Britney Spears zegt dat haar vader alles controleerde wat ze deed
Copyright Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx 2021

Britney Spears treft schikking met vader: einde van jarenlange juridische lijdensweg 

De Amerikaanse zangeres Britney Spears heeft een schikking getroffen met haar vader Jamie Spears. Dat melden advocaten van beide partijen. De schikking maakt een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen vader en dochter. Die draaide rond het bewindvoerderschap van Jamie Spears, waardoor hij controle had over het leven van zijn dochter. 

Wat de schikking precies inhoudt, is niet bekendgemaakt. Het zou onder meer gaan over de betaling van gerechtskosten en advocatenvergoedingen. Zowel de advocaten van Jamie Spears als van Britney Spears tonen zich tevreden dat er een overeenkomst is bereikt. 

"Hoewel het bewindvoerderschap beëindigd werd in november 2021, is haar wens voor vrijheid nu pas echt vervuld", zegt de advocaat van Britney Spears in een mededeling. "Jamie is opgetogen dat het helemaal voorbij is. Hij houdt veel van zijn dochter en heeft hard gewerkt om haar te beschermen", luidt het bij de andere partij.

Zo'n 13 jaar lang was Jamie Spears bewindvoerder voor zijn dochter. Dat betekent onder meer dat hij de controle had over haar financiën en haar persoonlijke leven. De rechtbank had dat beslist in 2008, omdat de zangeres te maken kreeg met emotionele inzinkingen en mentale problemen.

Jamie Spears heeft de beschuldigingen van zijn dochter altijd ontkend
Foto: AP

Britney Spears vocht het bewindvoerderschap aan voor de rechtbank. Volgens haar was er sprake van misbruik en overdreven controle op alles wat ze deed. Dat leidde tot een jarenlange juridische strijd die veel media-aandacht kreeg. Op sociale media voerden fans van de zangeres ook een "#FreeBritney"-campagne.

Spears kreeg uiteindelijk in 2021 haar vrijheid terug. Maar de juridische strijd ging voort, onder meer over de beschuldiging van Britney Spears dat haar vader zich persoonlijk had verrijkt tijdens het bewindvoerderschap. De schikking die nu is getroffen, vermijdt dat de zaak opnieuw voor de rechter komt.

Succesvolle autobiografie

In 2023 publiceerde Britney Spears een autobiografie, 'The woman in me'. Daarin schrijft ze dat het bewindvoerderschap bijzonder verstikkend was en dat alles voor haar beslist werd. Het gaat dan over een verplicht dieet bijvoorbeeld, maar ook over de weigering van haar vader om haar spiraaltje te laten weghalen, toen ze opnieuw zwanger wou worden.

Het boek werd een groot succes en verkocht meer dan 2 miljoen exemplaren. De muzikale carrière van Spears draait de laatste jaren op een laag pitje. Het is op dit moment niet haar focus, luidt het. 

Meest gelezen