Luister naar

Examenrubriek: Knijp je billen samen

Nieuws
Tijdens de eindexamens volgt het Nederlands Dagblad eindexamenkandidaten en -vloggers op de voet én geeft de kandidaten tips om de examens tot een goed einde te brengen. Vandaag: hoe blijf je geconcentreerd?
Rimme Mastebroek Ruth van der Kolk
dinsdag 22 mei 2018 om 03:00
Leerlingen van De Palmentuin in Rotterdam-Zuid beginnen aan hun examen Nederlands.
Leerlingen van De Palmentuin in Rotterdam-Zuid beginnen aan hun examen Nederlands. anp / Robin van Lonkhuijsen

Examens duren lang. Van anderhalf uur zweten op het vmbo tot wel drie uur lang zwoegen op het vwo. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het eigenlijk onmogelijk is voor tieners om zich zo lang achter elkaar te concentreren. Maar nu het goede nieuws: met onderstaande tips beperk je je concentratieverlies zo veel mogelijk.

1. Allereerst: ga niet op tijd naar bed

Althans, als je dat normaal gesproken óók niet doet. Houd vast aan je normale dagritme. Ontbijt met wat je altijd eet en drinkt. Ga de avond voor je examen gewoon sporten als je dat gewend bent. Hoe ‘normaler’ alles lijkt, hoe beter de concentratie.

2. De Pomodoro-techniek

Neem tijdens je examen na iedere 25 minuten even een paar minuten pauze. Zelfs als je nog niet moe bent. Zo zorg je ervoor dat je je concentratie en energie zo veel mogelijk over de anderhalf tot drie uur verspreidt. Het voelt misschien gek om zo vaak pauze te nemen (de klok tikt door!), maar je hersenen zullen het waarderen.

3. Richt je tijdens je pauze op je bloeddoorstroming

Lange tijd achter elkaar achter een bureau zitten, zorgt ervoor dat er relatief veel bloed naar je onderlichaam gaat, waardoor je hersenen minder zuurstof krijgen. Misschien kun je in het midden van het examen even naar het toilet: de korte wandeling, gecombineerd met rekken en strekken, zal je goed doen.

4. Krijg je eigen lichaam onder controle

Hoe je dat doet? ‘Je moet je opsluiten in je eigen lijf’, aldus Mariëlle van Koppen, die examenvreestrainingen geeft, op scholieren.com. ‘Sluit je ogen en focus je eerst 40 seconden op de geluiden die je buiten hoort. Als je dat gedaan hebt, doe je nog een setje van 40 seconden, maar dan focus je op alle geluiden die je binnen, in de examenzaal, hoort. Vervolgens doe je een laatste setje van 40 seconden en luister je alleen naar wat je in je lichaam hoort. Het ruisen van je bloed, kloppen van je hart, je ademhaling, etc. Als je dat goed doet, heb je daarna geen problemen meer met alle geluiden om je heen. Je verdwijnt helemaal in je eigen ‘ikke’.

5. De laatste tip: knijp vlak voor het examen begint acht seconden lang je billen stevig samen en ontspan dan weer.

Zo haal je de spanning uit je lichaam. Van Koppen: ‘Het komt erop neer dat je je eigen lichaam een beetje voor de gek moet houden. Door deze tip zorg je ervoor dat je de adrenalinerush een plekje geeft en rustiger wordt. Dat is essentieel voor een goede concentratie.’

examenvlogger
‘Lichtelijk een nerd’

Drie leerlingen vloggen tijdens hun examenperiode voor het Nederlands Dagblad. Vandaag stelt havo-leerling Suzanne Kruyswijk (16) uit Steenwijk zich voor. Zij doet examen aan de RSG Tromp Meesters in Steenwijk.

Hoe gaat het met je examens?

‘Die zijn lastiger dan verwacht, maar onvoldoendes heb ik denk ik niet. Engels ging het beste. Nederlands ging ook goed. De meeste moeite heb ik met aardrijkskunde en wiskunde.’

Leer jij op tijd of last-minute?

‘Ik ben vroeg begonnen met leren. Ik was al drie weken van tevoren zenuwachtig. Ik heb een lange to-dolijst gemaakt van wat ik per examen moet leren. Per dag kijk ik wat ik leer. En of ik daar zin in heb.’

In jouw vlog zeg je dat je je ergert aan anderen tijdens het examen?

‘Ja, ik dacht dat iedereen zijn best zou doen stil te zitten in de enorme gymzaal. Maar dat is niet het geval. Vooral het kraken op stoelen viel me op. Ik dacht: jongens, even stoppen daarmee. Ik probeer iets op te schrijven, maar ik ben door dat vervelende geluid vergeten wat het was.’

Wat doe jij buiten schooltijd?

‘Zelfs dan leer ik nog. Ik ben lichtelijk een nerd. Ik studeer Spaans, dat doe ik gewoon thuis, op mijn eigen tempo. Het lijkt me tof om dat te spreken. Ik heb ook een eigen YouTube-kanaal met vlogs. Het is leuk om die beelden later terug te zien, en ik kan mijn creativiteit erin kwijt.’

Wat ga je na de havo doen?

‘Dan ga ik Creative Business studeren in Leeuwarden. Het heeft te maken met bedrijfseconomie en marketing. Maar ook met ontwerpen en media.’

Kijk naar de vlog van Suzanne op nd.nl/examenvlog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.

Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? 'Er ontstond een soort Beeldenstorm'

De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. 'Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.'