Maasmechelse sanitairinstallateur radeloos: “Wie is deze dief die voor duizenden euro’s heeft gestolen?”

De Maasmechelse sanitairinstallateur Hayati Ercebi van het bedrijf Aversa zit met de handen in het haar. Uit zijn camionette werd woensdagochtend voor ruim 4.000 euro aan materiaal gestolen. De man toont nu via duidelijke camerabeelden foto’s van de dief, in de hoop zo de gestolen goederen op te kunnen sporen en de dief bij de kraag te vatten.

mige

“Deze heer heeft deze morgen bij mij in mijn camionette ingebroken en toestellen meegenomen. Ik hoop dat we door dit te delen de dader kunnen vatten zodat hij ook geen andere slachtoffers kan maken. Indien jullie hem herkennen of vermoeden wie hij is, kunnen jullie altijd naar de lokale politie bellen, 101 of mij een bericht sturen. Ik garandeer jullie dat iedere tip discreet en anoniem onderzocht wordt. Natuurlijk geef ik een riante beloning aan degene met de gouden tip. Ik dank jullie allemaal van harte, in de hoop deze gast snel te identificeren groet ik jullie vriendelijk”, laat de man weten via zijn Facebookpagina.

“In totaal is er voor zo’n 4.000 euro weg”, weet Hayati Erbeci ons nog te vertellen. “Ik run maar een klein bedrijf, dan is dat een gigantisch bedrag. Ik hoop met mijn oproep niet alleen de dief te vatten, maar ook voornamelijk andere mensen uit de buurt en in Limburg te behoeden voor deze man.”

“Maak verspreiding legaal”

Als het van het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, afhangt wordt de verspreiding van bewakingscamera’s ook legaal verspreid mogen worden via de eigen sociale mediakanalen.

De ministerraad keurde donderdag de nieuwe camerawetgeving goed. Binnenkort zullen winkels beelden van bewakingscamera’s op schermen in de winkel zelf mogen afspelen. Dat moet ontradend werken op onder meer winkeldiefstal. Dat klopt, bevestigt NSZ, maar de aangepaste wetgeving gaat helemaal nog niet ver genoeg. Zo blijft het verboden om beelden van criminele feiten te verspreiden via sociale media. Nochtans blijkt uit onderzoek van NSZ dat vorig jaar 18 procent van de handelaars beelden van een crimineel feit, dat zich voorgedaan heeft in hun zaak, verspreidde via Facebook, YouTube en andere sociale media. Maar liefst 88 procent van de handelaars begrijpt dan ook niet dat beelden van bepaalde criminele feiten niet verspreid mogen worden via hun sociale media.

Daarom pleit NSZ ervoor om het verbod om beelden van bepaalde criminele feiten online te verspreiden om te buigen tot een toelating onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het publiek maken van zulke beelden via sociale media wel kunnen voor criminele feiten als winkeldiefstal, inbraak en vernieling, op voorwaarde dat de beelden duidelijk zijn, er geen andere personen te zien zijn op die beelden, de dader geen gekende is van het slachtoffer en er een aangifte is gedaan bij de politie.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Veiligheid is een zaak van iedereen. We moeten de burgers en dus ook handelaars meer en meer betrekken bij de opsporing van criminelen en de pakkans vergroten. Als we daarmee dan ook nog de aangiftebereidheid kunnen verhogen, is dat mooi meegenomen om het fenomeen beter in kaart te kunnen brengen.”

“Evenzeer belangrijk is dat winkeldiefstallen 1,5 à 2 procent van de omzet van een handelaar wegkapen. Daarom moet die vorm van criminaliteit breder kunnen aangepakt worden. Per diefstal wordt er ter waarde van ongeveer 40 euro gestolen. Voor kleinhandelaars die vaak met krappe winstmarges werken, is dat beslist geen onbelangrijk bedrag”, besluit NSZ.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer