Direct naar artikelinhoud
N-VA Gent

Bracke naar de exit? "Dit was niet de verstandigste zet van Elke Sleurs"

Siegfried Bracke (N-VA) kreeg de voorlaatste plaats op de Gentse gemeenteraadslijst voor 2018 aangeboden. Het is niet duidelijk of hij daar op in gaat.Beeld Photo News

Wordt Siegfried Bracke richting uitgang geduwd bij de Gentse N-VA? Lijsttrekker Elke Sleurs stelde hem de voorlaatste plaats op de gemeenteraadslijst voor. "Dit had een sterke groep kunnen zijn, maar dan moet je iedereen in zijn waardigheid laten."

Brackes positie staat al langer ter discussie. In februari moest hij als lijsttrekker plaats ruimen voor Elke Sleurs nadat hij in opspraak was gekomen over zijn rol als adviseur bij Telenet. Sindsdien is het onduidelijk welke rol Bracke zal spelen bij de verkiezingen van 2018. N-VA staat voor een moeilijke afweging: weegt Brackes bekendheid en electoraal potentieel op tegen de imagoschade die hij zelf geleden heeft, en de kans dat die afstraalt op de partij?

In de wandelgangen klonk het de afgelopen maanden al dat het onzeker is of Bracke überhaupt nog een plek krijgt. Gisteravond legde Sleurs tijdens een fractievergadering de piste op tafel dat Bracke op de voorlaatste plaats komt, voor Europarlementslid Helga Stevens, die lijstduwer zou worden. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen en het nieuws wordt bevestigd aan onze redactie. Sleurs zou dat plan al in de zomer aan Bracke hebben voorgelegd, maar hij schoof zijn antwoord steeds voor zich uit.

'Er is een verschil tussen op de hoogte zijn en overleg. Van overleg was niet veel sprake'
Een N-VA'er over Sleurs' beslissing

Verschillende partijleden waren op de hoogte van Sleurs' plan. Al stelt één van hen "dat er een verschil is tussen op de hoogte zijn en overleg. Van overleg was niet veel sprake". Sleurs zou de beslissing met andere woorden in haar eentje genomen hebben.

Ploegspeler

Toen de Kamervoorzitter vorige week verklaarde dat hij, "als het enkel van hem zou afhangen", niet op de lijst zou staan, werd dat binnen de fractie niet erg gewaardeerd. "Hij geeft ons geen antwoord maar begint dan in de media uitspraken te doen. Dat is toch een vreemde manier van handelen", klinkt het. "Dus hebben we nu duidelijkheid gevraagd."

Sommige N-VA'ers zien hier een manier in om Bracke naar de uitgang te begeleiden. Volgens hen zou Sleurs hem dit aanbod doen in de hoop dat hij weigert, aangezien Bracke zelf zou hopen op de tweede plek of de lijstduwersplaats. "Ik denk dat je dat enkel op die manier kan lezen. Dit doet toch wel aan een ultimatum denken."

Anderen ontkennen in alle talen dat het de bedoeling is om Bracke aan de kant te schuiven. "In onze ogen is de voorlaatste plaats evenwaardig aan de laatste. Siegfried zei vorige week dat hij een ploegspeler is. Wij hopen dat hij dat nu ook toont."

'In 2014 is Helga door Siegfried gedwongen om uit de gemeenteraad te stappen. Dat heeft haar zwaar gekwetst. Wij willen haar nu eerherstel geven'
Een Gentse N-VA'er

De focus op Bracke zorgt voor wrevel bij N-VA. "Niet alles draait rond Siegfried Bracke he. Dit is een positieve keuze voor Helga Stevens, niet anti-Siegfried. Helga is Europarlementslid en is zeer gedragen binnen de partij." Met de lijstduwersplaats wil Sleurs Stevens ook een duidelijk signaal geven, vertelt een fractielid. "In 2014 is Helga door Siegfried gedwongen om uit de gemeenteraad te stappen. Dat heeft haar zwaar gekwetst. Wij willen haar nu eerherstel geven."

Dat Stevens haar sporen in de partij ruimschoots verdiend heeft, spreekt niemand tegen. Maar de manier waarop de discussie over Brackes plaats gevoerd wordt, zint niet iedereen. "Op zich kan je met Elke, Helga en Siegfried een sterke groep vormen, als je iedereen in zijn waardigheid laat. Dat is nu niet gebeurd. Dit was niet de verstandigste zet van Elke."