Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Voor Christian Benteke staat het WK plots op de helling

Christian Benteke.Beeld Photo News

Het is wachten op de hashtag #jesuisbenteke. De aanvaller van Crystal Palace is niet opgeroepen voor het oefenduel tegen Saudi-Arabië op 27 maart. Mist hij ook het WK?

Het leven zoals het is: het nationaal oefencentrum van Tubeke. Nadat Roberto Martínez zijn selectie bekendgemaakt had, vroeg Rodrigo Beenkens van de Franstalige omroep RTBF de microfoon - de Engelse uitspraak moet u er zelf bij denken. "Sorry, coach, maar kan het zijn dat Christian Benteke op uw lijst ontbreekt?" Martínez, die net een glas water ingeschonken had, keek daarop seconden lang naar zijn blad, alsof hij het niet wist. Plots richtte hij de neus op: "Benteke is er niet bij."

Journalist Beenkens gaf niet op. "Kunt u dat verklaren, alstublieft?" Op dat ogenblik ging Martínez aan het dribbelen. "We kennen Benteke al, nu willen we andere jongens aan het werk zien. Het is niet omdat hij nu niet opgeroepen is, dat hij het WK zal missen. (grijnst) Dat geldt ook voor alle andere kandidaten."

In Engeland dacht één man daar sowieso anders over: Christian Benteke (27) zelf. Volgens onze info had de aanvaller van Crystal Palace met dit scenario geen rekening gehouden. Hij is dan ook ontgoocheld, zeker omdat Kevin Mirallas en Divock Origi wel naar Tubeke mogen. Het is voor het eerst sinds februari 2012 dat een fitte Benteke geen oproepingsbrief voor de Rode Duivels kreeg. Toen selecteerde Georges Leekens hem niet voor een oefenduel tegen Griekenland.

Benteke's statistieken zijn dit seizoen niet goed: hij zit in de Premier League aan amper twee goals. Maar er zijn verzachtende omstandigheden. Crystal Palace speelt niet in functie van zijn kwaliteiten. Van flankvoorzetten geen spoor in Londen.

Mogelijk kost die spelwijze en de grote concurrentie voorin - met Romelu Lukaku, Michy Batshuayi en Dries Mertens bezit Martínez drie centrumspitsen in vorm - Benteke zijn tweede WK op rij. Voor Brazilië 2014 moest de Luikenaar, toen een zekerheid onder Marc Wilmots, afhaken met een blessure aan de achillespees, nu lijkt het erop dat hij simpelweg gepasseerd zal worden. De sussende woorden van Martínez ten spijt.

Kans voor Nainggolan

Wel aanwezig op het papier van de Spanjaard: Radja Nainggolan. De 29-jarige middenvelder van AS Roma kwam eind vorig jaar nog in opspraak toen hij op een nieuwsjaarsfeestje dronk, rookte en vloekte. "Dat gedrag apprecieerde ik niet", sprak Martínez. "Ik zal dat niet vergeten. Het verleden speelt een rol, we willen dat onze spelers een voorbeeld zijn. Maar soms moet je vooruitkijken. Dit is een kans."

Kans voor Nainggolan
Beeld Photo News

Die krijgt ook Yannick Carrasco na zijn veelbesproken transfer naar Dalian Yifang. In China speelt hij als aanvaller en niet op links. Achter zijn pupiter haalde Martínez de schouders op: "Dat is op korte termijn geen probleem. Weet je dat ik de keuze van Carrasco positief vind? Bij Atlético Madrid speelde hij niet, bij Dalian is hij belangrijk."

Het Chinese avontuur is vooralsnog een calvarietocht voor Carrasco. Niet alleen verloor hij zijn derde wedstrijd met Dalian Yifang (na 8-0 en 2-0 nu 0-3 tegen Bejing Guoan), ploegmaat Nicolás Gaitán kreeg ook een elleboog tegen zijn slaap. De Argentijn werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Debutant Limbombe

Anthony Limbombe, 23 jaar, is de nieuwkomer in de selectie. Hij speelt bij Club Brugge. "Limbombe is bezig aan een prima seizoen en verdient het om in de selectie te zitten. Hij is een speler die in ons systeem past, want wij spelen ook met wingbacks. Gezien de blessure van Chadli is het goed om hem eens aan het werk te zien. Hij krijgt nu de kans om zich te bewijzen." Ziedaar de beknopte uitleg van bondscoach Martínez.

Debutant Limbombe
Beeld Photo News

Tot slot noemde Martínez het individuele programma voor zijn sterkhouders belangrijk. "Het is cruciaal dat we alle spelers tijdens deze intense periode afzonderlijk benaderen. We willen dat iedereen fysiek en mentaal fris is als het WK van start gaat. Dat wordt waarschijnlijk niet evident."

Vooral niet met Benteke, als hij al mee mag. Die heeft een serieuze tik gekregen.

De 28 namen

Doelmannen: Casteels, Courtois, Mignolet, Sels

Verdedigers: Alderweireld, Boyata, Ciman, Dendoncker, Kompany, J. Lukaku, Meunier, Vermaelen, Vertonghen

Middenvelders: Carrasco, De Bruyne, Dembélé, Fellaini, T. Hazard, Limbombe, Nainggolan, Tielemans, Witsel

Aanvallers: Batshuayi, E. Hazard, R. Lukaku, Mertens, Mirallas, Origi