© rr

Wielertoerist sterft bij ongeval op Tenerife: “Herman was een heel voorzichtige fietser”

Wielertoeristenclub Rap Terug uit Zandhoven is in diepe rouw. Trouw lid Herman Sels (73) stierf zaterdag op Tenerife nadat hij er op zijn fiets frontaal werd aangereden door een motorrijder. Er is nog veel onduidelijkheid, ook voor de familie.

kristin matthyssen

Herman Sels uit Zandhoven vierde vorige week maandag nog zijn 73ste verjaardag op Tenerife. Samen met zijn vrouw Maria Aerts (68) verbleef hij geregeld voor een viertal maanden op het Spaanse eiland. Het stel huurde meestal iets in Los Cristianos.

Normaal gezien zouden ze op 29 maart terugkeren naar Zandhoven. Zaterdag wou Herman samen met een Belgische vriend die op Tenerife woont nog een voorlaatste rit maken.

Op zaterdag maakten ze vaak een langere rit, omdat er dan minder zwaar verkeer op de weg is. Op Tenerife, waar er nauwelijks fietspaden zijn, is het dan in principe veiliger rijden.

Het gevaar kwam zaterdag echter niet van een vrachtwagen, maar van een motorrijder. Met ongeveer dertig kilometer in de kuiten werd Herman omstreeks 10.35u in de gemeente Granadilla de Abona in een flauwe bocht neergemaaid door iemand op een snelle scooter die uit de tegengestelde richting kwam, maar van zijn rijstrook was afgeweken. Herman stierf in de armen van zijn fietskameraad die alles zag gebeuren. Pas in de namiddag werd echtgenote Maria op de hoogte gebracht.

“We zitten nog met veel vragen over de omstandigheden”, vertelt schoonbroer Frans De Backer. “Maria zou het lichaam van Herman pas dinsdag mogen zien. Blijkbaar gaat dat allemaal heel traag op Tenerife.”

Roekeloos rijgedrag op scooters

Jef en Rita Meylemans uit Zandhoven arriveerden woensdag op Tenerife. Jef is een fietsmakker van Herman Sels. “Iedereen van de fietsgroep is enorm aangeslagen”, vertelt Rita vanuit Tenerife. “Ze waren zaterdag zelf onderweg met de fiets toen ze hoorden dat een Belgische fietser verongelukt was. Normaal fietste Herman met de groep mee, maar nu ging hij een tocht doen met die vriend, die we zelf niet kennen. Dat dit uitgerekend Herman overkomt is heel moeilijk te aanvaarden, omdat hij bekend stond als een heel rustige wielertoerist die nooit risico’s nam en die veiligheid hoog in het vaandel droeg. Hij was een brave mens, een levensgenieter.”

Tenerife is aantrekkelijk bij wielertoeristen voor het klimaat en de fraaie beklimmingen. “Maar het is hier gevaarlijker geworden de jongste jaren, zeker met het roekeloos rijgedrag van veel Spanjaarden op onder meer scooters”, vertelt Rita.