J&J wil zaak over kankerverwekkend babypoeder schikken voor 11 miljard dollar

© Belgaimage

Het medisch concern Johnson & Johnson (J&J) wil een rechtszaak over een mogelijk kankerverwekkend babypoeder en andere talkproducten schikken voor 11 miljard dollar (10,3 miljard euro). Dat blijkt woensdag uit een nieuwsbericht van het Amerikaanse bedrijf.

tg
Bron: BELGA

Johnson & Johnson heeft zowat 100.000 claims aan zijn broek vanwege klachten over het talkpoeder, waarin asbest zou zitten. In de loop der jaren zouden duizenden vrouwen daardoor eierstok- of asbestkanker hebben opgelopen. J&J blijft volhouden dat het talkpoeder niet schadelijk is, maar haalde het wel uit de schappen en toonde zich bereid miljarden uit te trekken voor een schikking.

Voor die schikking zijn de betrokken bedrijfsonderdelen ondergebracht bij een speciaal daarvoor opgerichte dochteronderneming, die geld meekrijgt voor het uitbetalen van de claims. J&J wil ook een faillissement aanvragen voor die dochteronderneming, zodat de kwestie achteraf niet blijft aanslepen.

Het is al de derde poging van Johnson & Johnson om de zaak via een dergelijke constructie te schikken. Vorig jaar stelde het farmaceutische bedrijf al eens voor om 8,9 miljard dollar te betalen, maar die schikking werd door een Amerikaanse rechtbank geblokkeerd.

Om tot een schikking te komen moet 75 procent van de eisers de deal goedkeuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen