© rr

VIDEO. Ramp met spookrijdende vrachtwagen in Antwerpse haven maar nipt vermeden

Er is een bloedstollend filmpje opgedoken met een spookrijdende truck in de Waaslandhaven. Een vrachtwagen die voorbij stak, kon maar net op tijd uitwijken. “Was die truck er twee seconden eerder, dan was dit helemaal anders geweest”, zegt Eddy Van Holsbeke, zelf een truckchauffeur, die met zijn dashcam alles vastlegde.

cm

De feiten speelden zich vorige dinsdag omstreeks 7.25 uur af in de Waaslandhaven, op een nieuw stuk weg in de buurt van het Deurganckdok. “Ik kwam van kaai 1742 en reed richting kaai 1700, naar schatting tegen bijna 60 km/u op een tweebaansweg”, zegt chauffeur Eddy Van Holsbeke van het bedrijf Transport Heirwegh (Zele). “Ter hoogte van een bocht naar links haalt een collega me in, pakweg tegen 65-70 km/u. Die is snel moeten uitwijken naar rechts, want plots duikt daar een truck uit de andere richting op.”

Ramp vermeden

Wie de video bekijkt, ziet aan welke ramp de bestuurders zijn ontsnapt. In de verte zie je een truck rijden, maar door de bocht en de betonnen schutting zie je niet meteen dat de truck aan het spookrijden. “Ik heb het ook pas opgemerkt, toen de truck mij voorbij was. Pas toen zag ik de andere truck. Wanneer je de beelden dan achteraf bekijkt, zie je dat ook een auto eerder een uitwijkmanoeuvre heeft moeten doen, vlakbij een tankwagen, mogelijk met gevaarlijke goederen”, stelt Van Holsbeke nog.

“Hij was zich blijkbaar van geen kwaad bewust”, vermoedt de truckchauffeur. “Die chauffeur bleef zich aan zijn snelheid houden, reageerde niet en deed niet de minste moeite om te stoppen. Dacht hij dat hij correct aan het rijden was?”

“Dit was zeer nipt”

Volgens Van Holsbeke kan de fout niet aan de signalisatie hebben gelegen. “Die is daar duidelijk, met gearceerde witte strepen die je moet overrijden om op dat baanvak te komen”, klinkt het. “Ik kom dagelijks in de haven, met heel wat gevaarlijke situaties, maar als je dit tegenkomt, gaat je tikker achteraf te keer. Dit was zeer nipt. Was die truck er twee seconden eerder, dan was deze situatie helemaal anders geweest.”

Gevaarlijke situaties in de haven komen volgens Van Holsbeke geregeld voor met buitenlandse chauffeurs. “Bijvoorbeeld Oost-Europese nummerplaten. Kennen die de wegcode hier goed, of kennen ze die vooral vanuit het thuisland? Ik heb al gezien truck een afrit miste, dan maar op de pechstrook stopte en achteruit reed om die toch maar te kunnen nemen.”

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge