Mirjam Bikker en Esther van Fenema bezorgd over aantal suïcidepogingen: ‘Samenleving maakt mensen ziek’

Achtergrond
Vijf mensen per dag die zelfmoord plegen en een veelvoud daarvan dat een poging doet. Daarover zou best wat meer ophef mogen zijn, vindt psychiater Esther van Fenema. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer verder over een initiatiefwetsvoorstel van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker om suïcidepreventie wettelijk te regelen.
Niels van den Bovenkamp Niels van den Bovenkamp
dinsdag 14 mei 2024 om 01:47 aangepast 09:53
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en psychiater Esther van Fenema kijken met zorg naar het hoge aantal jongeren dat niet meer verder wil leven.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en psychiater Esther van Fenema kijken met zorg naar het hoge aantal jongeren dat niet meer verder wil leven. beeld anp / Sem van der Wal, Werry Crone

Als psychiater Esther van Fenema crisisdienst heeft op een gesloten afdeling in de acute psychiatrie, treft ze gemiddeld drie mensen per dag die niet verder willen leven. Ze vertellen aan Van Fenema dat ze het leven niet meer aankunnen. Soms omdat ze depressief zijn, soms omdat ze zó getraumatiseerd zijn dat elke dag een nachtmerrie is. Onder hen zijn opvallend veel jongeren. 

Het baart Van Fenema grote zorgen dat voor veel jongeren het leven al zó jong zó uitzichtloos is. Een suïcide-epidemie noemt de psychiater het zelfs, waarvan ze de oorzaak voor een deels ziet in een ongezonde tijdgeest. ‘Vaak komt suïcidaliteit voort uit een psychiatrische stoornis zoals een depressie. Zo’n stoornis ontstaat door een combinatie van aanleg ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Europees christenUnie-lijsttrekker Anja Haga en partijleider Mirjam Bikker. De partij haalt waarschijnlijk geen zetel bij de Europese verkiezingen.

Geen SGP, maar CDA als bondgenoot? Na de nul zetels klinkt die optie opvallend vaak bij de ChristenUnie

Het woord CDA valt opvallend vaak bij de ChristenUnie, nu de ‘alleingang’ bij de Europese verkiezingen niets lijkt op te leveren. Is een samenwerking met de christendemocraten een reële optie nu de SGP definitief uit zicht lijkt?

Meer dan in de afgelopen tijd drukt ook de verantwoordelijkheid op de schouders van de SGP, omdat er vanuit de nieuwe coalitie vaker naar hun zal worden gekeken. Van links naar rechts: Dilan Yesilgoz (VVD), Geert Wilders (PVV) en Chris Stoffer (SGP).

De rollen in de christelijke politiek lijken omgedraaid: SGP wordt invloedrijker dan de ChristenUnie

De SGP moet gaan wennen aan een nieuwe rol, zij zal invloedrijker worden. Van de ChristenUnie leerden ze dat zo’n nieuw jasje pijn kan opleveren.

Drie van de vier aanstaande regeringspartijen scoren slechter bij de Europese Verkiezingen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

Gat tussen GroenLinks-PvdA en PVV is aanzienlijk, en drie andere lessen uit de exitpoll

Drie van de vier aanstaande regeringspartijen scoren slechter bij de Europese Verkiezingen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023, en de ChristenUnie en Forum voor Democratie kunnen nog hopen op een restzetel.

Nu lijkt de ChristenUnie zich te moeten herpakken, na verliezen van de laatste verkiezingen. Volgens politiek redacteur Niels van den Bovenkamp gaat de partij nu reflecteren op de campagne, en willen ze met meer lef naar buiten treden.

De exitpoll: een waterig ChristenUnie-geluid, sterke SGP-campagne en een verrassend CDA

De ChristenUnie-campagne was flets, die van de SGP heel zichtbaar en het CDA kwam verrassend uit de bus. Wat was de invloed van de campagne op de uiteindelijke resultaten?

PVV-leider Geert Wilders reageert op de voorlopige uitslagen van de verkiezing van de Nederlandse leden voor het Europees Parlement.

Hoe het kon gebeuren dat de PVV en de ChristenUnie in hetzelfde schuitje zitten

En weer behaalde de PVV een grote verkiezingsoverwinning. Tegelijk lijken de druiven zuur te worden voor de partij die helemaal aan de andere kant van het spectrum zit: de ChristenUnie.

Sebastiaan Stöteler woensdag op campagne in Den Haag. ‘De PVV werkt met iedereen samen.'

In het Europees Parlement zal Wilders' nieuwe man in Brussel als grote onbekende worden ontvangen

Hij bleef tijdens de campagne in de schaduw van Geert Wilders, maar met meer zetels dan ooit moet de 40-jarige gerechtsdeurwaarder Sebastiaan Stöteler het nieuwe gezicht van de PVV in Brussel worden. Kan hij dat aan?