“Mensen beseffen niet dat ogen 10 keer gevoeliger zijn voor uv dan de huid”: waarom je best een zonnebril draagt

© Getty Images

Als de zon schijnt, beschermen we onze huid met zonnecrème. “Maar onze ogen zien ook af van de schadelijke straling en die vergeten we vaak”, waarschuwt de Britse oogarts Susan Sarangapani in The daily mail. Daarom roept ze op om van maart tot oktober een zonnebril op je neus te zetten. Zo kan je volgens haar een hele reeks gezondheidsproblemen voorkomen.

Hanne Vandenweghe

“Mensen realiseren zich niet dat ogen tien keer gevoeliger zijn voor schadelijke UV-straling dan de huid”, steekt Susan Sarangapani, verbonden aan de OCL-oogkliniek in Londen, van wal. “Lichtere oogkleuren in het bijzonder omdat ze minder pigment hebben om de stralen te absorberen. De ogen onvoldoende of niet beschermen kan tot problemen leiden: van overmatig knipperen als gevolg van lichtgevoeligheid tot ernstige langdurige aandoeningen die gezichtsverlies kunnen veroorzaken. Denk aan staar, een aandoening die het zicht vertroebelt, en zelfs (oogbal)kanker.”

Acht maanden

Sarangapani draagt acht maanden per jaar — van midden maart tot midden oktober — een zonnebril als ze naar buiten gaat. “In die maanden is de straling het sterkst. Zelfs als het bewolkt is, want UV-stralen kunnen door bewolking heen dringen. Het risico op oogproblemen is daarom ook buiten de zomermaanden reëel.” De expert geeft mee dat een zonnebril absoluut onmisbaar is ’s morgens en ’s avonds. “Op deze momenten staat de zon lager aan de hemel en kunnen je ogen verblind worden door de schittering, wat betekent dat ze worden getroffen door straling.”

Veilig model

Voor alle veiligheid investeren in een nieuwe zonnebril? Check dan of het UV400-label erop staat. “Hiermee ben je volledig beschermd”, zegt oogarts Steven Renier, verbonden aan de Laser Vision Clinic in Gent. “UV400 is een keurmerk en impliceert dat de glazen UV-A, -B en -C stralen absorberen, tot een golflengte van 400 nanometer. Je kan goedkope zonnebrillen kopen met de juiste (UV400) labels, maar kijk het wel even na. Vermijd een donkere bril zonder bescherming. Die zullen je pupillen vergroten, waardoor er net meer schadelijk licht binnenkomt. Ter info: je hebt ook brillen met labels zoals UV480 op de glazen. Die gaan nog een beetje verder in de filtering.”

“Daarnaast zal er ook een CE-markering op je bril staan”, zegt Renier. “Die bepaalt hoeveel van het gewone licht je zonnebril nog zal doorlaten. Met andere woorden: aan de hand hiervan kun je inschatten hoe groot de kans is dat je zal verblind worden als de zon op haar felst schijnt. Deze indicatie heeft niets met de graad van uv-berscherming te maken. “De meeste zonnebrillen zijn van het CE3-type en houden 75 procent van het binnenvallende licht tegen. Deze modellen zijn ideaal om niet verblind te worden aan zee of op het strand.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer