club NXT.

“Wat mij opvalt, is dat hij allerminst onder de indruk is. Niet van de spelers waar hij nu moet mee werken en niet van de tegenstanders. Altijd rustig en analytisch, of hij nu tegen een 17-jarige praat of tegen Hans Vanaken. Of de tegenstander nu Deinze is of Fiorentina. In zekere zin kan je zeggen dat hij op dezelfde manier werkt als bij Club NXT. Dezelfde accenten, dezelfde benadering. Hij is volledig zichzelf gebleven. Dat is één van zijn sterke punten. Hij ként de club ook want was vorig seizoen op het einde assistent van Rik De Mil.”

Wat zou Mannaert doen? Volgend seizoen beginnen met Hayen? Er volgt een knipoog. “Geen commentaar. Die beslissing moet ik niet nemen.”

LEES OOK. Zoon Verhaeghe doet intrede, Mannaert slaat financiële slag: achtergrond bij de nieuwe structuur van Club Brugge