© BELGAIMAGE

Stervende oudjes en meer stemgerechtigde jongeren: vanaf vandaag zijn meer Britten tegen dan voor Brexit

Vandaag is ‘Crossover Day’ in Groot-Brittannië: volgens het peilingbureau YouGov zijn er voortaan meer voorstanders van een verlengd Brits verblijf in de Europese Unie dan tegenstanders, zonder dat er ook maar iemand van mening veranderd is. De verklaring is dat intussen zoveel oudere mensen, die overwegend voor de Brexit stemden, overleden zijn, en dat in de plaats voldoende jonge mensen stemgerechtigd geworden zijn.

jvh

Peter Kellner, commentator en oud-voorzitter van YouGov, wijst erop dat een specifieke definitie van “het volk” gebruikt wordt om te rechtvaardigen dat “het verdict van het volk gerespecteerd moet worden”. “Die term omvat zij die sinds het referendum overleden zijn, en sluit de 2 miljoen nieuwe kiezers uit die te jong waren in 2016, maar in maart oud genoeg zullen zijn.”

YouGov gaat er op, basis van de peilingen, van uit dat elk jaar 320.000 pro-Brexitstemmers en 160.000 pro-EU-stemmers sterven. Op basis van een recente peiling berekende YouGov dan weer dat elk jaar 395.000 jongeren stemgerechtigd worden die voor ‘remain’ zouden stemmen, en 60.000 die voor de Brexit zouden stemmen. Op jaarbasis betekent dat voor de remainers een nettowinst van 235.000 stemmen, en voor de Brexiteers een verlies van 260.000 stemmen.

De pro-Brexit-meerderheid ging er sinds het referendum dus elk jaar met 495.000 Britten op achteruit, of 1.356 per dag. Zo berekende YouGov dat die meerderheid 940 dagen na het referendum verdwijnt: vandaag, dus. Tegen 29 maart, de dag dat Groot-Brittannië de EU echt moet verlaten, zijn er volgens diezelfde berekeningen 100.000 mensen meer voor ‘remain’ dan voor Brexit.

Intussen lijkt het er niet op dat er een tweede referendum komt, en zeker niet voor eind maart. Volgens Britse grondwetspecialisten duurt het op zijn minst 22 weken om alle nodige stappen te doorlopen, en dan nog enkel als een meerderheid in het parlement zich achter een nieuw referendum schaart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer