Rozenkrans lokt parochianen naar gerestaureerd schilderij

Rond de toren van de Sint­Martinuskerk in Olen-centrum hangt momenteel een reuzegrote rozenkrans. Die moet de ­parochianen uitnodigen om ­zondag om 15u in de kerk de ­onthulling van het gerestaureerde altaarschilderij bij te wonen.

Marc Peeters

Achter het hoofdaltaar in de kerk hangt al eeuwen een kunstwerk geschilderd door Theodoor ­Boeyermans, een van de stichters van de Antwerpse academie. Het werk dateert van 1673 en stelt de Heilige Dominicus voor die een rozenkrans ontvangt uit handen van Onze-Lieve-Vrouw. “En nu weet je meteen waarom we een rozenkrans aan de kerktoren ­hebben gehangen”, zegt diaken Cis Marinus. Gedurende anderhalf jaar is het schilderij in ­restauratie geweest bij De ­Werkkamer van Kris De Roeck en Art-elier van Kim Janssens. “Ik heb geen idee hoeveel technieken ze hebben toegepast, maar het ­resultaat is verbluffend. De ­monden gaan openvallen.”

Om de beleving totaal te maken, is in de kerk een grote print van het schilderij vóór de restauratie opgehangen. “De bedoeling is dat we die zondag langzaam laten zakken zodat het gerestaureerde schilderij, dat achter de print hangt, zichtbaar wordt.”

Grote klopkever

Het gerestaureerde kunstwerk maakt een bezoekje aan de kerk nog meer de moeite waard. “We hebben in totaal drie altaren in de kerk. De twee schilderijen die boven de zijaltaren hangen, werden de voorbije jaren al gerestaureerd. Het grote schilderij is het derde en laatste in de rij.” Maar daarmee is het werk voor de restaurateurs nog lang niet klaar. “Onder meer het houtwerk en de lambrisering moeten nog aangepakt worden”, weet ­Marinus. “De grote klop­kever zit erin. Zijn naam suggereert anders, maar dat is een piepklein diertje dat het houtwerk langzaamaan opeet. Daar moet iets aan gedaan worden en dat mag niet te lang meer duren.”

De inhuldiging van het gerestaureerde schilderij zondagnamiddag wordt gekoppeld aan een klassiek concert door organist ­Erwin Van Bogaert en sopraan Danny Van Hoof. Zij brengen een programma met als titel ­B-kantjes: Muziek die oor­spronkelijk voor een groter werk geschreven werd, maar uiteindelijk niet werd gebruikt.

Van 27 ­oktober tot 4 november loopt in de kerk ook nog een tentoonstelling Hemel en Aarde over het gebouw. Het past in een reeks van tentoonstellingen die ­erfgoedparels in het Neteland in de kijker wil plaatsen.

Kaarten voor het concert op zondag kosten 5 euro en kunnen besteld worden via 014-26.67.12.