Ook dat nog

Nederlandse prinses Amalia gaat onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro vanaf volgend jaar gebruiken

Prinses Amalia.© Sem van der Wal

Amalia besloot in 2021 dat ze haar jaarlijkse onkostenvergoeding zou terugstorten “zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten zal maken”. Ze voelde zich ongemakkelijk bij haar hoge inkomen. Vanaf volgend jaar gaat ze haar onkostenvergoeding wel innen.

Jorit Verkerk (NRC)

Kroonprinses Amalia is na “het verstrijken van de tijd en verrassende omstandigheden” van plan om vanaf januari 2025 haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro te innen. Dat heeft ze dinsdag per brief laten weten aan aftredend premier Mark Rutte (VVD), die daarop reageerde “begrip en waardering” te hebben voor haar keuze. Totdat ze haar studie heeft afgerond, blijft Amalia het inkomensbestanddeel van haar grondwettelijke uitkering (in totaal 1,8 miljoen euro), ter waarde van 322.000 euro, wel terugstorten.

Amalia besloot in 2021 dat ze haar jaarlijkse onkostenvergoeding zou terugstorten “zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten zal maken”. Ze voelde zich ongemakkelijk bij haar royale inkomen, zeker omdat ze er naar eigen zeggen weinig tegenover zette. De prinses voorziet nu dat ze het geld wel nodig zal hebben, als ze haar functie “zelfstandig en onafhankelijk” wil kunnen blijven invullen. Als voorbeelden van kostenposten noemt ze “een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf”.

Bedreigingen

Volgend jaar rondt Amalia naar verwachting haar driejarige studie Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam af, waarmee ze twee jaar geleden begon. Vanwege zware bedreigingen woonde ze tijdens haar studie niet in Amsterdam, zoals ze had gewild. Ze bleef langer thuis wonen en is daarna ruim een jaar naar Madrid gegaan. Inmiddels woont ze wel in Amsterdam en vervult ze soms taken als troonopvolger, bijvoorbeeld door aanwezig te zijn bij staatsbezoeken.