© AFP

Parijs neemt ondergronds waterbassin in gebruik dat Seine moet helpen zuiveren

Parijs is een gigantisch bouwwerk rijker, zij het dat de skyline er niet het minste effect van zal ondervinden: het gaat namelijk om een ondergronds waterbassin dat moet helpen om het water van de Seine te zuiveren.

blg
Bron: BELGA

Het bassin staat in de driehoek tussen het station Austerlitz, het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière en de metro in de wijk Jardin des Plantes. Bedoeling is om bij hevige regenval tot 50.000 kubieke meter afvalwater en regenwater van de hoofdstad op te vangen via twee waterinlaten aan weerszijden van de Seine.

Het oude rioleringssysteem van de hoofdstad werd in het midden van de 19de eeuw aangelegd en is een gecombineerd rioleringssysteem, met andere woorden het mengt afvalwater en regenwater. Dat betekent dat er bij hevige regenval veel afvalwater in de rivier terechtkomt om te voorkomen dat de riolen overstromen.

LEES OOK. Komt de olympische triatlon in gevaar? Seine nog steeds ongeschikt voor zwemsport door bacterie, en organisatie heeft geen plan-B

Het nieuwe bassin van Austerlitz moet het volgens het stadsbestuur mogelijk maken om “het volume van ongeschikt water” dat in de Seine wordt geloosd, te verminderen. Kostenplaatje van het project is ongeveer 100 miljoen euro.

Het bassin kan al meteen zijn nut bewijzen tijdens de Olympische Spelen die er aan komen. In augustus vorig jaar moesten verschillende testevents voor de Spelen afgelast worden vanwege een slechte waterkwaliteit. De ngo Surfrider Foundation waarschuwde onlangs in een studie nog voor de “alarmerend slechte” toestand van het water in de Seine. De studie toonde een grote aanwezigheid van de E. coli-bacterie.

De Franse overheid investeerde 1,4 miljard euro om ervoor te zorgen dat het mogelijk is te zwemmen in de Seine. De triatlonwedstrijden op de Spelen in Parijs zijn geprogrammeerd op 30 en 31 juli en 5 augustus. Het openwaterzwemmen vindt plaats op 8 en 9 augustus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen