© AD/Getty Images/iStockphoto

Man graaft enorme schuilkelder onder huurhuis: instortingsgevaar buren

Nee. Dat hadden ze bij woningcorporatie Mooiland werkelijk nog nooit meegemaakt. Onder een huurwoning in het Nederlandse Gennep had een 39-jarige bewoner een schuilkelder gegraven. In 3,5 jaar tijd bouwde de man een kelder van liefst drie meter diep, twaalf meter lang en vier meter breed.

DG/Hai Voeten

Uit de kruipruimte van zijn woning en deels onder de woning van de buren had de man grote hoeveelheden zand weggegraven.

Daardoor was een gevaarlijke situatie ontstaan die Mooiland dinsdag dwong in te grijpen. Volgens een woordvoerder heeft de woningcorporatie de boel laten stutten. “We hebben tijdelijke stempels in het ontstane gat geplaatst. We gaan nu maatregelen nemen om het gat te dichten.”

Geheim

De politie ging naar het huis omdat er geruchten waren over een kelder waar wiet gekweekt werd. Dat bleek dus niet het geval. “De bewoner is jaren bezig geweest om een schuilkelder te bouwen. Helemaal in zijn eentje heeft de man een enorm gat gegraven. Ongelooflijk groot. Het zand heeft hij kennelijk in aanhangwagentjes afgevoerd. Dat alles gebeurde in het geheim”, zegt een woordvoerder.

Atoomoorlog

Het zand dat de Gennepenaar uit de kruipruimte heeft weggehaald moet worden vervangen. Dat gaat grof geschat om zo’n 100 kubieke meter zand. Dat zijn drie zandwagens vol. Volgens een woordvoerder van Mooiland is er nu geen gevaar meer voor de veiligheid van de bewoner of omwonenden doordat de boel gestut is. Buren hoefden dan ook niet uit hun woning.

Op de avond dat Mooiland ingreep, is ook burgemeester Peter de Koning van Gennep geïnformeerd. Volgens De Koning wilde de man een schuilkelder bouwen om voorbereid te zijn op calamiteiten of eventueel een atoomoorlog.

Serieus aangepakt

Volgens de politiewoordvoerder heeft de bewoner de bouw serieus aangepakt. Er zouden ook nieuwe muren zijn gebouwd zodat een echte schuilkelder ontstond. Mooiland beschermt de privacy van de bewoner. Volgens de politie wordt onderzocht of de huurder psychische hulp nodig heeft.

In de Verenigde Staten is het bouwen van een schuilkelder niet onbekend. Zogeheten ‘preppers’ bereiden zich voor op een noodsituatie als gevolg van een ramp of ongeregeldheden. Het bouwen van een schuilruimte en aanleggen van voorraden voedsel en water om een tijdlang te kunnen overleven is daar dan ook niet ongewoon.