Premier Theresa May krijgt steun van haar regering voor Brexit-deal

De Britse premier Theresa May heeft haar regeringsleden, na urenlang overleg, kunnen overtuigen om het technische voorakkoord over de Brexit, dat dinsdag met de Europese Unie werd bereikt, te aanvaarden. 'Deze beslissing is in het belang van het hele Verenigd Koninkrijk', zei May tijdens een korte mededeling.

mg

May zat woensdag vanaf 15 uur samen met haar ministers voor een overleg over het voorlopige Brexit-akkoord dat de technische onderhandelaars in Brussel bereikt hadden. Het ging vooral over de backstop, het 'vangnet', dat moet vermijden dat er opnieuw een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland. Het kabinet liet zich blijkbaar niet zomaar overtuigen, want het overleg duurde een stuk langer dan aanvankelijk voorzien was.

Pas na 20 uur kon de Britse premier bekendmaken dat ze de steun van haar ministers gekregen had. 'Ik geloof echt dat dit het beste akkoord is dat we konden bereiken', zei May in een korte mededeling op de stoep voor haar ambtswoning in Downing Street. 'Het is een collectieve beslissing om het ontwerpakkoord goed te keuren en de onderhandelingen verder te zetten.'

'Ik moet doen wat het beste is voor dit land, en ik geloof echt dat deze beslissing in het belang is van het volledige Verenigd Koninkrijk', zei May. 'We hebben deze beslissing niet licht genomen, en de weg vooruit is nu duidelijk. We zullen opnieuw controle krijgen over ons geld, onze wetten en onze handel', aldus de premier. 'De keuze is duidelijk, we moeten verder gaan met deze deal. Anders riskeren we dat er geen deal komt, of geen Brexit.'

We zijn er nog niet

May wil nu het liefst nog deze maand het akkoord bezegeld krijgen op een speciale Europese top en moet het ook nog door haar eigen parlement loodsen. Ze zal het Britse parlement dan ook morgen toespreken.

Dat de premier heel wat tegenkanting riskeert, werd in de loop van de dag al meer dan duidelijk. De Noord-Ierse unionisten van DUP geven de regering gedoogsteun, maar kondigden bijvoorbeeld al aan dat ze dit akkoord niet kunnen aanvaarden omdat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. 'Natuurlijk liggen er nog moeilijke dagen in het verschiet voor mij, het kabinet en de EU', zei de premier. Maar ze verwacht 'in de komende dagen en weken' tot een definitief akkoord te komen.

May heeft de goedkeuring van 320 parlementsleden nodig, maar komt er met haar eigen Conservatives al vijf tekort. Bovendien zouden een aantal hardliners binnen haar partij wel eens tegen kunnen stemmen.

Lees hier het volledige voorakkoord over de Brexit.

Nog een lange weg voor de Brexit

© afp

Zelfs als Theresa May de tegenstand binnen haar regering en eigen partij overwint, dan ligt nog heel wat werk op de plank voor de Britse premier.

May wil het ontwerpakkoord voor de Brexit bezegeld krijgen op de speciale Europese top die op 25 november op de agenda staat. Het akkoord daar goedgekeurd krijgen zou in principe een formaliteit moeten zijn. De Europese Unie heeft tot nu toe erg eensgezind onderhandeld over de Brexit, het lijkt weinig waarschijnlijk dat een van de lidstaten een akkoord toch nog zou torpederen.

In eigen land ligt het allemaal moeilijker. Zo wordt het een huzarenstuk om een meerderheid te vinden om de deal door haar eigen Britse parlement te loodsen. In principe moet May 320 parlementsleden voor zich winnen. Die heeft May niet zonder minstens de gedoogsteun van de Noord-Ierse protestanten van de DUP.

Lukt het dit jaar niet meer, dan kan het parlement begin 2019 de draad weliswaar weer oppikken. Maar dat is riskant. ‘May moet tot elke prijs voorkomen dat de parlementsleden een hele kerstvakantie de tijd krijgen om gaten in de deal te schieten’, zei een hoge ­diplomaat eerder tegen De Standaard. ‘Daarom is snelheid van cruciaal belang.’

Mocht ook die horde genomen worden, is het Europees Parlement aan zet. Dat moet voor 29 maart 2019 het licht op groen zetten. Die dag vertrekt het Verenigd Koninkrijk namelijk uit de Europese Unie.

Lukt dit alles voor 29 maart, dan gaat een transitieperiode in. Tijdens die periode moet het Verenigd Koninkrijk zich blijven houden aan de regels van de interne markt, maar kan het wel al onderhandelingen starten met derde landen over nieuwe handelsakkoorden. Ook met de Europese Unie zal dan overleg plaatsvinden, over de verdere invulling van de toekomstige relatie. Die transitieperiode loopt tot 21 december 2020. Pas daarna heeft het Verenigd Koninkrijk de EU definitief verlaten.

Struikelt May ergens gedurende dit hobbelige hindernissenparcours, dan lijkt het haast onmogelijk dat er voor 29 maart een nieuwe deal uit de bus komt, die ook nog eens door alle betrokken parlementen goedgekeurd wordt. In dat geval krijgen we een harde Brexit: van de ene op de andere dag is de Europese wetgeving dan niet langer van kracht in het Verenigd Koninkrijk, zijn de rechten van EU-burgers in het VK niet langer gegarandeerd, en komt er een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland.