© BELGA

Vluchteling uit Maasmechelen (26) overleeft ontploffing niet: “Op bezoek bij goede vriend”

Twee doden en veertien gewonden, dat is uiteindelijk de tol van de explosie op de Antwerpse Paardenmarkt. Eén bewoner zweefde een tijdje tussen leven en dood, maar is intussen buiten levensgevaar. De tol had dus – ook gezien de ravage – nog veel zwaarder kunnen zijn. Alles wijst ondertussen op een gaslek als oorzaak van de verwoestende explosie in Antwerpen. “Er waren problemen met de gasleiding, maar van de huisbaas mochten we niet bellen naar de politie”, zegt een huurder. De eigenaar ontkent. Het onderzoek dat duidelijkheid moet brengen, kan jaren duren.

sare/tlb/sco/brip

Uitsluitsel kwam er gisteren nog niet over de oorzaak van de zware explosie op de Antwerpse Paardenmarkt die drie panden verwoestte en twee doden eiste. “Maar de eerste elementen wijzen in de richting van een gasexplosie”, zegt Ken Witpas van het parket in Antwerpen.

De gerechtsexperten begonnen gisteren met hun onderzoek. “Elk hoekje van de getroffen panden zal worden onderzocht”, zegt Witpas. Er zijn aanwijzingen dat de explosie in het middelste van de drie panden plaatsvond.

Verschillende bewoners van dat middelste gebouw gaven gisteren aan dat er al langer problemen waren met de gastoevoer. “Zelfs op de dag van de explosie was er de hele dag een gasgeur te ruiken”, zegt bewoner Nabil Diouaene vanop zijn ziekenhuisbed. Hij stond net op het punt om in de douche te stappen toen de hel losbrak. “Plots klonk een gigantische knal. De vloer kwam omhoog, waarna het hele huis instortte.”

Nabil was enkele minuten buiten bewustzijn. Hij werd wakker en lag volledig onder het puin. “Ik zag geen uitweg en was zeker dat ik elk moment kon sterven. Maar plots kreeg ik weer zuurstof. Ik zag een opening, en probeerde mezelf daar naartoe te slepen. Mijn voet zat vast, dus het was heel moeilijk. Uiteindelijk kon ik eruit klimmen en reikte iemand mij zijn hand. Ik wist totaal niet wat er gebeurd was. Alles was zwart voor mijn ogen en ik ­duizelde heel erg.”

Welles-nietes

Nabil belde niet naar de brandweer of Eandis toen hij het gas rook. “Niemand heeft dat gedaan”, zegt Kristof Geens van de Antwerpse brandweer. Ook bij Eandis liep sinds begin dit jaar nog geen enkele melding van gasgeur binnen van aan de Paardenmarkt. “Dat is toch zeer opmerkelijk”, zegt Geens. “We raden mensen aan om áltijd te bellen als je gas ruikt. Beter een oproep te veel dan te weinig.”

“Maar wij móchten niet bellen naar de hulpdiensten”, zegt Nabil. “De huisbaas had niet graag dat zijn huurders naar de politie stapten.”

De eigenaar in kwestie, Hamdi Chalghmi, ontkent dat. “Nonsens”, zegt hij. “Geen van de huurders heeft mij ooit verwittigd over een gasgeur, vroeger niet en nu niet. Ik vind het heel erg wat gebeurd is. Maar er zijn nooit problemen geweest in het gebouw. Ik was in orde.”

Onderzoek

Volgens Dirk Delechambre, de woordvoerder van de stad Antwerpen, waren de drie panden “in een recent verleden” nog gecontroleerd en waren daar geen grote gebreken vastgesteld.

De flatgebouwen hadden alleszins niet de beste reputatie in de buurt. Verschillende huurders wrijven de eigenaar huisjesmelkerij aan. Het Antwerpse parket is van plan om na te gaan of dat effectief het geval is. “Het zal - door de enorme ravage die de explosie veroorzaakt heeft - heel moeilijk worden om onweerlegbaar vast te stellen dat de installaties niet conform waren en dat dat dus de reden was van de ramp”, zegt Ivan Peeters van het agentschap Wonen Vlaanderen.

Sowieso wordt het onderzoek een werk van zéér lange adem, dat bewees een gelijkaardige ramp in Luik acht jaar geleden al. Ondertussen hebben tientallen mensen schade geleden. Dertig mensen waren gisteren nog dakloos.