Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen

Achtergrond
Nederland kan de gevolgen van klimaatverandering nauwelijks nog bijbenen. De politiek moet daarom ‘versneld’ een aantal diepgaande beslissingen nemen over de toekomst van het land.
Maarten Keulemans / vk
dinsdag 14 mei 2024 om 03:00 aangepast 06:26
Als gevolg van de overstroming van de Geul ontstond er in 2021 in Valkenburg een noodsituatie.
Als gevolg van de overstroming van de Geul ontstond er in 2021 in Valkenburg een noodsituatie. beeld Marcel van den Bergh

Den Haag

‘Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om de woningbouwopgave. Waar en hoe kan er gebouwd worden, rekening houdend met overstromingen, wateroverlast en hitte?’, noteert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport dat vandaag verschijnt. Of neem het platteland: ‘Welke activiteiten kunnen waar en in welke vorm plaatsvinden, als rekening wordt gehouden met de draagkracht van water en bodem?’

Het PBL-rapport verschijnt, overigens puur toevallig, daags voor de afronding van de kabinetsonderhandelingen. Alsof VVD, PVV, NSC en BBB nog niet genoeg aan hun hoofd hebben, wijst het Planbureau erop dat een kabinet ‘urgent’ grote knopen heeft door te hakken over de inrichting van met name het platteland, woningbouwprojecten en infras..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima samen met prinsessen Amalia, Alexia (rechts) en Ariane (links) en hond Mambo tijdens de traditionele fotosessie van de koninklijke familie op Paleis Huis ten Bosch.

Willem-Alexander: 'In een land dat polariseert zijn bruggenbouwers juist nodig'

Koning Willem-Alexander ziet uit naar de samenwerking met een nieuw kabinet en een nieuwe minister-president. Zijn rol verandert niet, maar gelet op het maatschappelijk klimaat zal hij wel ‘een tandje bijzetten’.

Nieuwe kentekenplaten van de RDW worden geproduceerd bij een autobedrijf.

Hoe komt een nieuwe serie kentekenplaten tot stand?

Reddingsmaatschappij KNRM was deze week de gelukkige. Op haar nieuwe elektrische Volvo EX30 zat de allereerste kentekenplaat van de nieuwe serie: GBB-01-B. De Rijksdienst voor wegverkeer (RDW) startte hiermee sidecode 11.

Maar liefst 46,8 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden trok afgelopen week naar de stembus. Opmerkelijk, stelt universitair hoofddocent politicologie Matthijs Rooduijn.

Een opmerkelijk hoge opkomst bij de Europese verkiezingen. Hoe komt dat, en wat is het stemgedrag?

Sinds de val van de Berlijnse Muur is de opkomst bij de Europese verkiezingen nog nooit zo hoog geweest. Waarom trokken Nederlanders deze week opmerkelijk veel naar de stembus? En wat was het stemgedrag van de kiezers?

Marnix van Rij

Miljardentegenvaller dreigt rond spaartaks

Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscale Zaken ziet zijn nachtmerriescenario werkelijkheid worden. De Hoge Raad heeft ook de iets preciezere belasting op vermogen, die als tijdelijke noodoplossing is ingevoerd, afgekeurd.

Deze Gouwenaren brachten vandaag hun stem uit voor de Europese verkiezingen.

Johanna koos voor de ChristenUnie, Nasrin ging voor Wilders. Wat stemde Gouda tijdens de EU-verkiezingen?

Het is zover: de Europese verkiezingen zijn in Nederland van start. Maar hoe stemmen ze in Gouda - onze biblebelt in de Randstad? ‘Niemand is 100 procent perfect, maar Wilders is in mijn ogen een échte man.’