Theresa May eist respect van EU en bijt van zich af: “Liever geen deal dan slechte deal”

De Britse premier Theresa May heeft tijdens een kort maar krachtig statement duidelijk gemaakt dat de Europese Unie concrete voorstellen moet doen om de problemen aan te pakken rond de Ierse grens en de toekomstige economische samenwerking met de EU. Ze beet stevig van zich af tijdens de persconferentie: “Als er geen betere deal komt, komt er helemaal geen deal.” May benadrukte dat de houding van andere leiders “onaanvaardbaar” is en dat ze respect verwacht tijdens de onderhandelingen.

evdg

“Het is niet aanvaardbaar dat onze voorstellen door de EU worden afgewezen zonder duidelijke uitleg of zonder een alternatief voorstel te doen”, zei Theresa May vrijdag tijdens een persconferentie in 10 Downing Street. Ze beet stevig van zich af nadat haar eigen voorstellen tijdens de informele top in Salzburg, die donderdag plaatsvond, schijnbaar moeiteloos in de prullenmand belandden. “Ik heb jullie altijd met respect behandeld, ik verwacht hetzelfde terug.”

LEES OOK.Europese Unie verhoogt druk op Britse premier over Brexit: “We hebben meer nodig dan een goede sfeer”

“Laat mijn land niet verscheuren”

“De resultaten van het Brexit-referendum zijn onomkeerbaar en ik laat mijn land niet verscheuren”, klonk het stellig bij de Britse premier. Met die uitspraak verwees ze enerzijds naar de uitkomst van het Brexit-referendum zelf: tegen de uitkomst ervan ingaan, “bedreigt het publieke vertrouwen in onze democratie”.

“Er moet een serieuze oplossing of een degelijk voorstel van de EU komen om onze twee grootste problemen aan te pakken.” Dat tweede is het grensprobleem in Ierland. May bleef hameren op haar standpunt over Noord-Ierland: ze wil geen ‘hard border’ tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek én er mag zeker geen barrière komen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld in een scenario waarbij Noord-Ierland in de douane-unie zou blijven. “Dat zullen we nooit laten gebeuren. Dat is onaanvaardbaar”, klonk het.

De onderhandelingen zitten in een “impasse”, aldus May. En ook het eerder gehoorde no deal is better than a bad deal werd bovengehaald: “Geen akkoord is beter dan een slecht akkoord.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen