Hun ouders kampeerden 72 uur lang voor de schoolpoort en toch belanden nog 60 kinderen op de wachtlijst

Na een halve week kamperen konden zestig kinderen niet ingeschreven worden in de Sint-Maarten Middenschool en het Koninklijk Atheneum. Extra capaciteit tegen volgend schooljaar moet gelijkaardige situaties in de toekomst voorkomen.

Mattias Goossens

Het zijn taferelen die je normaal bij de uittocht van een festival ziet, maar zaterdagochtend werd in de sporthal van de Sint-Maarten Middenschool gezeuld met kampeerstoeltjes, tenten en zakken proviand. Ouders kampeerden er sinds woensdag voor de schoolpoort en konden zaterdag eindelijk hun kinderen inschrijven.

De moeder met nummertje 1 vond het kamperen de moeite waard. “Mijn dochter wil de PLUS-richting volgen, die nergens anders in de streek wordt aangeboden. Zij zal er nu het beste van moeten maken. Ik hoop dat ook alle andere ouders hun kinderen kunnen inschrijven.”

“Eigenlijk hebben we ons nog wel goed geamuseerd”, lachen Stefan Verbraeken en Joris Seyen. Zij kampeerden sinds woensdag 11 uur aan de schoolpoort. “Mijn oudste zoon Jolan is nu ingeschreven, dus ik zit safe voor mijn volgende twee kinderen. Broertjes en zusjes krijgen namelijk voorrang”, zegt Stefan. “Er heerste een gemoedelijke sfeer. Zaterdagavond hielden we al een reünie met enkele bevriende ouders.”

Nancy Verbeeck sloot zich pas zaterdagochtend aan bij de rij om haar dochter in te schrijven en kreeg nummertje 212. “Heel het kampeergedoe vind ik zwaar overroepen. Ik ga geen vakantie nemen om hier aan te schuiven, dat spaar ik liever op voor wanneer mijn dochter ook vakantie heeft”, zegt ze. “We hebben vanochtend de eerste bus naar Beveren genomen en waren er zeker van dat we nog een plaatsje zouden hebben.”

“Niet blijven negeren”

Toch bleek er niet genoeg plaats te zijn om iedereen meteen te helpen. In de Middenschool belandden veertig mensen op de wachtlijst, in het Koninklijk Atheneum twintig. In het GTI werd iedereen een plaats beloofd. Directeur Geert Kersschot van de Sint-Maarten Middenschool is blij met het gemoedelijke verloop van de kampeerperiode, maar betreurt de vroege start. “Mochten ouders pas vrijdag zijn komen kamperen, hadden we hetzelfde resultaat gehad. Het capaciteitsprobleem van de Beverse scholen wordt na deze week wel duidelijk, we kunnen het niet blijven negeren. We wachten nu op middelen van de overheid om voor een structurele oplossing te zorgen.”

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) laat weten dat scholen waar capaciteitsproblemen dreigen bij de overheid kunnen aankloppen voor huursubsidies voor containerklassen en meer financiële middelen om extra leerkrachten te vergoeden. “Afgelopen week zagen we middeleeuwse toestanden, maar noch de gemeente noch de scholen kunnen het kamperen verbieden wanneer het initiatief van de ouders zelf komt.”

Schepen van Onderwijs Katrien Claus (CD&V) hoopt dat het kamperen volgend jaar niet meer nodig is. “Nu kamperen mensen 72 uur op voorhand, misschien volgend jaar een week op voorhand. Wij willen de diensten van minister Crevits dan ook oproepen om werk te maken van een inschrijvingssysteem dat een halt toeroept aan die taferelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen