De lijsttrekkers in Putte van links naar rechts: Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester), Jeroen De Cuyper (N-VA), Linda Vanstalle (Open Putte), Chris De Veuster (CD&V-Groen), Freddy Vertommen (VIA-Putte). © Joren De Weerdt

Kiezer schudt kaarten opnieuw na bestuurswissel tijdens legislatuur

14 oktober komt steeds dichterbij en de lokale verkiezingscampagnes draaien op volle toeren. Hoog tijd dus om de kaarten in al onze gemeentes op tafel te gooien. Wij schotelen de Putse lijsttrekkers vandaag drie ­stellingen voor over belangrijke lokale thema’s en noteerden hun reacties.

Kristof Van Rompaey

Putte heeft een bewogen legislatuur achter de rug. Na de verkiezingen van 2012 sloten CD&V en N-VA een coalitie en werden burgemeester Peter Gysbrechts en zijn Open Vld na twaalf jaar naar de oppositie verwezen. In 2014 liet Open Vld de gemeenteraad stemmen over de ‘structurele onbestuurbaarheid’ van de gemeente, wat de deuren naar een bestuurswissel opende.

Niet veel later gaf N-VA aan met de liberalen in zee te willen gaan, maar dat was buiten CD&V gerekend. Na een procedurestrijd van een jaar mocht Peter Gysbrechts de sjerp weer aantrekken. De Raad van State besliste nadien dat er ­voldoende redenen waren om de onbestuurbaarheid – en de bestuurswissel – te verantwoorden.

Terug verwezen naar de oppositie, stak CD&V de verontwaardiging over de gang van zaken niet weg.

Er is voldoende gebeurd om de schulden af te bouwen

Jeroen De Cuyper, N-VA: “Er werd een stevige afbouw gerealiseerd. Eind 2012 bedroeg de langetermijnschuld van Putte nog 31 miljoen euro. Sinds N-VA de financiën in handen heeft, daalde die met 7,3 miljoen, liefst 23,4%. Toch werd extra geïnvesteerd terwijl de gemeentelijke opcentiemen daalden. Die trend willen we voortzetten.”

Chris De Veuster, CD&V-Groen Putte: “De schuldenlast is gedaald, maar de uitgaven stijgen opnieuw en er wordt veel ondoordacht geïnvesteerd. Het na-Tourcrite­rium is daar een goed voorbeeld van. De aankoop van dure gsm’s, etentjes en champagne maken het plaatje af. De daling van de schuld had dus groter gekund.”

Peter Gysbrechts, Lijst Burgemeester: “Sinds ons aantreden in 2001 trokken we jaren infrastructurele achterstand recht, ondanks een bankencrisis en sterk gedaalde dividenden. De cijfers bewijzen dat wij deze legislatuur verantwoord bleven investeren, met schuldafbouw.”

Freddy Vertommen, VIA-Putte: “De schuldgraad oogt mooi omdat grote werken nog niet zijn uitgevoerd of ingepland, zoals de renovatie van de hallen. De besparingen, zoals de samenvoeging van het OCMW en de gemeente, zijn van hogerhand geregeld en staan niet op het conto van het bestuur. De schuldafbouw gaat dus ten koste van niet uitgevoerde of geplande investeringen.”

Linda Vanstalle, Open Putte (sp.a en onafhankelijken): “Het bestuur zette de laatste jaren een charme­offensief in door de opcentiemen te verlagen, maar dat brengt weinig bij aan het verminderen de schulden, of aan de geldbeugel van de inwoner. Ook het bedrag van de pensioenen van de schepenen, van nu en in de toekomst, staat niet in de tabel. Je krijgt dus het idee dat de schuld niet is gestegen, maar niets is minder waar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER