Luister naar

Zonneparken slopen biodiversiteit

Nieuws
Met grootschalige zonneparken help je de biodoversiteit om zeep. Zet liever in op daken.
gespecialiseerd in biodiversiteit
dinsdag 22 mei 2018 om 03:00
In Nederland heeft oorspronkelijke natuur grotendeels plaatsgemaakt voor landbouw, bebouwing en infrastructuur. De gevolgen van deze roofbouw op de natuur zijn nog maar ten dele bekend.
In Nederland heeft oorspronkelijke natuur grotendeels plaatsgemaakt voor landbouw, bebouwing en infrastructuur. De gevolgen van deze roofbouw op de natuur zijn nog maar ten dele bekend. anp / Robin van Lonkhuijsen

In het artikel over zonneparken (Nederlands Dagblad 15 mei) lijkt het allemaal zo mooi: vrijgekomen landbouwgebied gebruiken voor de aanleg van zonneparken. De beschikbare grond krijgt een nieuwe commerciële bestemming en het is nog goed voor het klimaat ook. Weer een stapje in de richting van het klimaatakkoord van Parijs. Dus wie of wat kan daar nou tegen zijn?

Maar zien we hier niet iets over het hoofd? Hierbij doel ik niet op een verminderd uitzicht van een paar aangrenzende woningen. Nederland behoort tot een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. Oorspronkelijke natuur heeft grotendeels plaatsgemaakt voor landbouw, bebouwing en infrastructuur.

De gevolgen van deze roofbouw op de natuur zijn nog maar ten dele bekend. We weten dat de wereldwijde ontbossing een flink aandeel heeft in de klimaatverandering. Maar wat te denken over de impact van de achteruitgang van het aantal soorten? Pas wanneer het over de bedreiging van populaire soorten gaat, is er sprake van enige zorg.

grootste boosdoener

Maar over de allergrootste boosdoener wordt weinig gerept: het verkleinen van het leefgebied van dieren en planten. Bij de verdeling van land dat weer beschikbaar komt, heeft de natuur zelf geen inspraak. In 2014 bedroeg het areaal natuur op land volgens het Compendium voor de leefomgeving nog maar 26 procent van het landoppervlak in Nederland. Hierin staat ook dat wanneer je biodiversiteit uitdrukt in het percentage oorspronkelijke natuur, deze 40 procent was in 1900 en nu rond de 15 procent schommelt.

Een van de andere oorzaken van inefficiënt gebruik van land is het besluit om de uitgave van bedrijventerreinen over te hevelen van provincies naar gemeenten. Terwijl de provincies rekening hielden met het gevaar van verrommeling van het platteland en met het belang van de natuur, hebben de gemeenten vooral oog voor het aantrekken van zo veel mogelijk werkgelegenheid. Daarom bieden ze grond voor bedrijven zo goedkoop mogelijk aan.

Het gevolg is dat bedrijven hierdoor minder efficiënt met de grond om hoeven te gaan. In plaats van in de hoogte te bouwen, krijg je uitgestrekte bedrijventerreinen langs de snelwegen.

Nu er meer aandacht komt voor het milieu staan gemeenten ook welwillend tegenover initiatieven met zonneparken. Wordt dit een tweede aanslag op onze krappe ruimte?

halvering insecten

Het aantal insecten in een aantal Nederlandse natuurgebieden is de laatste 27 jaar met twee derde gedaald, volgens onderzoek. Maar hoeveel zal de achteruitgang buiten deze overgebleven gebiedjes zijn en wat zijn de consequenties hiervan? Je hoeft niet in een kristallen bol te kijken om erachter te komen wat de gevolgen voor de economie zijn als deze trend zich voortzet.

Het is dus belangrijk om de biodiversiteit in Nederland weer te laten toenemen. De omzetting van vrijkomende landbouwpercelen biedt hiervoor een goede mogelijkheid. Maar er is nu dus een kaper op de kust: grootschalige zonneparken.

Volgens de ontwikkelaars van deze parken kan de aanleg goed samengaan met natuurontwikkeling. Maar de schaars aangelegde wandelpaadjes en poeltjes zijn natuurlijk niet meer dan een doekje voor het bloeden. Je kunt het vergelijken met een ‘duurzame maaltijd’ aan boord van een intercontinentale lijnvlucht die tonnen CO2 in de atmosfeer uitstoot.

Om de energietransitie toch te kunnen realiseren, zijn er dus alternatieven nodig voor de landverslindende zonneparken. Volgens recent onderzoek van Deloitte kan de helft van de benodigde elektriciteit in Nederland worden opgewekt door zonnepanelen op daken. Er is bijna 900 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in Nederland beschikbaar. Op dit moment voorzien de zonnepanelen echter maar 2 procent van de totale vraag. Dus is hier enorme winst te behalen.

De politiek kan hierbij een handje helpen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat alle geschikte daken van met publiek geld betaalde gebouwen van zonnepanelen worden voorzien. Hiernaast moeten de huidige wettelijke belemmeringen op de productie van zonnestroom op daken van particulieren en bedrijven worden weggenomen.

Een energietransitie is hard nodig, maar dan wel een die samengaat met het herstel van de schaarse natuur in ons overvolle landje. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.