Het fietspad tussen Meer en het Nederlandse Breda is een populaire fietsroute. Ook wandelaars gebruiken het. “Tussen de Markweg op Belgisch grondgebied en de Markweg op Nederlands grondgebied is de oever van het fietspad al geruime tijd afgekalfd”, zegt Anders-raadslid Fons Jacobs. “Het is een gevaar om daar te fietsen en te wandelen. Er staan al maanden nadarhekken en linten om dit aan te geven, maar die werden intussen aan de kant geschoven. Er wordt weer veel gewandeld en gefietst langs dit verboden traject. Een herstel van het fietspad dringt zich op om de situatie veilig te maken. Mogelijk wordt het fietspad op Hoogstraats grondgebied regelmatig nagekeken. Wie is daar verantwoordelijk voor en zijn er concrete plannen om dat stuk fietspad te herstellen?”
Volgens burgemeester Tinne Rombouts (samen!) is de beschadiging van het fietspad en de rivieroever al geruime tijd gemeld bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) . “Wij zijn eveneens bezorgd over het afkalven van het talud van de Mark. Er is uit voorzorg gekozen om het fietspad daar af te sluiten en de fietsers een omleiding te laten volgen. De hekken worden blijkbaar vaak langs de kant gezet, wat niet de bedoeling is. Het is niet alleen op die locatie dat er afkalvingen zijn. Aan VMM is daarom uitdrukkelijk de vraag gesteld om alles zo spoedig mogelijk te herstellen.”
Hoge debieten
VMM bevestigt dat het op de hoogte is van de situatie, maar dat een herstelling nog even op zich laat wachten. “We hadden een offerte uitgeschreven om de oevers van de Mark te verstevigen”, zegt woordvoerder Katrien Smet. “De ingediende prijzen waren te hoog, waardoor we een tweede bevraging gestart zijn. De afkalving is het gevolg van de overvloedige regen en hoge debieten de voorbije maanden. Eerst moet het een tijdje droog zijn, zodat het waterpeil gezakt is.”