© rr

Wetenschappers doen ontdekking die mysterie van de Egyptische piramides zou helpen verklaren

Wetenschappers hebben mogelijk een antwoord gevonden op een groot mysterie achter één van de zeven wereldwonderen. Namelijk hoe de stenen van de piramides in Egypte verplaatst werden.

SGG

Wetenschappers hebben onlangs een verborgen tak van de Nijl gevonden. Die zou 64 kilometer lang geweest zijn en zou voorbij de plek gestroomd hebben waar vandaag 31 piramides in Egypte staan. De stroom zou al duizenden jaren verborgen liggen onder woestijn- en landbouwgebied.

De vondst van de zijtak van de bekende rivier is erg belangrijk, want die zou mogelijk het eeuwenoud mysterie rond de bouwwijze van de piramides kunnen ophelderen. Wetenschappers dachten namelijk al lang dat de oude Egyptenaren water gebruikten om de gigantische stenen waarmee ze de piramides bouwden te verplaatsen. “Maar niemand was zeker van de locatie, vorm, grootte of nabijheid van deze mega-waterweg tot de eigenlijke piramidesite”, zegt onderzoeker Eman Ghoneim van de Universiteit van North Carolina.

© Getty Images

De wetenschappers gebruikte satellietbeelden om de waterweg in kaart te brengen. Zulke radarbeelden gaven hen de “unieke mogelijkheid om door het zandoppervlak heen te dringen en beelden te produceren van verborgen kenmerken, waaronder begraven rivieren en oude structuren”, aldus Ghoneim. Verder onderzoek in het veld en sedimentkernen van de vindplaats bevestigden de aanwezigheid van de rivier, volgens het onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Communications Earth & Environment.

LEES OOK. 3.400 jaar oud gestolen standbeeld van koning Ramses II keert terug naar Egypte

De rivier zou doorheen de jaren bedekt geraakt zijn met zand door een proces dat mogelijk tijdens een hevige droogte begon zo’n 4.200 jaar geleden

De aanwezigheid van de rivier zou ook verklaren waarom de 31 piramides op verschillende plaatsen werden gebouwd. “De koers en het volume van het water veranderden in de loop der tijd, waardoor koningen uit de vierde dynastie andere keuzes moesten maken dan koningen uit de 12e dynastie”, legt co-auteur Suzanne Onstine van de Universiteit van Memphis uit. “De ontdekking herinnerde me aan het intieme verband tussen geografie, klimaat, milieu en menselijk gedrag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer