Een opstootje in het degradatieduel tussen Kortrijk en Malinwa. “Dit veld was eerste klasse onwaardig. In Mechelen heeft het ook gesneeuwd en geregend, maar we hadden veel liever daar gespeeld.” © BELGA

Hoe KV Mechelen zaterdag zijn Guldensporenslag verloor: “Punten voor het veld? 0/10”

Na de 6 op 6 een nederlaag in een zespuntenmatch. KV Mechelen had het knap lastig in Kortrijk - met de tegenstander én het veld. Het relaas van de re-enactment van de Guldensporenslag.

DAVID VAN DEN BROECK,, THOMAS STANDAERT

Krasselen op “kloteveld”

In een degradatietopper verwacht je geen champagnevoetbal. Maar door het dramatische veld kregen we in het Guldensporenstadion een dramatische wedstrijd te zien. De grasmat was niet de oorzaak van de nederlaag van Malinwa, wel de oorzaak van de non-match.

Colin Coosemans zag vanuit zijn doel twintig veldspelers krasselen. “Elke week moeten we punten geven voor het veld. Vanavond geraakten we niet verder dan 0 op 10”, zei hij. “Dit was eerste klasse onwaardig. We hebben geprobeerd te voetballen, maar ontdekten snel dat dat niet kon. In Mechelen heeft het ook gesneeuwd en geregend, maar ik had liever daar gespeeld.”

“In vergelijking met dit veld is dat van ons ‘nen biljaar’”, zei Mats Rits. “En dit komt niet alleen door die bekermatch van woensdag, want toen lag het er ook al zo bij. Echt: we konden geen twee goeie passes achter elkaar geven. Zij evenmin. De eerste die scoort, maakt dan veel kans om te winnen.”

© BELGA

Twee snelle tegengoals

En wie scoorde als eerste? Jérémy Perbet. De man die eind augustus bijna in Mechelen stond - men koos toen voor Ganvoula. Bij een doorgekopte corner kopte hij vrij binnen, op een meter van doel.

“Ik stond bij Perbet aan de tweede paal en verloor hem uit het oog”, zei een eerlijke Ahmed El Messaoudi, die absoluut niet in de match zat. “Tja, bij een corner gebeurt dat wel vaker”, zei Coosemans. “We moeten niemand met de vinger wijzen. Na onze 6 op 6 hebben we ook geen ‘Man van de Match’ aangeduid.”

Na twintig minuten knalde Chevalier vanaf 25 meter het leer heerlijk tegen de touwen. “Een stilstaande fase en een afstandssgoal: matchen als deze worden op zo’n manier beslist”, zei Glenn Claes. Trainer Aleksandar Jankovic baalde: “Met zo’n veld was het belangrijk om niet achter de feiten te lopen. Helaas: halverwege de eerste helft stond het al 2-0.”

Amper powerplay na rust

Na rust veranderde Malinwa van aanpak. Pedersen mocht gaan douchen, Ganvoula kwam erop. “Nicklas heeft veel kwaliteiten, maar het profiel van de match was meer voor Ganvoula”, zei Jankovic. De spelers begrepen de wissel. “Voor Nicklas was het een ondankbare taak”, zei Coosemans. “Hij is een mooie voetballer die het moet hebben van zijn techniek en ballen in de voet. Maar we kregen hem gewoon niet aangespeeld.”

“Ganvoula moest meer kracht en gestalte brengen”, zei Claes. “Zo konden we vaker naar de lange bal grijpen, in de hoop dat de bal goed viel in de kluts. Maar het mocht niet zijn.” Rits vulde aan: “Je moet die lange bal ook nog kúnnen geven, hè. Als je trapte, pakte je zó een stuk (doet zijn handen een halve meter uit elkaar, red.) van het veld mee. Het was hopen op wat meeval. Ik kreeg de bal wel eens voor mijn voet, maar hij had moeten afwijken om binnen te gaan.” Ook invallers Kolovos en Drazic konden het tij niet keren.

© BELGA

Negende nederlaag

En dus verloor KV de veldslag. Of dat gevolgen heeft voor de oorlog, wordt pas later duidelijk. Rode lantaarn Eupen staat nog altijd vijf punten achter, dus de schade valt best mee. “Bij winst hadden we gerust kunnen zijn, dat wisten we”, zei Claes. “Daarom gingen we voor de drie punten. Jammer dat het er nul geworden zijn, maar gelukkig krijgen we woensdag al een nieuwe kans tegen Brugge.”

“We moeten zeker niet panikeren na dit verlies”, zei Coosemans. “Een ploeg die al een heel seizoen naar zichzelf aan het zoeken was, gaat zichzelf niet opeens met 15 op 15 uit de problemen spelen en plots aanspraak maken op de top zes. Dat hebben we ook nooit verkondigd. We weten vanwaar we komen. Maar we hebben toch al grote stappen gezet, we zijn stilaan aan het groeien.”

Jankovic mocht besluiten met zijn tussentijds rapport: “We hebben nu 10 op 18 en de strijd gaat gewoon verder.”

MEER OVER KV Mechelen